Forside > > Sygdomme > Behandling > Lukning af auriklen

Lukning af auriklen

Lukning af auriklen i hjertets venstre forkammer er en ny behandling, der bruges til at forebygge blodpropper ved atrieflimren. Auriklen er et lille vedhæng eller ”hjerteøre”, der sidder på venstre forkammer.

Atrieflimren kaldes også forkammerflimren og er den hyppigste hjerterytmeforstyrrelse.

En af problemerne ved atrieflimren er, at det giver en øget risiko for blodpropper, fordi den flimrende bevægelse af forkamrene kan medføre dannelse af klumper af størknet blod, som ofte sætter sig i auriklen. De små klumper kan løsrive sig og blive ført ud i kroppen, bl.a. til hjernen. Derfor skal det altid overvejes, om du skal i blodfortyndende behandling, hvis du har atrieflimren.

 

Indtil nu har det været et problem at forebygge blodpropper ved atrieflimren, hvis du ikke kan tåle at få blodfortyndende medicin, fx fordi din risiko for blødning er meget høj.

Der har heller ikke været alternative behandlingsmuligheder, hvis du har fået en blodprop på trods af blodfortyndende medicin.

Men nu er der kommet en mulighed for at forebygge blodpropper ved atrieflimren ved at lukke auriklet i venstre forkammer med en lille paraply (auriklet er et lille vedhæng eller ”hjerteøre”, der sidder på venstre forkammer). Så kan der ikke dannes blodpropper inde i auriklet, og dermed kan der heller ikke komme blodpropper fra auriklet ud i resten af kroppen.

Forud for lukningen af auriklet skal du have foretaget forskellige undersøgelser fx en ultralydsskanning gennem spiserøret (TEE) eller en CT-scanning.

Lukning af auriklet kan foregå både i lokal eller i fuld bedøvelse og er kateterbaseret. Man fører et kateter gennem en blodåre i lysken og op til hjertet. Inde i hjertet finder man åbningen til auriklet og i åbningen placerer man en lille paraply, som lukker åbningen ind til auriklet helt til.

Under proceduren vil man ofte lave både ultralydsskanning fra spiserøret samt tage røntgenbilleder for at sikre at paraplyen sidder helt korrekt. Efter operationen vil du typisk skulle have mildere blodfortyndende behandling i en kortere periode, fx magnyl og clopidogrel.