Kardiomyopati

Kardia betyder hjerte, og myopati betyder muskelsygdom. Kardiomyopati er altså en sygdom i hjertemusklen.

Sygdomme i hjertemusklen kan være meget forskellige. I nogle tilfælde er musklen stor og slap. I andre tilfælde er den tyk eller stiv. Kardiomyopati kan deles op i fire hovedgrupper:

 • Restriktiv kardiomyopati
  Hjertemusklen er fyldt med bindevæv i stedet for fibre, så musklen bliver stiv. Selvom hjertet oftest trækker sig normalt sammen, har det svært ved at udvide sig og fyldes mellem hjerteslagene.
 • Arytmogen højre ventrikel kardiomyopati
  Hjertemusklen i højre hjertekammer er delvist erstattet med fedtvæv og bindevæv i stedet for fibre. Det øger risikoen for alvorlige rytmeforstyrrelser.

 

Fælles for de fire grupper er, at de oftest er arvelige, og at man ikke altid ved, hvorfor de opstår.

 

Spis sund mad for hjertet 

Når du har en hjertekarsygdom, er en vigtig del af behandlingen, at du spiser sund mad for hjertet. Forebyg en forværring af hjerte-kar-sygdomme med den sunde mad, og sænk et forhøjet kolesterol eller for højt blodtryk gennem din kost. Styrk samtidig også dit immunforsvar, og øg din livskvalitet. 

Få inspiration under ”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad.

Få også viden og gode råd til hvordan du spiser når appetitten er god: Sådan spiser du hjertesundt eller når du er kritisk syg: Sådan skal du spise hvis du er småtspisende og hjertesyg.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

Læs om brugen af kosttilskud og naturlægemidler ved hjerte-kar-sygdom og behandling.

 

Rygning

Rygning skader hjertet, og et rygestop vil gøre en stor forskel, når du har en hjertekarsygdom. Undgå også at få et tilbagefald i din sygdom.

Bliv røgfri i dag med appen E-Kvik, eller kontakt Stoplinien på 80 31 31 31 eller via Stoplinien.dk, og deltag i et rygestopkursus nær dig.

Læs om, hvordan røg påvirker kroppen.

 

Motion og kardiomyopati 

Når du får konstateret kardiomyopati, er det vigtigt at du taler med din hjertelæge eller egen læge om motion. Der findes forskellige former for kardiomyopati, og din hjertelæge vil vejlede dig ud fra netop din diagnose og sygdomshistorie. 

Modsat andre hjertesygdomme er der er svært at komme med generelle råd om motion og kardiomyopati.  Der har været en tradition for at fraråde motion med høj belastning, sport m.v., grundet risiko for overbelastning af det i forvejen udfordrede hjerte og faren for arytmier. Det er dog vigtigt, at du guides korrekt, du får så god arbejdskapacitet og styrke så muligt.   

I langt de fleste tilfælde vil det være fornuftigt med et liv, hvor du har en god motionsrutine. Aktiviteter, hvor du er let til moderat anstrengt, det svarer til 7-13 på BORG-skalaen, vil for mange være et godt sted at starte. 

 Gode råd om kardiomyopati og motion 

 • Tal altid med din hjertelæge eller egen læge om motion. Din læge kender dig og din sygdom og kan vejlede dig ud fra dette.  
 • Sørg altid for en 5-10 minutters op- og nedvarmning i forbindelse med motion.  
 • Søger du rådgivning omkring motion, så kontakt Hjertelinjen på 70250000 og tal med vores fysioterapeuter.  

 

Ordforklaringer

Her et overblik over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

 • Kardia kaldes også for hjerte.
 • Myopati kaldes også for muskelsygdom.
 • Kardiomyopati kaldes også for sygdom i hjertemusklen.
 • Dilateret kaldes også for udvidet/slapt.
 • Hypertrofi kaldes også for tyk.
 • Restriktiv kaldes også for stiv.
 • Arytmogen er en øget risiko for rytmeforstyrrelser.
 • Iskæmisk kardiomyopati er en hjertesygdom, der er forårsaget af en blodprop i hjertet.