Forside > > Sygdomme > Behandling > Ballonudvidelse (PCI)| Læs mere her

Ballonudvidelse (PCI)| Læs mere her

En ballonudvidelse fjerner en forsnævring eller en blodprop i kranspulsåren, så blodforsyningen til hjertet bliver bedre.

Illustrationer: Jakob Strandberg 

På fagsprog kaldes en ballonudvidelse for PCI (Perkutan Coronar Intervention). Ordene betyder, at lægen behandler (intervenerer) i kranspulsårerne (koronarkarrene) gennem et indstik i huden (perkutan).

Formålet med PCI er at fjerne eller formindske forsnævringer i kranspulsårerne, der giver nedsat blodforsyning til hjertet og dermed anfald af angina pectoris (hjertekrampe). Hvis forsnævringen er så svær, at kranspulsåren er helt lukket, så har du en blodprop i hjertet. PCI forbedrer altså blodforsyningen til hjertet. Indgrebet kan dog ikke fjerne den generelle åreforsnævring, der allerede er i kranspulsårerne.

En PCI starter altid med en forundersøgelse – en KAG (røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer). Hvis der ved KAG’en, findes forsnævringer, som bør behandles med PCI, så kan behandlingen nogle steder foretages med det samme,  hvis hospitalet kan foretage begge procedurer.

En PCI er i princippet enkel: Et kort tyndt plastikrør føres ind i en pulsåre i håndleddet eller lysken på sammen måde som ved en KAG (link).

Herigennem føres et tyndt kateter op til hjertet til de forsnævrede kranspulsårer. En lille wire føres ud igennem røret og forbi forsnævringen.

Herefter kan en ballon kan føres frem til forkalkningen. Ballonen fyldes med væske ved højt tryk og presser forsnævringen eller blodproppen til side, så blodet igen kan passere uhindret igennem blodåren.

Ballonudvidelsen vil i de fleste tilfælde blive suppleret med indsættelse af en stent.

En stent er et lille metalnet, der placeres inde i forsnævringen i blodåren for at holde den åben. Stenten er trykket sammen uden på en ballon og føres ind i det forsnævrede område.

Når ballonen pustes op, udvider stenten sig, låses fast i position og understøtter kranspulsåren, så den holdes åben. Kranspulsårens størrelse og forsnævringens placering er nogle af de faktorer, der afgør, om man skal bruge en stent. Stenten bliver siddende efter indgrebet.

Der er forskellige retningslinjer, som er lidt forskellige, alt efter om du er undersøgt fra lysken eller fra håndleddet.

 

Hvis du er behandlet fra håndleddet

  • De første to døgn efter undersøgelsen skal du undgå at belaste armen. Du må maximalt løfte 2 kg.
  • Dyrk ikke sport eller hårdere fysisk arbejde de første 4 dage efter undersøgelsen.
  • Du må ikke køre bil samme døgn som undersøgelsen.
  • Afhængig af hvor hårdt fysisk arbejde du har, kan du typisk starte med at arbejde 2-4 dage efter undersøgelsen.
  • Du skal holde øje med indstiksstedet for at sikre, at der ikke kommer betændelse eller blødning.

 

Hvis du er undersøgt fra lysken

  • De første 4 dage skal du undgå tunge løft. Du må maximalt løfte 2-4 kg.
  • Dyrk ikke sport eller hårdere fysisk arbejde de første 4 dage efter undersøgelsen.
  • Du må ikke køre bil de første to døgn efter undersøgelsen.
  • Afhængig af hvor hårdt fysisk arbejde du har, kan du typisk starte med at arbejde 4 dage efter undersøgelsen.

Du skal holde øje med indstiksstedet for at sikre, at der ikke kommer betændelse eller blødning.

Du har krav på fysisk genoptræning efter PCI. Kontakt dit lokale hospital eller kommunen for at høre, hvilke tilbud de har. Hjerteforeningens rådgivningscentre har også motionshold.

Hvornår er det tid til at få en ny stent?

Stenten bliver siddende efter indgrebet. Den vokser ind i blodårevæggen og skal ikke skiftes ud. Men da stenten ikke forebygger nye forsnævringer andre steder i kranspulsårerne, kan det blive nødvendigt med en ny ballonudvidelse og stent.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)