Blodprop i hjertet

En blodprop i hjertet (akut myokardieinfarkt, AMI) kræver en hurtig indsats for at redde liv og begrænse skaden. 
En blodprop er en tilstopning af en blodåre. Blodproppen i hjertet begrænser gennemstrømning af iltholdigt blod til hjertemusklen. Der kan være mange årsager til en blodprop i hjertet, men hvis du kender symptomerne og får den rigtige behandling, kan du sagtens få et godt og almindeligt liv efter en blodprop i hjertet.

 

Årsager

En hyppig årsag til en blodprop i hjertet er en åreforsnævring. Mere præcis opstår en forsnævring i kranspulsåren uden på hjertet, der forsyner hjertet med iltholdigt blod. Aflejring af fedt, kolesterol og kalk fra blodet er skyld i forsnævringen. Går der hul på en aflejring, vil blodplader klumpe sig sammen og danne en prop af blod, der stopper for tilførsel til hjertet.

En mere sjælden årsag til en blodprop i hjertet er svær krampe i en kranspulsåre. Krampe i kranspulsåren kan opstå, selvom der ikke er nogen åreforsnævring. Årsagen til krampe i kranspulsåren er ikke altid klar, men kan være udløst af psykisk stress, smerter, ekstrem kulde, narkotika eller rygning. Det kan også opstå uden en kendt årsag. En anden sjælden årsag til blodprop i hjertet er en rift på kranspulsårerne. Det kan også opstå, selvom der ikke er åreforsnævring.

 

Symptomer

Advarselstegn for en blodprop er ikke ens for alle. En blodprop giver ofte hjertekrampe eller kraftige smerter i brystet. Mange beskriver brystsmerter som trykken for brystet, og ubehaget kan vare i flere minutter ad gangen, som du også kan opleve giver:

 • Mavesmerter
 • Smerter i begge arme
 • Smerte i halsen
 • Kæbesmerter

 

Mere diffuse symptomer kan også være tegn på en blodprop i hjertet såsom:

 • Svimmelhed
 • Ubehag
 • Mathed
 • Åndenød
 • Klamsved
 • Besvimelse
 • Opkastning
 • Angst

Hver femte blodprop giver ikke smerter, men kun alment ubehag og angst.

Ring straks 1-1-2, hvis du oplever symptomer på en blodprop i hjertet, da lægehjælp er påkrævet så hurtigt som muligt. Du må ikke selv køre til skadestuen, da du kan blive dårlig undervejs.

 

Undersøgelser

Der er forskel på, om du har en stor eller en lille blodprop i hjertet. Et elektrokardiogram (EKG) viser, om du har en stor eller en lille blodprop.

 

I ambulancen
I ambulancen tager de et EKG og sender til et Hjertecenter i enten København, Odense, Aarhus eller Aalborg. Her kan den vagthavende hjertelæge afgøre, om der er tegn på en stor eller lille blodprop i hjertet. Er der tale om en stor blodprop, vil ambulancen om muligt køre dig til et Hjertecenter for en hurtig behandling, der sikrer mindre skade på hjertet.

På Hjertecenteret
Ved tegn på en større blodprop i hjertet vil du ved ankomst til et Hjertecenter som regel få lavet en akut røntgenundersøgelse af kranspulsårerne (KAG) for at lokalisere  blodproppen i hjertet. En akut ballonudvidelse (PCI) er en mulig behandling. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt med en bypassoperation. Læs om medicinsk behandling nedenfor.

På hospitalet
En mindre blodprop behandles i mange tilfælde først på det nærmeste hospital. Du får stillet en diagnose ved hjælp af en blodprøve. Her måles efter forhøjet indhold af troponin, der findes i hjertet og kun frigøres til blodet, når der opstår skader på hjertemuskulaturen. Hvis blodprøverne viser tegn på blodprop i hjertet, vil der i de fleste tilfælde blive foretaget en røntgenundersøgelse af kranspulsårerne, inden du bliver udskrevet.

 

Efter en blodprop får du altid lavet ultralydsskanning af hjertet. Den vil vise, om hjertet har taget skade, så pumpefunktionen er blevet nedsat, og du har fået hjertesvigt.

 

Behandling

Der er rigtig gode muligheder for behandling, hvis du får en blodprop – både medicinsk og med genoptræning.

 

Medicin
Tidlig behandling af en blodprop i hjertet kan forebygge eller begrænse skaden på hjertemusklen.

Din behandling starter i ambulancen og kan omfatte blodfortyndende medicin, ilt og nitroglycerin for at øge blodtilførsel til kranspulsårer.

Efter ankomst til et hjertecenter eller sygehus får du tilbudt medicinsk behandling. Der kan være tale om blodfortyndende medicin, kolesterolsænkende medicin og betablokker.

Yderligere behandling vil afhænge af, om dit hjerte har taget skade af blodproppen.

Læs om brugen af kosttilskud og naturlægemidler ved hjerte-kar-sygdom og behandling.

 

Genoptræning
Din behandling efter en blodprop bør også rumme en plan for genoptræning. Du har ret til at få udarbejdet den, så du kan træne på dit sygehus eller i kommunalt regi. Inden du bliver udskrevet fra hospitalet, kan du med fordel få information om:

 • din medicin og risikofaktorer ved lægemidler
 • tilbud om rygestop
 • tilbud om fysisk træning
 • tilbud om kostvejledning
 • tilbud om holdundervisning i livet efter en blodprop
 • tilbud om støtte til at klare job og økonomi
 • tilbud om psykisk støtte

 

Livet efter en blodprop

 

Må jeg motionere?
Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære.

Motion er godt for din sundhed på mange måder. Og kan forebygge hjertesygdom. Så snart din læge har sagt ok for motion og træning, kan du gå i gang. Alt efter dit forløb og fysisk form vil det være godt at starte med gåture. Gerne op til 30 minutter dagligt. Er du ikke vant til at lave motion, er det vigtigt at starte roligt.

Der er normalt ikke begrænsninger for, hvor meget du må presse dit hjerte. Hvis der er begrænsninger for dig i forhold til træning, giver hospitalet dig besked om det. Sørg dog altid for at varme op og ned.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med eller vender tilbage til et fysisk aktivt liv? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler.

>> Få råd og guides til motion på vores motions-hjemmeside 

 

Spis sund mad for hjertet 

Når du har en hjerte-kar-sygdom, er en vigtig del af behandlingen, at du spiser sund mad for hjertetForebyg en forværring af hjerte-kar-sygdomme med den sunde madog sænk et forhøjet kolesterol eller for højt blodtryk gennem din kostStyrk samtidig også dit immunforsvar, og øg din livskvalitet. 

Få inspiration under ”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad.

Læs også Spis dig til et lavere kolesteroltal.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler.

 

Rygning

Rygning skader hjertet, og et rygestop vil gøre en stor forskel, når du har en hjertekarsygdom. Undgå også at få et tilbagefald i din sygdom.

Bliv røgfri i dag med appen E-Kvik, eller kontakt Stoplinien på 80 31 31 31 eller via Stoplinien.dk, og deltag i et rygestopkursus nær dig.

Læs om, hvordan røg påvirker kroppen.

 

Ordforklaringer

Her kan du finde oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefagligt udtryk eller forkortelse.

 

 • Blodprop i hjertet kaldes også akut myokardieinfarkt eller forkortet AMI.
 • Hjertekrampe kaldes også for angina pectoris.
 • Røntgenundersøgelse af kranspulsårerne forkortes KAG.
 • En ballonudvidelse forkortes PCI.
 • Et elektrokardiogram forkortes EKG.
 • En ultralydsskanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.