En pacemaker er en lille computer, som kan afhjælpe, hvis du for eksempel har unormalt langsom hjerterytme.
En pacemaker kan afhjælpe unormalt langsom hjerterytme. Pacemakeren er en lille, batteridrevet elektronisk enhed, som registrerer hjertets elektriske aktivitet.
Hvis man har en unormalt langsom hjerterytme, så sørger pacemakeren for, at pulsen bliver med normal hastighed – dette foregår ubemærket ved, at pacemakeren giver små elektriske impulser til hjertet.
Disse elektriske impulser kan ikke mærkes, ligesom man heller ikke mærker hjertets naturlige elektriske impulser – nogle har brug for en pacemaker, der er i brug hele tiden, mens andre har en pacemaker, der kun er i brug i meget lille udstrækning.
Operationen
På hospitalet, hvor der skal anlægges pacemakeren, gives grundig og uddybende information både via skriftlige materialer samt ved samtale med læge og sygeplejerske, hvor du har rig mulighed for drøftelser og spørgsmål. I lokalbedøvelse lægges et snit i huden, hvor pacemakeren skal ligge, oftest lige under huden 5-10cm nedenfor det venstre kraveben. Pacemakerledningerne bliver ført til hjertet via en stor blodåre.
Snittet i huden bliver syet sammen med indvendige sting, som ikke skal fjernes, da trådene er selvopløselige. Du er vågen under hele operationen, men du vil blive tilbudt lidt beroligende og gives ekstra lokalbedøvelse, hvis du synes at have brug for det. Pacemakeren programmeres, så den er specielt tilpasset dit pacemaker-behov. Selve operationen varer typisk omkring en times tid. Når du er tilbage på hjerteafdelingen, må du bevæge dig rundt, når du føler dig klar til det. Man kommer typisk hjem samme dag, når pacemakeren er blevet kontrolleret og programmeret som den skal og, når afdelingen har sikret sig, at alt er i orden. Implantation af pacemakere gennemføres i dag med stor sikkerhed. Dog er der ved alle indgreb, herunder også anlæggelse af pacemaker, en lille risiko for komplikationer. Er man dog blevet tilbudt pacemaker, så har lægerne vurderet, at fordelene ved pacemaker opvejer risikoen for komplikationer.
At leve med en pacemaker
Man kan leve sit liv på helt normal vis, når man har en pacemaker. Ved brug af noget medicinsk udstyr på sygehuse og i klinikker, må der tages særlige forholdsregler. I disse sjældne tilfælde vil man tage specielle hensyn til dig og din pacemaker, sådan at behandlingen kan gennemføres. Pacemakerpatienter går til kontrol med jævne mellemrum, hvor pacemakerens og batteriets status kontrolleres. Når batteriet løber tør for strøm, skal du opereres igen. Så skifter man den gamle pacemaker ud med en ny (men beholder de samme ledninger).
Hvor lang tid holder min pacemaker eller ICD?
Det varierer meget, hvor lang tid batteriet i en pacemaker holder.
I gennemsnit holder batteriet i en pacemaker mellem 8-15 år
Hvornår er det tid til at udskifte min pacemaker?
Ved regelmæssige teknisk kontrol i en pacemakerklinik, hvert- eller hvert andet år, vurderes nøje batteriets kapacitet. Når batteriet er ved at løbe tør for strøm, udskiftes det i god tid.
Hvordan skal du forholde dig til elektronik, når du har en pacemaker?
Induktionskomfur og mikroovn
Firmaer bag induktionskomfurer tager alle forbehold i brugsanvisningen, når de fx skriver: “Hvis du har fået indopereret en pacemaker, skal du holde din overkrop på en afstand af mindst 30 cm fra induktionskogezonerne, mens de er tændt.”. Du kan sagtens anvende induktionskomfurer på helt normal vis. Din pacemaker bliver ikke påvirket ved almindeligt brug af induktionskomfur. Og det er en vedholdende skrøne, at mikroovne har indflydelse på pacemakere – det har de ikke.
Nøgle-løse startsystemer
Du kan trygt køre i bil med nøgle-løse startsystemer. Det udgør ingen risiko for din pacemaker.
Metaldetektorer i lufthavne
Metaldetektorer i fx lufthavne er helt ufarlige for dig at gå igennem, men scanneren kan reagere på metallet i din pacemaker. Fortæl personalet ved metaldetektoren, at du har pacemaker og følg trykt deres anvisninger – dette uanset om de ønsker, at du går gennem skanneren eller ved siden af.
Ved du nok om dit hjerte?
Nyhedsbrevet Hjertenyt giver dig ny viden, gode råd og konkrete tips, du kan bruge i din hverdag.
- Lær noget nyt om dit hjerte hver 3. uge.
- Få indblik i hjerteforskningen og de nyeste behandlingsmetoder.
- Få tips til en hjertesund livsstil fra Hjerteforeningens eksperter.
Få Hjertenyt i din indbakke
Gør som over 102.000 andre og tilmeld dig Hjertenyt.