Forside > Aktiviteter > Gå med og forebyg hjertesygdomme

Gå med og forebyg hjertesygdomme

Vær med i Hjerteforeningens store indsats “Gå Med”, hvor vi inviterer hele Danmark ud at gå. Læs om indsatsen her.

Over halvdelen af voksne danskere lever ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om daglig fysisk aktivitet i mindst 30 minutter, hvor man bliver let forpustet. 

Desværre, for uden fysisk aktivitet øges risikoen for bl.a. hjertekarsygdomme. Men bare 20 minutters gang dagligt, hvor man bliver let forpustet, kan reducere risikoen for hjertekarsygdom med 20 procent. Men alle skridt tæller i vejen mod et sundt og aktivt liv.

 

Gang forebygger hjertesygdomme

Der er mange sundhedsfordele ved at gå. Og hvert skridt tæller. Når du går ture regelmæssigt, forebygger du hjerte-kar-sygdomme, men gåture er også godt for vores mentale sundhed.

Her kan du læse hvorfor det er sundt at gå ture:

Kolesterol

Gang øger det ”gode” kolesterol og nedsætter det ”farlige”. Jo mere du går, desto bedre (Fysisk Aktivitet Håndbog Om Forebyggelse Og Behandling, 2018)

Blodtryk

Regelmæssig gang beskytter mod senere udvikling af forhøjet blodtryk. (Pescatello et al., 2019)

Blodsukker

Det er især effektivt at gå, efter du har spist. Gå stille og roligt rundt – det kvæler det høje blodsukker (Aadland & Høstmark, 2008)

 

Små skridt halverer din risiko

  • For hver ekstra 1000 skridt om dagen, falder risikoen for hjertekarsygdom (Saint-Maurice et al., 2020)
  • 2,5 times gang om ugen styrker din sundhed
  • Regelmæssig gang mindsker risikoen for åreforkalkning og forhøjet kolesterol og dermed blodpropper (Andersen et al., n.d.; Wahid et al., 2016). Samtidig forebygger 30 minutters daglig bevægelse mindst 35 andre sygdomme (Fysisk Aktivitet Håndbog Om Forebyggelse Og Behandling, 2018)
  • Gåture styrker hukommelse og koncentration og forbedrer søvnen, forebygger depression og styrker din mentale trivsel.
  • Et studie viser at hvis du går20 minutter om 5 dage om ugen, hvor du bliver let forpustet, reducerer du risikoen for depression (Laird et al., 2023)

Om GÅ MED

GÅ MED er en forebyggelsesindsats i Hjerteforeningen, som vil få flere danskere til at gå sammen i gå-fællesskaber, som bliver drevet af frivillige gå-værter. Hjerteforeningen har igangsat GÅ MED, så flest mulige bevæger sig mere – både mennesker med en hjertesygdom og de mange, som vil kunne undgå sygdom. GÅ MED er en del af Hjerteforeningens og TrygFondens partnerskab KOM MED. Læs mere om indsatsen på gaamed.dk

 

Find en gå-gruppe og bliv en del af et lokalt fællesskab

Der findes mange forskellige gå-grupper i hele landet. Det er gratis at deltage, og det kræver ikke medlemskab af Hjerteforeningen. Gåturen arrangeres af lokale gå-værter, der er uddannet til at arrangere ture, som alle kan være med på. 

 

Bliv frivillig gå-vært og gør en positiv forskel for andre

Som gå-vært får du ikke kun glæden ved at hjælpe andre, men også de sundhedsmæssige fordele ved regelmæssig motion og styrkede sociale relationer. Som gå-vært planlægger du ture i dit lokalområde for andre mennesker. Du bestemmer selv hvor ofte du vil gåture og hvad temaet og distancen for dine ture skal være. 

 

Gratis inspirationskursus

Er du nysgerrig på, hvad det vil sige at være frivillig gå-vært i Hjerteforeningen, kan du tilmelde dig vores gratis inspirationskursus. Det foregår online og det er uforpligtende at deltage. Når du har deltaget i kurset, er du uddannet gå-vært.