Tygge- og synkevanskeligheder kan opleves efter blodprop i hjernen eller hjerneblødning, hvor lammelser rammer synke- og tyggemuskulaturen. Det kommer til udtryk som hosten, fejlsynkning eller besværet vejrtrækning under måltidet. Det tager ofte lang tid at synke en mundfuld. Det påvirker lysten til at spise, så der spises for lidt mad og sker utilsigtet vægttab. Det giver også risiko for fejlsynkning, der kan øge risikoen for lungebetændelse.

Mad, nydelse og sundhed skal gå op i en højere enhed og det kan betale sig at tænke kreativt samt at anrette maden flot og indbydende. Det kan være svært at spise nok på tre hovedmåltider og ofte nødvendigt, at maden fordeles på 6-8 mindre måltider for at dække behovet. Nogle måltider kan erstattes af drikkevarer, såsom drikkeskyr, koldskål, proteindrik, smoothies eller lignende eventuelt tilsat fortykningsmiddel ved behov.

Fejlsynkning kan optræde både i let og svær grad. Afhængigt af sværhedsgraden af fejlsynkning er der behov for at maden konsistens tilpasses til den enkeltes behov. Madens konsistens opdeles på tre niveauer; cremet konsistens, gratinkonsistens og blød konsistens. Det er sygehusets ergoterapeut, som via en test fastslår hvilken konsistens der er mest hensigtsmæssig ift. til synkefunktionen.

Principper for mad med cremet konsistens

Cremet konsistens består af mad med en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens. Maden skal pureres, så der ikke forekommer klumper, kerner, trevler eller skind. Desuden skal den være fugtig og sammenhængende, så maden holder sin form på en ske og ikke flyder ud på en tallerken.

Eksempler på madvarer med cremet konsistens: Grød, mos, grøntsagscreme, frugtgrød, kød- og fiskemousse, surmælksprodukter, fromage, budding.

Principper for mad med gratinkonsistens

Mad med gratinkonsistens skal være blød, ensartet og sammenhængende. Madvarerne skal være pureret uden klumper, kerner, trævler, skorper eller skind. Omvendt må konsistensen ikke være sej, klæg, klistret. Gratinkonsistens er egnet når der er kontrol over tungens funktion. Tungen benyttes til at bearbejde og blande maden med spyt, så maden nemt kan passere gennem munden og let synkes.

Eksempler på madvarer af gratinkonsistens: Grød, mos, polenta, pureret grønt, pureret suppe, smørbart pålæg, røræg, æggestand, tunsalat, torskerognssalat, kød- og fiskegratin.

Principper for mad med blød konsistens

Når maden skal være af blød konsistens, er der behov for at tygge maden. Råvarerne skal være bløde og maden skal nemt kunne bides over eller moses med en gaffel. Ofte er råvarerne kogt, dampet eller bagt meget nænsomt, så der ikke dannes skorpe.

Eksempler på madvarer med blød konsistens: brød uden skorpe; kogte grøntsager, kogte kartofler, fars, dampet fisk, findelt pålæg, blød ost, blød frugt

Vil du vide mere om synkevenlig kost. Læs da KOSTHÅNDBOGEN.DK

Gode råd

  • Få hjælp fra ergoterapeuten med at få bestemt konsistensen
  • Sæt god tid af til at spise
  • Skab en rolig atmosfære omkring måltidet
  • Anret maden lækkert, så den ser indbydende ud
  • Vælg madvarer med fint farvespil