Forside > > Sygdomme > Symptomer > Brystsmerter

Brystsmerter

Har du stikkende smerter i hjertet, så kan det være et symptom på blodprop i hjertet. Få mere viden om brystsmerter og symptomer her.

Smerter i brystet er et typisk tegn på en blodprop i hjertet.

Er brystsmerten opstået pludselig og med vedvarende smerter, er det vigtigt omgående at søge lægehjælp og ringe 1-1-2.

Smerter i brystet kan også være tegn på iltmangel til hjertet, som typisk udløses i forbindelse med fysisk aktivitet og aftager igen, hvis man sætter tempoet ned eller stopper helt. Brystsmerter, der kommer i forbindelse med vejrtrækningsbevægelser, er faktisk sjældent forbundet med blodprop i hjertet, men kan bl.a. skyldes en blodprop i lungerne eller betændelse i hjertesækken og bør derfor også betragtes som et faretegn.

Kommer brystsmerterne således i forbindelse med fysisk aktivitet og går over, når du stopper, bør du for en sikkerheds skyld tage kontakt til din egen læge. Smerten kan være et symptom på åreforkalkning i de kar, der forsyner hjertet med blod.

 

Hvis din smerte skyldes en blodprop i hjertet, beskriver de fleste den som en tyngende, strammende (som et bælte, der strammer om brystet) eller trykkende fornemmelse i brystet (som en elefant, der sætter sig på brystet) fremfor decideret smerte.

Stikkende brystsmerter er den hyppigste form for brystsmerter, men er oftest relateret til ganske ufarlige muskelsmerter, især hvis det mærkes i et lokalt, ømt punkt på brystet, eller hvis man selv kan trykke samme smerter frem – symptomer relateret til en hjertesygdom kan aldrig trykkes frem.

Pludselig opståede kraftige brystsmerter med udstråling til ryggen kan være tegn på hul i hovedpulsåren (aortadissektion) og bør omgående undersøges på nærmeste sygehus. Dette er især hyppigere hos patienter med kendt udposning på hovedpulsåren samt patienter med forhøjet blodtryk og åreforkalkningssygdom.

Brændende eller sviende brystsmerter er oftest relateret til mavesækken eller spiserøret som beskrevet nedenfor.

Ring straks 1-1-2, hvis du får brystsmerter, da det kræver akut lægehjælp.