Er chokolade sundt for dit helbred? Ifølge Hjerteforeningens diætist, Lotte Juul, er svaret ikke så entydigt, som man måske kunne håbe. Det forklarer hun over for BT.
“Spørgsmålet om, hvorvidt det er godt for en at spise chokolade, dukker op med mellemrum,” siger Lotte Juul.
“Men mange af de studier, der er lavet, har undersøgt meget små mængder chokolade, og derfor er det svært at sige, om det er chokoladen i sig selv eller en sund livsstil generelt, der giver den positive effekt. Vi kan ikke udelukke, at andre faktorer som kost og motionsvaner spiller ind på undersøgelsernes resultat. Måske siger undersøgelserne mere om livsstilen hos de personer med begrænset chokoladeindtag, end det siger noget om effekterne af selve chokoladen,” forklarer hun.
Mørk chokolade kan være sundt alternativ
Der er dog tidspunkter, hvor chokolade kan være et sundt valg. Forskning viser, at mørk chokolade med et kakaoindhold på 70 procent eller højere har en neutral effekt på udvikling af hjerte-kar-sygdom – dvs. hverken gavner eller skader. Faktisk kan den mørke chokolade være en god erstatning for andre typer søde sager, der ofte indeholder meget sukker og fedt.
”Det skyldes, at den har et højt indhold af såkaldte flavonoider, som er stoffer, der menes at have en positiv effekt på helbredet, især når det gælder blodkar og hjertehelbred. Flavonoider kan muligvis hjælpe med at reducere risikoen for hjerteproblemer og andre kroniske sygdomme. Vi ved det dog ikke med sikkerhed,” forklarer Lotte Juul.
”Studier tyder på, at flavonoiderne kan nedsætte risikoen for hjerteflimmer, sænke blodtrykket og reducere åreforkalkning. Forskningen har dog endnu ikke kunnet give et præcist svar på, om det er flavonoiderne i sig selv, som giver disse positive effekter, så indtil videre er det kun en formodning,” siger hun.
Flavonoider fås også fra frugt, grønt, nødder, te og rødvin.
”Du kan sagtens sammensætte en hjertesund kost rig på flavonoider, helt uden chokolade. Flavonoiderne er blandt de stoffer, som giver de flotte farver til frugt og grønt. Så et varieret indtag af farverig frugt og grønt vil bidrage med et rigt udbud af vitaminer, mineraler og flavonoider til gavn for hjertesundheden,” uddyber Lotte Juul.
Har andre gode kvaliteter
Ifølge Lotte Juul har mørk chokolade med højt kakaoindhold dog også andre gode kvaliteter, der er værd at nævne.
”Mørk chokolade med højt kakaoindhold har en overvægt af en bestemt slags mættet fedt (stearinsyre), som ikke synes at øge risikoen for hjerte-kar-sygdom i samme grad som andre mættede fedtsyrer. Og selv om den mørke type chokolade stadig feder på linje med andre chokolader, så er forskellen, at den bitre smag ofte begrænser mængden af spist chokolade i forhold til de lysere, sødere og mere sukkerholdige chokolader. Derfor spiser vi typisk heller ikke så meget af den,” forklarer Lotte Juul.
“Mørk chokolade med et højt kakaoindhold kan derfor godt være et sundt alternativ til andre søde sager, som ikke er gavnlige for vores krop.”
Er chokolade sundt for hjertet?
Så kan chokolade være godt for vores helbred? Svaret er måske – men kun hvis vi vælger den rette type og spiser det med måde. For meget chokolade vil stadig føre til vægtøgning, hvis vi spiser for meget. Desværre gælder reglen om ’jo mere, jo bedre’ ikke, når det handler om chokolade.
”Vi skal ikke spise chokolade, hver gang vi har lyst til noget sødt,” understreger Lotte Juul.
”Det er langt fra os alle, som kan holde vægten med et dagligt indtag af chokolade. Men når vi føler, vi har brug for noget sødt, kan mørk chokolade, evt. sammen med nødder eller tørret frugt som rosiner være et rigtigt godt valg. Det er en god måde at få nogle sunde alternativer, så længe vi blot har styr på mængderne. Så der kan godt være sund fornuft i at vælge chokolade med en høj kakaoprocent en gang imellem. Selvom kalorieindholdet i chokolade er højt, så er sammensætningen i den bitre chokolade sundere for hjertet end kage, flødeis, kiks, småkager, mælkechokolade og slik, hvor hovedingrediensen er smør, fløde, palmeolie og sukker. Så hvis vi opfatter chokolade som en lille brik i den hjertesunde kost og vælger den rette type, synes jeg godt, vi kan sige, at chokolade kan være sundt for vores hjerter,” slutter hun.
- Chokoladens procentangivelse angiver det samlede indhold af kakaosmør og kakaopulver i chokoladen, mens resten er sukker og mælkebestanddele.
- Chokolade kan være mørk, lys eller hvid og består af kakaopulver, kakaosmør samt sukker og mælk. Chokoladens flavonoider findes i kakaopulveret.
Jo mørkere chokoladen er, desto større er andelen af kakao, og jo højere er indholdet af flavonoider. Mælkechokolade og lys chokolade indeholder langt mindre kakao og derfor også færre flavonoider. Hvid chokolade er lavet rent på kakaosmør og indeholder ikke flavonoider.
Der er 500-600 kcal i 100 gram chokolade med minimum 70 procent kakaoindhold. Til sammenligning skal en kvinde spise i alt cirka 2000 kcal pr. dag. Chokolade skal derfor spises i små mængder, da det ellers kan føre til vægtøgning og dermed risiko for hjertesygdom.
Det bedste valg af chokolade er ifølge Lotte Juul chokolade med 70 procent kakaoindhold.
Lotte Juul, der har 25 års erfaring som klinisk diætist, har skrevet denne artikel til dig. Som rådgiver på Hjertelinjen hjælper hun hjertepatienter og pårørende med vejledning i kost, motion og forebyggelse af hjertesygdom. Takket være støtten fra gavmilde danskere kan vi udbrede nyttig viden fra vores eksperter til dig.
Mangler du inspiration til madlavningen?
Gør madlavningen lidt nemmere og få tilsendt hjertesunde opskrifter hver uge – udarbejdet i samarbejde med Hjerteforeningens diætist.
- Du får opskrifter til alle dagens måltider.
- Du får opskrifter med sæsonaktuelle råvarer.
- Du får et opskriftshæfte i gave, når du skriver dig op i dag!
Opskrifter hver uge
Tilmeld dig og få opskrifter allerede i dag.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.