Nødder har mange sunde egenskaber. De har et stort indhold af de gavnlige umættede fedtsyrer, som er gode for hjertet. Her hjælper Hjerteforeningen dig med, at bliver klogere på nødder.
Hvad er nødder?
Gruppen af nødder omfatter: hasselnød, jordnød, cashewnød, paranød, pecannød, pistacienød, valnød, macadamianød og mandel. Egentlig er mandlen en kerne, men den kan anbefales på linje med nødder.
Fakta om nødder
- Indeholder protein, fedt, fibre, vitaminer og mineraler.
- Er rige på sunde umættede fedtstoffer
- Forebygger hjerte-kar-sygdom.
- Har et højt kalorieindhold
Nødder og hjertesygdom
Der er videnskabelig dokumentation for at nødder i en mængde på 30 g dagligt kan nedsætter risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdom ved at sænke LDL-kolesterol.
Anbefaling
Der anbefales en lille håndfuld svarende til 30 g nødder dagligt. Anbefalingen gælder alle typer af nødder, men spis naturlige nødder uden sukker og salt. Det er vigtigt at variere mellem forskellige typer nødder. Anbefalingen her er baseret på “De officielle kostråd”.
Suppler din mad med frø og kerner
Ca. 1-2 spsk. frø om dagen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Vælg fx sesamfrø, pinjekerner og græskarkerner. Brød kan være en god kilde til frø. Husk at variere mellem forskellige frø. Det skyldes, at forskellige frø ofte indeholder forskellige uønskede stoffer. Ved at variere mellem forskellige frø, undgår du derfor et højt indtag af én enkelt type uønskede stoffer.
Undgå at spise mange hørfrø og solsikkekerner, da de kan have et højt indhold af tungmetaller.
Kan jeg spise for mange nødder?
I nødder kan stoffet aflatoksin dannes. Problemet er størst for paranød og pistacienød, som er dyrket i tropisk klima. Aflatoksin er potentielt kræftfremkaldende. Det dannes af skimmelsvamp og fremmes under varme og fugtige forhold. Selv om paranød og pistacienød har et højt indhold af aflatoksin, vil de bidrage med en sundhedsmæssig gevinst.
Hold også igen med ristede mandler, da ristede mandler kan indeholde akrylamid.
Kalorieindholdet i nødder er højt, så 30 g dagligt er en passende portion. Et større indtag af nødder kan give vægtøgning.
Hvordan får jeg flere nødder ind i kosten?
Nødder smager skønt og er et sundt alternativ til slik og søde sager. Nødder er desuden en god smagsgiver, som kan give madens smag et løft. Prøv at bruge nødder:
- Som drys på yoghurt, skyr eller havregryn.
- Brug nødder i salaten, på lynstegte grøntsager og i wokmaden.
- Nødder alene egner sig godt som mellemmåltid.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.