Forside > > Sygdomme > Behandling > Mekanisk hjerte

Mekanisk hjerte

Et mekanisk hjerte er en pumpe, som indopereres, for at afløse eller aflaste dit eget svigtende hjerte.

Det bruges, når der er behov for hjertetransplantation, og når behandling med medicin ikke er tilstrækkelig.

En mekanisk hjertepumpe bruges, når dit eget hjerte er så sygt, at det ikke kan opretholde tilstrækkelig blodforsyning til kroppens organer. Behandlingen kan være nødvendig i kortere eller længere tid efter en stor blodprop i hjertet, eller ved betændelse i hjertemusklen (myokardit).

I nogle tilfælde kan hjertet være så dårlig at der er behov for en mekanisk hjertepumpe i ventetiden frem mod hjertetransplantation, ellers om livslang behandling hvis hjertetransplantation ikke vurderes mulig. Det vil sige, at du skal have meget svær hjertesvigt med deraf følgende svær nedsat blodforsyning til kroppen. Formålet med det mekaniske hjerte er at aflaste eller overtage dit eget hjertes pumpefunktion.

Personer, som venter på en hjertetransplantation, venter ofte noget tid, inden det rigtige donorhjerte dukker op. I løbet af denne ventetid kan et hjerte, der allerede er svækket, blive yderligere svækket og derved ikke længere kunne pumpe tilstrækkeligt med blod rundt i kroppen. Et mekanisk hjerte kan hjælpe det svækkede hjerte og gøre det muligt at “vinde tid”.

I nogle tilfælde, hvor det vurderes, at du ikke kan hjertetransplanteres, så kan et mekanisk hjerte også være den eneste behandling, der kan tilbydes., dette kaldes ”destinationsterapi”

Den mekaniske hjertepumpe indsættes typisk i bunden af venstre hjertekammer med et rør der pumper blodet op i hovedpulsåren.  Pumpen vil have ledninger der typisk går ud igennem huden i maveregionen hvor de er tilsluttet et eksternt batteri, som bæres i en mavetaske omkring livet, og som skal skiftes ved lavt batteri.

Med en mekanisk hjertepumpe har du mulighed for at føre et normalt roligt liv – nogle kan endda gå på arbejde med det mekaniske hjerte. Der er dog en risiko for infektion, hvorfor det er vigtigt, at man holder området omkring ledningerne ind i hjertet rent.