
Henvisning til rygestop på 30 sekunder – virker det?
Når sundhedspersonalet har for travlt til at bruge 3-5 minutter på at spørge rygende borgere, om de vil henvises til et rygestoptilbud – virker det så, hvis samtalen kun tager 30 sekunder?
Når sundhedspersonalet har for travlt til at bruge 3-5 minutter på at spørge rygende borgere, om de vil henvises til et rygestoptilbud – virker det så, hvis samtalen kun tager 30 sekunder?
Økonomisk belønning er en vej til at få fat i rygere med kortere uddannelse og er et godt rekrutteringsmiddel til rygestopkurser.
Mens vi flittigt måler på blodtryk og kolesterol, og taler om kost, motion og rygning i hjerterehabiliteringen, har det knebet med at screene for symptomer på angst og depression. Men en ny bevægelse er på vej – igangsat af ildsjæle og hjulpet af monitorering.
Valideringen af et nyt screeningsværktøj kan bane vejen for at opdage langt flere hjertepatienter med symptomer på angst og depression, fordi det bliver nemmere at tale om det, der er svært.
Risikoen for at få hjerte-kar-sygdom er større hos personer med prædiabetes, sammenlignet med personer, der ligger lige over diagnosegrænsen for type-2 diabetes, viser registerstudie.
Medicinsk behandling med SGLT-2 hæmmer kan reducere indlæggelser og forbedre livskvaliteten hos patienter med hjertesvigt og bevaret pumpefunktion.
Cykling ser ud til at reducere risikoen for en for tidlig død blandt mennesker med diabetes, ifølge et dansk studie. Selv hvis man først begynder at cykle i en sen alder.
Et registerstudie viser, at selvom andelen af patienter med hjertesvigt, der henvises til træningsbaseret hjerterehabilitering, er steget markant siden 2010, henvises kun godt halvdelen. Henvisningsandelen afhænger i høj grad af socioøkonomiske og kliniske faktorer.
Nordisk kost ser ud til at kunne mindske risikoen for hjertekarsygdomme. Men hvad er nordisk kost – taler vi om frikadeller eller Michelin-mad fra Restaurant Noma? Få den nyeste viden på området i dette interview med adjungeret professor Kjeld Hermansen.
Tomme kalorier fra slik, chokolade, chips, kage, sodavand, øl og vin fylder meget i danskernes mad, viser data fra DTU Fødevareinstituttet. Der ligger derfor en stor opgave i at hjælpe borgere og patienter til at begrænse deres indtag af de næringsfattige og energitætte fødevarer for at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme.