Forside > > Sygdomme > Undersøgelser > Ekkokardiografi (Ultralydsscanning EKKO)

Ekkokardiografi (Ultralydsscanning EKKO)

Ekkokardiografi bruges til at få et detaljeret billede af hjertet og hjerteklappernes funktion.

Ekkokardiografi er en ultralydsundersøgelse af hjertet.

Den kan foretages på to måder:

  • ”Udefra”, som er det mest almindelige, hvor man foretager undersøgelsen med et lydhoved udenpå brystkassen (TTE eller transthorakal ekkokardiografi)
  • ”Indefra”, som bliver brugt i særlige tilfælde, hvor man foretager undersøgelsen inde fra spiserøret (TEE eller transesophageal ekkokardiografi)

TTE (Transthorakal ekkokardiografi)

Undersøgelsen foregår ved, at lægen eller sygeplejersken kører et lydhoved (transducer) rundt forskellige steder på brystkassen. Lydhovedet sender lydbølger ind i brystkassen, hvorefter de kastes tilbage fra hjertemusklen og hjerteklapperne. På den måde kan man se hjertet og hjerteklapperne bevæge sig på ekkoapparatets skærm.

Undersøgelsen indebærer ingen risiko, gør ikke ondt og kan bruges til forskellige ting:

  • Man kan se, om hjertemusklen pumper normalt
  • Man kan se, om hjertet er normal størrelse
  • Man kan se, om hjerteklapperne fungerer, som de skal

 

Doppler ekkokardiografi er en ultralydsteknik som gør det muligt at måle blodets retning og hastighed. Doppler teknikken bruges bl.a. til at undersøge trykforskelle samt om der er utætheder eller forsnævringer på hjerteklapper. Det kan også bruges til at vurdere størrelsen på blodstrømmen.

Nogen gange kan man ikke se hjertet så godt igennem brystkassen. Det kan fx være, hvis lungerne dækker for hjertet (man kan ikke se igennem luften i lungerne), eller hvis hjertet ligger lidt anderledes end normalt. Så kan det være nødvendigt at lave en ekkokardiografi indefra spiserøret. Det kan også være nødvendigt hvis man skal have et meget detaljeret billede af hjerteklapperne fx forud for en hjerteklapoperation eller ved betændelse på hjerteklapperne (endokardit).

 

TEE (Transesophageal ekkokardiografi)

Undersøgelsen foregår ved, at lægen fører et tyndt og bøjeligt rør med et lydhoved for enden ned igennem halsen og ned i spiserøret.

Før undersøgelsen vil du blive bedøvet i svælget med lokalbedøvende spray. Du vil typisk også få lidt beroligende medicin direkte i blodårerne, som gør at du bedre kan slappe af.

Spiserøret ligger tæt på hjertet, og undersøgelsen kan derfor give et meget klart billede af hjertet og hjerteklapperne.

Undersøgelsen bruges:

  • når en almindelig ekkokardiografi ikke giver optimale billeder
  • hvis lægen er i tvivl om der er betydende hjerteklapsygdom
  • forud for visse operationer af hjertet eller hjerteklapperne
  • hvis der er mistanke om betændelse i hjertet (endokardit)