Østerbroundersøgelsen er en forløbsundersøgelse for hjertekarsygdomme, omfattende 10.000 kvinder og 10.000 mænd.  Undersøgelsen er støttet af Hjerteforeningen med kr. 14,5 millioner.

Siden 1976 har en forskergruppe fulgt små 20.000 københavneres helbred og levevaner fordi foruroligende mange danskere led af hjertekarsygdomme i den såkaldte Østerbroundersøgelse, hvis database dermed er den største i verden på dette område.  Befolkningsstikprøven er undersøgt fire gange (1976-78, 1981-83, 1991-94 og igen i 2004-2006).

Østerbroundersøgelsen har bidraget til beskrivelse og forebyggelse af hjertekarsygdomme i Danmark og til den internationale forskning i hjertekarsygdomme og andre kroniske sygdomme.
De fire undersøgelser sigtede på

  1. forekomst af hjertekarsygdomme og måling af risikofaktorer
  2. risikoen for udvikling af hjertekarsygdomme og virkningen af risikofaktorerne
  3. nye risikofaktorer, fx arvelige faktorer bedømt ved genetiske malinger og udskillelse af protein i urinen
  4. fokusere på DNA og mRNA, dvs. nøjagtig generisk kortlægning, og samspiller mellem arvelige faktorer, livsforhold, køn, psykologiske og sociale faktorer.

Undersøgelsen har undervejs givet anledning til en forebyggelsesplan for hjertekarsygdomme på baggrund af solid viden om bl.a. tobaks- og kostvaner m.v. og dermed øget muligheden for bedre at kunne rådgive om forebyggelse og behandling.

Nu er undersøgelsens fjerde del offentliggjort med ny viden om bl.a. stress, udbrændthed, socialt netværk og arbejdsrelationer – faktorer, som synes at have sammenhæng med forekomsten af hjertekarsygdomme, og som der derfor også skal fokus på i de fortsatte undersøgelser.  Nye undersøgelser fortsættes i den nye Herlev/Østerbroundersøgelse.

Østerbroundersøgelsen har gennem årene kostet omkring 30 mio. kr., hvoraf Hjerteforeningen har støttet med kr. 14,5 millioner.  En række private sponsorer har bidraget med den sidste del.