karen
af karen
d. 21. november 2016

En arbejdstest tester, hvordan dit hjerte arbejder under fysisk anstrengelse.

En arbejdstest kaldes også for arbejds-EKG.

Undersøgelsen foregår ved, at du skal anstrenge dig fysisk, som oftest på en motionscykel. I starten er belastningen på cyklen ganske beskeden, men efterhånden øges belastningen, og til sidst er det virkelig hårdt arbejde.

Målet er, at du anstrenger dig, så længe du overhovedet kan, eller til lægen siger stop. Samtidig med at du cykler, tager man konstant elektrokardiogram (EKG) ved hjælp af elektroder på brystet, måler dit blodtryk og din puls samt registrerer dine symptomer.

Se en animation af hvad der sker med hjertet under en arbejdstest (kilde: Patienthåndbogen).

Når belastningen under testen øges, belastes kroppen og dit hjerte skal yde mere. Målet er, at du er belastet helt op til din maximale puls, så er man sikker på, at man har set dit hjerte arbejde så hårdt, som det kan. Hvis du ikke når din maximale puls under testen, kan man ikke være helt sikker på testens resultat.

Der findes forskellige måder at beregne din maximale puls på, men en god tommelfingerregel er 220 fratrukket din alder.

Når lægen skal vurdere din arbejdstest, kigger hun på et samlet billede af symptomer under testen, forandringer på EKG’et samt ændringer i blodtrykket og pulsen.

En arbejdstest kan bruges til forskellige ting:

  • Hvis du har tendens til brystsmerter i forbindelse med fysisk aktivitet, så kan en arbejdstest vise, om der under fysisk anstrengelse kommer tegn på iltmangel i hjertet
  • Hvis man er i tvivl, om du har symptomer på forskellige hjerteklapsygdomme, så kan en arbejdstest være med til at afklare det
  • Hvis du får symptomer med hjertebanken eller lignende under fysisk aktivitet, så kan man forsøge at udløse dine symptomer under arbejdstesten
  • En arbejdstest kan også anvendes til at beregne konditallet vurderet ud fra din maksimale fysiske formåen.

Kombination af arbejdstest og ekkokardiografi

Denne undersøgelse kaldes også for en stress ekkokardiografi. Nogen gange kan det være nødvendigt at vurdere hjertet med en ekkokardiografi (ultralydsskanning af hjertet), samtidig med at du bliver fysisk belastet.

Den fysiske belastning kan enten fremprovokeres med medicin, hvor ekkokardiografien så foregår som normalt, eller med en ”sofa-cykel”, hvor du ligger ned og cykler, imens du får lavet ekkokardiografien. Medicinen giver den samme effekt, som hvis du var fysisk aktiv. Du får medicinen i stigende dosis under skanningen, – ligesom belastningen øges, når du cykler. Det betyder, at du bliver mere og mere belastet, jo længere testen skrider frem.

Undersøgelsen bruges bl.a. til:

  • At se om hjertemusklens pumpeevne nedsættes under belastning. Dette kan være et tegn på iltmangel i hjertet
  • Vurdering af hjerteklapfunktionen ved fysisk aktivitet