Forside > Sådan spotter du en ultraforarbejdet fødevare 
Gode råd upf

Sådan spotter du en ultraforarbejdet fødevare 

Hvordan kan du se, om en fødevare er ultraforarbejdet, og kan du finde et sundt alternativ i stedet for? Få svar her.

Over halvdelen af danskerne synes, det er svært at vurdere, om en fødevare er ultraforarbejdet, viser en ny undersøgelse, som Verian har lavet for Hjerteforeningen i maj 2025.  Det er et stort problem, når vi ved, at et stort indtag af ultraforarbejdet mad øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type-2 diabetes, overvægt og visse former for kræft. 

Derfor får du her seks gode råd til, hvordan du spotter ultraforarbejdet mad. Læser du videre i artiklen, finder du også svar på, hvad ultraforarbejdede fødevarer typisk kan være samt links til en række sunde og lækre opskrifter.  

6 tips til at spotte ultraforarbejdede fødevarer

Ultraforarbejdede fødevarer er typisk: 

  • Mad, du ikke kan efterligne og lave selv hjemme i dit køkken.
  • Mad produceret på maskiner ved flere forskellige meget omfattende forarbejdningsprocesser. 
  • Fødevarer, hvor ingredienslisten er lang og fyldt med ukendte og kunstige ingredienser. 
  • Fødevarer med ualmindelig lang holdbarhed. 
  • Fødevarer, hvor sundhedsfordele som ”proteinrig”, ”sukkerfri”, ”tilsat vitaminer”, o. lign. er fremhævet. 
  • Mad, som din oldemor ikke ville genkende som mad. 

Hvad kan være pejlemærker på, at en vare måske er ultraforarbejdet?  

Det er ofte ingredienslisten. Dextrose, , maltodextrin, carrageenan, kollagenhydrolysat, ærteproteinisolat, vallepulver, palmekerneolie… Ingredienslisten på visse madvarer bugner af ukendte og kunstige ingredienser, og hvis det er tilfældet på den fødevare, du står med i hånden nede i supermarkedet, skal du være opmærksom: 

Så peger alle tegn nemlig på, at produktet har været igennem en omfattende forarbejdning på fabrikken, og du har sandsynligvis spottet en ultraforarbejdet fødevare. 

Hvad er ultraforarbejdede fødevarer typisk? 

Ultraforarbejdede fødevarer er typisk varer som vingummi, chokoladebarer, citronmåner, energibarer, sodavand, chips, kiks, is, pølser, nuggets, frostpizzaer, bacon, fiskepinde eller pommes frittes. Men også nogle varianter af yoghurt, mysli- og proteinbarer og færdigretter kan være ultraforarbejdede. En del af disse fødevarer er designet til at have den helt rigtige sprøde eller bløde konsistens og ikke kræver det store tyggearbejde. De er pulveriseret, modificeret eller på anden måde forarbejdet til uigenkendelighed, og bliver derfor nemme at spise og glider hurtigt ned. Mange af dem er også perfekt afstemt og kunstigt tilpasset i en sådan grad, at fedt, salt og sukker går op i en højere enhed og smagen er helt fantastisk. De mætter ikke synderligt meget og er samtidig fyldt med tætpakkede kalorier, der gør, at du nemt kommer til at spise mere, end du har brug for.      

Er ultraforarbejdede fødevarer farlige? 

Ultraforarbejdede fødevarer kan godt indgå i din mad, men det bør være i mindre grad. Hvis en stor del af din kost består af ultraforarbejdede fødevarer, øger det nemlig risikoen for både hjerte-kar-sygdomme, overvægt, type-2-diabetes og visse former for kræft.  

Hvis de ultraforarbejdede fødevarer fylder for meget i din kost, er der mindre plads til den sundhedsfremmende og hjertesunde mad, der består af masser af grøntsager, frugt, bælgfrugter, nødder, fisk, magre mejeriprodukter m.m., der giver dig alle de vigtige og gode næringsstoffer din krop har brug for  

Hvad kan jeg spise i stedet for ultraforarbejdede fødevarer? 

Det giver vi dig nogle bud på her. Der findes mange lækre og sunde alternativer til de ultraforarbejdede fødevarer, og her får du en ”bytteliste” over, hvilke hjertesunde madvarer, du kan spise som alternativer til de usunde ultraforarbejdede fødevarer.  

 

Ultraforarbejdede fødevarer 

Hjertesundt alternativ 

Sukkerholdige mysli og morgenmadsprodukter 

Havregrød  

Mysli  

Pølsebrød, burgerboller, ciabattabrød, madbrød og boller – masseproducerede med lang holdbarhed og tilsætningsstoffer 

Traditionelt bagt brød med velkendte ingredienser som mel, gær, salt og vand 

Yoghurt med sødestof, farve, smagsaroma, tilsat protein 

Yoghurt med bær  

Fastfood 

Fisk, kylling, æg, magert kød, kartofler og grøntsager 

Protein-myslibar 

Myslibar med mandler eller tranebær 

Sodavand 

Isvand med mynte, skiver af lime, citron, agurk  

Citronmåne  

Hjemmebagt kage  

Chokoladekiks 

Hjemmebagte havregrynstoppe 

Slik 

”Bland-selv-bær” med tern af fx melon, kiwi, banan 

Chips 

Majskorn i rapsolie poppet til popcorn  

Is 

Blendede bær rørt med yoghurt naturel  

 

Ultraforarbejdede fødevarer i ”gråzonen” 

Til sidst får du her nogle eksempler på ultraforarbejdede fødevarer, der er i gråzonen. Det betyder, at de er ultraforarbejdede madvarer, men samtidig har nogle sundhedsmæssige fordele. Og derfor godt kan indgå i den hjertesunde kost, selvom de er ultraforarbejdede.  

Planteolie. Raps- og olivenolie anbefales som de hjertesunde olier til tilberedning af mad. For planteolien har et højt indhold af det gavnlige umættede fedt. Flere planteolier kan dog være ultraforarbejdede, fordi olien er udvundet ved tilsætning af kemiske midler, før de bliver raffineret og bleget. Det er en mulighed at gå efter koldpressede og raffinerede planteolier i stedet.  

Mayonnaise og remoulade. Begge dele er hjertesundt, med et højt indhold af de sunde umættede fedtstoffer. De er derfor en god erstatning til smør på brødet. Men flere varianter af remoulade og mayonnaise er i dag ultraforarbejdede og tilsat kunstige ingredienser til forlænget holdbarhed, aroma og farve. Men heldigvis kan du stadig finde remoulade lavet på gammeldags vis af velkendte ingredienser 

Yoghurt og skyr. Den fedtfattige yoghurt spiller en vigtig rolle for sænkning af dit blodtryk. Men yoghurt og skyr fås i mange varianter, hvoraf flere er ultraforarbejdede. Der kan være tilsat smag, farve, konservering, proteinstoffer, sødestoffer m.m. Vælg derfor en naturel variant, og tilsæt selv din smag med fx friske bær. Og lad sundhed og sund fornuft gå hånd i hånd. En dessert med bær og ultraforarbejdet vaniljeskyr vil altid være et bedre valg end en ultraforarbejdet is med cookie dough.  

Fuldkornsbrød. Det er en vigtig brik i den hjertesunde kost. Fuldkorn beskytter hjertet, og derfor skal rugbrød og fuldkornsbrødet fortsat have en plads i vores kost. Og fuldkornsboller vil altid være et sundere valg end en ultraforarbejdet myslibar, selvom de begge kan kategoriseres som ultraforarbejdet. De mindst forarbejdede brød er ofte fuldkornsbrød og surdejsbrød. Tjek ingredienslisten for kunstige, ukendte ingredienser som du ikke ville finde i dit eget køkken eller bag dit eget brød.