Hjerteforeningen fortæller dig her, hvad du behøver at vide som hjerte-kar-patient for at være sikker på at få den bedste oplevelse, når du skal ud at rejse.
Den 1. august 2014 ophørte den offentlige rejsesygeforsikring, og det gule sundhedskort giver dig ikke længere ret til gratis behandling i udlandet bortset fra rejser til Færørene og Grønland.
Det gule sundhedskort
Det gule sundhedskort dækker kun i Danmark, Færørene og Grønland.
Det gule sundhedskort giver dig adgang til lægen, og du kan komme på hospitalet på lige fod med borgerne i det land, du holder ferie i.
Både Grønland og Færøerne har et anderledes behandlingssystem, end vi er har i Danmark. Det er derfor altid en fordel at supplere med en rejseforsikring. På den måde sikrer du dig en optimal dækning, hvis uheldet er ude.
Det blå kort
Med det blå EU-sygesikringskort er du dækket af de samme vilkår, som gælder for de offentligt sygesikrede i det land, du rejser til. Så hvis der i landet er egenbetaling på nogle offentlige sundhedsydelser, er disse også gældende for dig.
Hvor dækker det?
- De 28 EU-lande samt Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein.
Hvad dækker det?
- Ret til lægehjælp mv., som bliver medicinsk nødvendig under et ophold (op til 1. års varighed) i et af ovenstående lande
- Behandling eller efterkontrol efter sygdom
- Det blå kort giver dog ikke ret til at tage til udlandet for at blive behandlet eller at udskyde nødvendig behandling for at få denne i udlandet
- Behandling på de samme vilkår som gælder for de offentligt sygesikrede i det pågældende land. Standarden kan derfor være forskellig fra den danske standard, og der kan evt. være en egenbetaling, som ikke dækkes af kortet.
Hvad dækker det ikke?
- Hjemtransport
- Evt. egenbetaling i forbindelse med behandling
- Behandling på privat hospital eller privat klinik, som ikke har en aftale med det offentlige sygesikring i det pågældende land.
- Du skal selv kommunikere med behandlere
- Oversøiske rejser
Du skal derfor tegne en privat forsikring, hvis du ønsker at være dækket uden for rejsesygesikringens dækningsområde, eller hvis du vil være sikret hjemtransport i tilfælde af sygdom og ulykke. Særlige regler om hjemtransport gælder dog for Færøerne og Grønland samt Finland, Island, Norge og Sverige.
Rejseforsikringer
Hvis du er syg, inden en ferierejse til udlandet eller har en ustabil kronisk lidelse, bør du undersøge nærmere, om din rejseforsikring dækker. Ellers kan det blive rigtig dyrt. Læs her, hvad du skal gøre.
En rejseforsikring dækker, når sygdom og skader opstår akut på rejsen. Men hvis du er syg allerede inden rejsen eller har en ustabil kronisk lidelse, vil din rejseforsikring typisk ikke dække lægehjælp eller medicin i den forbindelse. Det kræver, at du får en forhåndsgodkendelse af dit forsikringsselskab.
Forsikringsselskaberne oplever desværre, at forbrugere med ikke-stabile kroniske lidelser tager på ferie uden at have tænkt på, at det kræver forsikringsselskabets forhåndsgodkendelse, hvis de skal have mulighed for at være dækket af deres rejseforsikring. Hvis selskabet ikke godkender, kan det blive rigtigt dyrt.
Rejseforsikringer tager typisk forbehold for ikke-stabile kroniske lidelser samt sygdomme eller skader opstået kort tid før afrejsen.
Forsikringsselskaberne kan efter en konkret medicinsk forhåndsvurdering vælge alligevel at sige ja til at dække ikke-stabile kroniske lidelser, sygdom eller skader.
Men det er et krav, at man søger om en medicinsk forhåndsvurdering og godkendelse hos forsikringsselskabet inden afrejsen.
Selvom man er kronisk syg, er det ikke sikkert, at man behøver en medicinsk forhåndsgodkendelse hos forsikringsselskabet. Det er kun nødvendigt, hvis der er ændret i medicinen eller det har været nødvendigt med lægebehandling de sidste to måneder før afrejsen. Med andre ord: Det er nødvendigt, hvis lidelsen er ustabil. Er du i tvivl, så kontakt dit forsikringsselskab.
Hvornår bør man få en forhåndsvurdering?
Personer med alvorlige lidelser eller uhelbredelige sygdomme bør altid kontakte deres forsikringsselskab om medicinsk forhåndsgodkendelse for at være sikre på, at rejseforsikringen dækker.
Det varierer fra selskab til selskab, hvornår man skal søge om en medicinsk forhåndsvurdering, men det fremgår af forsikringsvilkårene. Man vil dog typisk skulle søge om forhåndsgodkendelse, hvis man som forsikringstager inden for de sidste 2 måneder:
- har været indlagt på hospital
- har gennemgået en operation
- har været på skadestue eller er blevet tilset af vagtlæge
- har fået ny medicin eller har ændret/stoppet medicinsk behandling
- er i et aktivt udredningsforløb hos læge eller psykolog
- er blevet behandlet eller tilset af en læge eller psykolog
- er indkaldt til eller henvist til undersøgelser og behandlinger
- har undladt at opsøge læge eller selv fravalgt behandling
- er udeblevet fra kontrolbesøg
- har fået afslag på behandling, eller at lægen har opgivet behandling.
Er du i tvivl, så kontakt dit forsikringsselskab!
Og husk, det er forsikringsselskabet og ikke ens egen læge, der skal give forhåndstilsagn, for at man er dækket af rejseforsikringen.
Ved du nok om dit hjerte?
Nyhedsbrevet Hjertenyt giver dig ny viden, gode råd og konkrete tips, du kan bruge i din hverdag.
- Lær noget nyt om dit hjerte hver 3. uge.
- Få indblik i hjerteforskningen og de nyeste behandlingsmetoder.
- Få tips til en hjertesund livsstil fra Hjerteforeningens eksperter.
Få Hjertenyt i din indbakke
Gør som over 102.000 andre og tilmeld dig Hjertenyt.