Fibertilskud

Tilskud af fibre er udvundet fra planter eller korn. Fibrene tilsættes den daglige kost for at øge det samlede indhold af fibre i kosten.

Typisk anvendelse:

Til at sænke forhøjet LDL og total kolesterol og til at modvirke forstoppelse.

Forskningen viser

Flere studier, som viser en positiv effekt på LDL-kolesterol og total kolesterol ved indtag af tilskud med fibre. Virkningen er dog beskeden. Der ses ikke nogen effekt på HDL-kolesterol og triglycerider.

Sådan virker fibertilskud

  • Fibrene opløses i vand og har en geldannende effekt.
  • I tarmen binder gelen sig til galden, og fører galden ud med afføringen. Normalt bliver galden genbrugt i et kredsløb mellem lever og tarm, men gelen bryder dette kredsløb. Hermed øges leverens optag af kolesterol fra blodet for at danne ny galde. I denne proces sænkes blodets kolesterol.

Dosis

  • Anbefaling for HUSK Psyllium: 10-20 g dagligt fordelt på 2-4 portioner. Skal altid indtages med vand, da HUSK suger meget væske.
  • Anbefaling for Guar: 10-15 g dagligt fordelt på 2-3 portioner dagligt
  • Beta glukan indtages i dosis af 3 g dagligt fra havre eller byg. Tag beta glukan sammen med vand, mælk eller yoghurt. Man kan også få 3 g beta glukan fra 95 g havregryn. 

Bivirkninger

Øget tarmluft og oppustethed

Interaktion med lægemidler

Ingen kendte interaktioner.

Bør ikke anvendes ved

Må ikke anvendes ved synkebesvær eller sygdom i spiserøret

Anbefaling

Tilskud med fiber kan anbefales som supplement til en sund kost, men der er en beskeden effekt ift. at sænke LDL- og total kolesterol.

Samlet set er der ikke dokumentation for effekt på risiko for hjerte-kar-sygdom.