Myocarditis

Myocarditis er en betændelse i hjertemusklen, der i svære tilfælde kan forårsage hjertesvigt.

 

Der kan være mange årsager til betændelse i hjertets muskel, men den mest hyppige er en infektion med virus. Der er gode muligheder for behandling, hvis du lider af myocarditis.

 

Årsager

Der er forskellige faktorer, der kan være skyld i betændelse i hjertemusklen. Den mest hyppige årsag i Danmark er virusinfektioner.

 

Symptomer

I meget svære tilfælde af myocarditis kan hjertemusklen ikke pumpe normalt. Det medfører hjertesvigt og hjerterytmeforstyrrelser.

Du kan opleve:

 • Åndenød
 • Træthed
 • Hævede ben

Hvis du har betændelse i hjertemusklen, har du også risiko for på samme tid at få betændelse i hjertesækken, som også betegnes som pericarditis.

 

Undersøgelser

Hvis der er mistanke om, at du har betændelse i hjertet, vil lægen først tage en blodprøve for at måle, om mængden af stoffet troponin er for højt. Det kan dog være svært at afgøre, om det forhøjede indhold skyldes betændelse eller en blodprop i hjertet. I begge tilfælde er der et for højt indhold af troponin i blodet.

Du vil også få lavet et hjertekardiogram (EKG) og en ultralydsscanning af hjertet. Scanningen viser, om du har hjertesvigt, og om pumpekraften i hjertet er dårlig.

Ved alle undersøgelser kan der være tegn på en blodprop i hjertet og betændelse i hjertet. I nogle tilfælde kan du blive tilbudt en undersøgelse af hjertes kranspulsårer for at afgøre, om der er tale om en blodprop i hjertet.

 

Behandling

Hvis du ikke oplever symptomer, er behandling ikke nødvendig. Hvis du har hjertesvigt, vil hjertets pumpefunktion i de fleste tilfælde blive normal efter et par måneder. I få tilfælde kan du udvikle kronisk hjertesvigt. Omkring ti procent med myocarditis er dødeligt syge og har brug for intensiv behandling på et hospital.

 

Livet efter myocarditis

Må jeg godt motionere?

Motion betyder meget for behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, kan det lettere klare belastninger. Ligesom andre muskler i din krop. Er du i form, bliver ting oftest lettere i hverdagen. Du får bedre livskvalitet og velvære på den måde.

Motion er godt for din sundhed på flere måder. Og kan forebygge hjertesygdom. Når din læge har sagt ja til motion og træning, kan du starte. Afhængig af dit forløb og hvor god form du er i, kan du starte med gåture op til 30 minutter dagligt. Er motion uvant for dig, er det fornuftigt at starte roligt.

Normalt er der ikke begrænsninger for, hvor meget du må presse dit hjerte. Men er der begrænsninger for dig i forhold til træning, giver hospitalet dig besked om det. Du bør altid varme op og ned dog.

Ved du ikke, hvordan du kommer i gang med eller vender tilbage til et fysisk aktivt liv? Så ring til Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler.

>> Få råd og guides til motion på vores motions-hjemmeside

 

Sund og varieret kost for hjertet giver mere energi 

Sund og lækker mad påvirker dit humør og giver livskvalitetDesuden har hjertesund mad en positiv indvirkning på forhøjet kolesterol og blodtryk. Spis sund mad for at styrke immunforsvaret. Det forhindrer også ikke planlagt vægttab pga. fx sygdom og vægtforøgelse. 

 gode råd til sund mad hos Hjerteforeningen”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad.

Læs også om hvordan du skal spise hvis du får hjertesvigt.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

 

Rygning

Rygning skader hjertet, og et rygestop vil gøre en stor forskel, når du har en hjertekarsygdom. Undgå også at få et tilbagefald i din sygdom.

Bliv røgfri i dag med appen E-Kvik, eller kontakt Stoplinien på 80 31 31 31 eller via Stoplinien.dk, og deltag i et rygestopkursus nær dig.

Læs om, hvordan røg påvirker kroppen.

 

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

 • Myocarditis/myokarditis kaldes også for betændelse i hjertet.
 • Hjertemusklen kaldes også for myokardiet.
 • Hjertesvigt kaldes også for hjerteinsufficiens.
 • Betændelse i hjertesækken kaldes også for pericarditis.
 • Blodprop i hjertet kaldes også for akut myokardieinfarkt forkortet AMI.
 • Hjertekardiogram forkortes EKG.
 • Ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
 • Røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer forkortes KAG.