Forside > Sundhed > Kostråd > Få styr på fødevarerne > Få oversigt over de forskellige slags olier

Få oversigt over de forskellige slags olier

Der er stor forskel på olier og man skal passe på, hvilke olier og hvor store mængder, man benytter.

Læs mere om de forskellige slags olier her.

Olierne er sat op i alfabetisk rækkefølge.
For hver olie er angivet indholdet af mættet fedt, enkeltumættet fedt og flerumættet fedt.

Avocadoolie

Avocadoolie findes i forskellige udgaver – også som ekstra jomfruavocadoolie. De koldpressede og økologiske typer har flest smagsaromaer, vitaminer og antioxidanter. Avocadoolie er mild og aromatisk og velegnet til at stege fx fisk og skaldyr i. Den er også god i dressinger på grund af sin milde avocadosmag og som smagsgiver.

 Mættet fedt: 13 %
 Enkeltumættet fedt: 61 %
 Flerumættet fedt: 13 % (heraf n-3: 0 %, n-6: 13 %)

Bomuldsfrøolie

Bomuldsfrøolien udvindes ved presning eller ekstraktion af frøene af bomuldsplanten. Efter raffinering kan olien anvendes som spiseolie til salater, mayonnaise og dressinger.

 
 Mættet fedt: 27 %
 Enkeltumættet fedt: 19 %
 Flerumættet fedt: 54 % (heraf n-3: 0 %, n-6: 54 %)

Græskarkerneolie

Græskarkerneolie har en karakteristisk mørkegrøn farve og fås også koldpresset. Smagen er nøddeagtig. Passer særligt godt til kraftige salater, krydrede saucer og mayonnaise. Kan også bruges til bagning på brød, og i desserter.

 
 Mættet fedt: 20 %
 Enkeltumættet fedt: 25 %
 Flerumættet fedt: 55 %

Hvedekimolie

Hvedekimolie er et udtræk fra hvedekorn. Har en kraftig, let sødlig smag og duft. Bedst egnet til kolde formål såsom dressinger.

 
 Mættet fedt: 20 %
 Enkeltumættet fedt: 16 %
 Flerumættet fedt: 65 % (heraf n-3: 7 %, n-6: 58 %)

Hørfrøolie

Hørfrøolie er et udtræk fra hørfrø og olien udmærker sig ved at have et højt indhold af n-3 fedtsyrer. Bedst egnet til kolde formål såsom dressinger. Hørfrøolie bør opbevares i køleskabet og har typisk en kortere holdbarhed på 1 måned. Kan fryses ned for at forlænge holdbarheden.

 
 Mættet fedt: 10 %
 Enkeltumættet fedt: 21 %
 Flerumættet fedt: 69 % (n-3: 56 % n-6: 13 %)

Jordnøddeolie

Jordnøddeolie udvindes af jordnødder ved kold- og varmpresning samt ved ekstraktion. Varmpressede og ekstraherede jordnøddeolier er milde i smagen. Koldpresset jordnøddeolie har en karakteristisk, kraftig smag. Jordnøddeolie er egnet til stegning af svinekød, fjerkræ og fisk.
Mættet fedt: 18 %
Enkeltumættet fedt: 48 %
Flerumættet fedt: 34 % (n-3: 0,4 % n-6: 33 %)

Kokosolie/kokosfedt

Kokosolie/kokosfedt indeholder ligesom smør meget mættet fedt og fremmer åreforkalkning og risikoen for blodpropper. Kokosfedt hører til den type fedt, vi især skal spare på.

Olien anvendes fortrinsvist til bagning og friture, men også til fremstilling af is, margarine og palmin. Palmin er raffineret kokosfedt, som smager neutralt.
 
 Mættet fedt: 92 %
 Enkeltumættet fedt: 6 %
 Flerumættet fedt: 2 %

Madolie

Mad- og salatolie består typisk af soja- eller rapsolie eller en blanding af de to. Se under disse for fedtprocenter.

TitelMajsolie

Majsolie bliver udvundet af kimen i majskerner ved varmpresning og ekstrahering. Farven er karakteristisk gul. Bedst egnet til kolde formål såsom dressinger.

 
 Mættet fedt: 12 %
 Enkeltumættet fedt: 29 %
 Flerumættet fedt: 60 % (n-3: 1 % n-6: 58 %)

Olivenolie

Olivenolie udvindes ved presning og raffinering. Smagen afhænger af olivensorten, voksestedet og udvindingsmetoden. Olie fra de første mekaniske, koldpresninger af frugtkødet kaldes ekstra jomfruolivenolie eller jomfruolivenolie. Ekstra jomfruolivenolie må ikke indeholde raffineret olie, og er dyrere at producere og smager af mest.

Jomfruolivenolien, der efterfølgende udvindes ved koldpresning ved et højere tryk, må heller ikke indeholde raffineret olie. Til sidst udvindes resten af olien fra frugten ved varmt tryk og raffinering, hvor olien behandles kemisk for at fjerne smag og lugt. Raffinerede olier smager derfor ikke af meget. Produktet kaldes normal olivenolie eller ren olivenolie. Det er et blandingsprodukt mellem raffineret olie og jomfru olivenolie.

 Olivenolier fås filtrerede og ufiltrerede. De ufiltrerede har ofte en kraftigere smag. Det eneste olivenolie ikke er velegnet til, er til sødt bagværk.

 
 Mættet fedt: 13 %
 Enkeltumættet fedt: 78 %
 Flerumættet fedt: 9 % ( n-3: 0,6 % n-6: 9 %)

Palmeolie

Frugterne på oliepalmen består af frugtkød og en sten. Både sten og frugt indeholder olie. Palmeolie udvindes af frugtkødet og palmekerneolie udvindes af stenen.

 Palmeolie indeholder ligesom smør, meget mættet fedt og fremmer åreforkalkningsprocessen og risikoen for blodpropper. Palmekerneolie er ikke sundt og hører til den type fedt, vi især skal spare på. Palmeolie anvendes som madlavningsolie og bruges fortrinsvis til stegning og friturekogning. Desuden anvendes den til fremstilling af margarine og chokolade.
 
 Mættet fedt: 52 %
 Enkeltumættet fedt: 39 %
 Flerumættet fedt: 10 % (n-3: 0 % n-6: 10 %)

Palmekerneolie

Frugterne på oliepalmen består af frugtkød og en sten. Både sten og frugt indeholder olie. Palmeolie udvindes af frugtkødet og palmekerneolie udvindes af stenen.

 Palmekerneolie indeholder ligesom smør, meget mættet fedt og fremmer åreforkalkning og risikoen for blodpropper. Palmekerneolie er ikke sundt og hører til den type fedt, vi især skal spare på.
 
 Mættet fedt: 86 %
 Enkeltumættet fedt: 12 %
 Flerumættet fedt: 2 % (n-3: 0 % n-6: 2 %)

Rapsolie og rapskimolie

Rapsolie udvindes ved mekanisk kold- varmpresning og raffinering. Det sidste giver et større udbytte, men samtidig et produkt, der ikke er på højde med det koldpressede med hensyn til smag og kvalitet.

 Koldpresset rapsolie har en nøddeagtig smag, og det naturlige indhold af vitaminer og antioxidanter er bevaret, mens den varmpressede er mere smagsneutral. Rapsolie kan lugte lidt fisket, hvis man bruger den til stegning, men lugten trænger ikke ind i maden. Lugten skyldes det høje indhold af omega-3 fedtsyrer. Rapsolie er gul-gylden og kan bruges til alt, også til sødt bagværk
 Rapskimolie er en forfinet udgave af rapsolie. Her bliver kun selve frøkernen uden skaller presset. Rapskimolie har en mildere smag end rapsolie.
 
 Mættet fedt: 7 %
 Enkeltumættet fedt: 58 %
 Flerumættet fedt: 35 % (n-3: 12 % n-6: 23 %)

Salatolie

Mad- og salatolie består typisk af soja- eller rapsolie eller en blanding af de to. Se under disse for fedtprocenter.

Sesamolie

Sesamolie anvendes hovedsageligt som madlavningsolie.

Den asiatiske og mellemøstlige sesamolie fremstilles af ristede sesamfrø. Olien er ravfarvet og har en kraftig gennemtrængende smag. Europæisk sesamolie bliver lavet af sesamfrø, der ikke er ristede. Den er lysegul og er ikke nær så kraftig.
 
Mættet fedt: 15 %
 Enkeltumættet fedt: 42 %
 Flerumættet fedt: 44 % (n-3: 0,3 % n-6: 43 %)

Valnøddeolie

Valnøddeolie fremstilles ved at presse nødder, der har været lagret. Valnøddeolie har en aromatisk nøddesmag og er velegnet til salatdressinger. Den er også god som smagsgiver i kager og hvedebrød og i retter tilberedt af fisk, lyst fjerkræ og grønsager. Valnøddeolie fås i økologiske og koldpressede udgaver. Produktionen er meget begrænset, så valnøddeolie kan være en kostbar affære.

 
 Mættet fedt: 10 %
 Enkeltumættet fedt: 24 %
 Flerumættet fedt: 67 % (n-3: 11 % n-6: 56 %)

Sojaolie

Sojaolie er et biprodukt. Olien bliver hovedsageligt udvundet af sojabønnerne ved ekstraktion, men fås også varmpresset. Man kan købe olien ren eller blandet med rapsolie, hvor den bliver solgt som mad- eller salatolie. Sojaolie smager mildt, men nogle typer kan have en svag fiskeagtig aroma.

 
 Mættet fedt: 14 %
 Enkeltumættet fedt: 22 %
 Flerumættet fedt: 63 % (n-3: 7 % n-6: 56 %)

Solsikkeolie

Solsikkeolie fås både kold- og varmpresset og ekstraheret. Koldpresset solsikkeolie har en kraftig smag, mens de andre stort set er uden smag. Olien egner sig bedst til kolde formål og bagning på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer.

 
Mættet fedt: 11 %
Enkeltumættet fedt: 23 %
Flerumættet fedt: 66 % (n-3: 0 % n-6: 66 %)

Tidselolie

Tidselolie udvindes af frøene fra tidselplanten. Koldpresset tidselolie har en stærk, lidt særpræget smag, mens den varmpressede olie er mildere. Den koldpressede olie kan anvendes til salatdressinger og som smagsgiver i retter eller som parfumering af billigere olier. Tidselolie er bedst egnet til kolde formål såsom dressinger.

 
 Mættet fedt: 7 %
 Enkeltumættet fedt: 15 %
 Flerumættet fedt: 78 % (n-3: 0 % n-6: 78 %)

Vindruekerneolie

Vindruekerneolie fås kold- og varmpresset. De mest almindelige vindruekerneolier er ekstraherede, hvilket indebærer, at der tilsættes et opløsningsmiddel til kernerne for at trække olien ud. Det giver et større udbytte end presning, men olien bliver uren og skal derfor renses. Det tilsatte opløsningsmiddel fjernes fra olien igen.

 
 Koldpresset vindruekerneolie er lidt bitter, men mild i smagen. Den ekstraherede olie er mere anvendelig – den smager næsten ikke af noget som helst. Brug den fx som basisolie og tilsæt dine egne krydderier, krydderurter eller svampe. Eller smag den til med en af dine mere aromatiske olier, så du får en olie, der har den smagsmæssige styrke, du kan lide.
 
 Mættet fedt: 10 %
 Enkeltumættet fedt: 19 %
 Flerumættet fedt: 71 % ( n-3: 0,5 % n-6: 71 %)

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)