Hjerteforeningen og TrygFonden har netop indgået partnerskabet KOM MED, hvor de med forskellige aktiviteter vil hjælpe flere danskere, der ikke bevæger sig nok, til at bevæge sig bare lidt mere. Håbet er at bidrage til, at flere kan få skabt et sundere liv med højere livskvalitet.

Alt for mange danskere bevæger sig for lidt. Det kan have en række negative konsekvenser. Fysisk inaktivitet øger risikoen for blandt andet hjertesygdomme væsentligt. Den gode nyhed er imidlertid, at op til 80 procent af alle tilfælde af hjerte-kar-sygdom kan forebygges. Det kan blandt andet ske ved at være lidt mere aktiv i det daglige. Og der er ikke nødvendigvis behov for at kaste sig over de tungeste håndvægte eller knokle igennem på en motionscykel. Daglige gåture kan være en tilstrækkelig form for motion, og samtidig er det noget, alle kan være med på.

Hvert skridt tæller
For at få flere danskere til at bevæge sig mere har Hjerteforeningen og TrygFonden indgået partnerskabet KOM MED. Formålet med partnerskabet er at udvikle og skalere frivilligdrevne indsatser, som motiverer, rekrutterer og støtter danskere til at blive mere fysisk aktive. Og i første omgang vil partnerskabet fokusere på at få flere danskere ud at gå via Hjerteforeningens aktivitet GÅ MED.

– Over halvdelen af danskerne bevæger sig mindre end 30 minutter om dagen på en måde, hvor vejrtrækningen øges. Der er årligt 4.654 ekstra dødsfald blandt personer med stillesiddende fritidsaktivitet sammenlignet med personer med fysisk aktiv fritidsaktivitet. Det svarer til 9 procent af alle dødsfald i Danmark, siger Morten Ørsted-Rasmussen, som er områdedirektør i Hjerteforeningen.

– I Hjerteforeningen har vi stort fokus på forebyggelse af hjertesygdom, og via GÅ MED har vi siden 2021 sammen med frivillige gå-værter etableret en lang række gå-fællesskaber rundt om i landet. Men nu får vi sammen med TrygFonden muligheden for at gøre en endnu større indsats på området og få endnu flere danskere til at bevæge sig mere, fortsætter Morten Ørsted-Rasmussen.

Et stigende samfundsproblem
På trods af de mange gavnlige effekter ved at bevæge sig er det et stort og stigende samfundsproblem, at vi danskere sidder for meget og bevæger os for lidt – både på arbejde og i fritiden. Og det kan være svært at ændre vaner, særligt hvis vi skal gøre det alene.

–  Fra forskningen ved vi, at mange vil kunne få det bedre både fysisk og mentalt, hvis de bevæger sig lidt mere hver dag. I partnerskabet vil vi være nysgerrige efter, hvad der er henholdsvis barriererne og motivationen for at bevæge sig mere, og dermed skabe bedre forudsætninger for at aktivere danskerne i gode og givende fællesskaber. Håbet er, at flere kan få reduceret risikoen for en lang række livsstilssygdomme og opnå bedre livskvalitet, siger Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden.

Første kortlægning af gå-aktiviteter i hele landet
Hjerteforeningen og TrygFonden har i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed udarbejdet den første nationale kortlægning over kommunale indsatser med gåture i fællesskab. Kortlægningen er baseret på spørgeskemabesvarelser fra 68 ud af de 98 inviterede kommuner samt otte interview med repræsentanter fra udvalgte kommuner.

“Kommunale indsatser med gåture i fællesskab”  – en national kortlægningsundersøgelse.

 

Sådan bliver du en del af et gå-fællesskab:
Find inspiration til gåture og få mere viden om de positive gevinster ved gåture på www.gaamed.dk.

 

Yderligere information:

Morten Ørsted-Rasmussen, områdedirektør i Hjerteforeningen – telefon: 31104110 / mail: [email protected]

Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden – telefon: 51721575 / mail: [email protected]