Takykardi (hurtig hjerterytme)

Takykardi (hurtig hjerterytme) er som regel en ufarlig tilstand, som næsten alle oplever på et tidspunkt i deres liv.

 

Ved takykardi oplever du, at dit hjerte slår hurtigere end normalt. Årsagen kan variere, og tilstanden skyldes ikke nødvendigvis sygdom. Hvis du oplever symptomer på hurtig hjerterytme, er der gode muligheder for behandling alt efter, hvad årsagen er.

 

Årsager

Der kan være flere årsager til hurtig hjerterytme, og tilstanden er ofte ganske ufarlig. I de fleste tilfælde skyldes hurtig hjerterytme fysisk aktivitet, indtag af stimulanser såsom kaffe, the og alkohol eller nervøsitet.

I nogle tilfælde kan hurtig hjerterytme skyldes en fejlfunktion i hjertet, hvor pulsen i anfald stiger til mere end 100 slag i minuttet.

Årsager kan være:

 

Symptomer

Symptomer på takykardi kan variere fra person til person.

Du kan opleve:

 • Puls, der stiger til over 100 slag per minut i hvile
 • Hjertebanken
 • Trykken, uro og sitren i brystet
 • Åndenød
 • Mathed
 • Angst

Kontakt læge eller skadestue, hvis du oplever anfald af hurtig hjerterytme, der gentager sig, varer længere end få minutter, eller hvis du bliver svært utilpas.

 

Undersøgelser

Ved mistanke om hurtig hjerterytme vil lægen overvåge din hjerterytme og dit hjertes elektriske impulser. Først vil du få taget et elektrokardiogram (EKG).  

Hvis du kun har anfald en gang imellem, er det muligt at overvåge din hjerterytme ved brug af en Holter-monitor, som registrerer alle hjerteslag i op mod to døgn.

Hvis du har sjældne anfald (en gang om ugen eller mindre), er det muligt at overvåge din hjerterytme med en R-test eller en event recorder. Disse apparater optager kun, når der er forstyrrelser i hjerterytmen. Du kan også aktivere dem, når du føler ubehag.

Hvis du har meget sjældne anfald, kan du få opereret en lille overvågningsenhed ind under huden ved siden af brystbenet. Den optager kun, når der er forstyrrelser i hjerterytmen.

 

Behandling

Behandling af takykardi afhænger af årsagen. Hjerteforeningens rådgivere er til rådighed alle hverdage kl. 9 til 16.

 

Livet med takykardi

Må jeg godt motionere?
Motion betyder meget for behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, kan det lettere klare belastninger. Ligesom andre muskler i din krop. Er du i form, bliver ting oftest lettere i hverdagen. Du får bedre livskvalitet og velvære på den måde.

Motion er godt for din sundhed på flere måder. Og kan forebygge hjertesygdom. Når din læge har sagt ja til motion og træning, kan du starte. Afhængig af dit forløb og hvor god form du er i, kan du starte med gåture op til 30 minutter dagligt. Er motion uvant for dig, er det fornuftigt at starte roligt.

Normalt er der ikke begrænsninger for, hvor meget du må presse dit hjerte. Men er der begrænsninger for dig i forhold til træning, giver hospitalet dig besked om det. Du bør altid varme op og ned dog.

Ved du ikke, hvordan du kommer i gang med eller vender tilbage til et fysisk aktivt liv? Så ring til Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler.

>> Få råd og guides til motion på vores motions-hjemmeside

 

Spis sund mad for hjertet 

Når du har en hjertekarsygdom, er en vigtig del af behandlingen, at du spiser sund mad for hjertet. Forebyg en forværring af hjerte-kar-sygdomme med den sunde mad, og sænk et forhøjet kolesterol eller for højt blodtryk gennem din kost. Styrk samtidig også dit immunforsvar, og øg din livskvalitet. 

Få inspiration under ”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad. 

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

 

Rygning

Når du har en hjertekarsygdom, er rygning noget af det mest usunde, du kan gøre mod dit hjerte. Derfor er et rygestop en nødvendig del af din behandling.

Undgå også passiv rygning, og få ikke en forværring eller et tilbagefald i hjertekarsygdommen. Med en røgfri fremtid vil din rehabiliteringen ske hurtigere.

Bliv røgfri i dag med gratis hjælp fra appen E-kvik, find et rygestopkursus nær dig på Stoplinien.dk eller ring på 80 31 31 31.

Læs mere om, hvordan rygning skader dit hjerte.

 

Ordforklaringer

Få en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefagligt udtryk eller forkortelse.

 • Takykardi kaldes også for hurtig hjerterytme, hurtig puls og høj puls.
 • Atrieflimren kaldes også for forkammerflimren.
 • Wolff-Parkinson-White-syndrom kaldes også for WPW-syndrom og forkortes WPW.
 • Hjertekammerflimren kaldes også for rytmeforstyrrelser fra hjertekamrene.
 • Elektrokardiogram kaldes også for hjertekardiogram.
 • Elektrokardiogram forkortes EKG.

 

E-bog til dig: Få tilsendt din guide til livet med atrieflimren KLIK HER