Bente var 59 år, da hun blev hjertesyg. Det ændrede hendes sexlyst. I stedet for at give op har hun og sin mand arbejdet på at få deres sexliv tilbage.

[448x175]Bente_Erik

Selvom jeg er hjertesyg, har jeg stadig lyst. Jeg er altså ikke helt død indvendigt. Ordene kommer prompte fra Bente, mens hun slår en latter op i stuen i rækkehuset ved København. Selv hunden logrer med halen og løfter den ene pote. Hunden er vant til at høre Bentes latter. For humor fylder meget hos ægteparret, Bente og Erik, som har været gift i 43 år. Smilet har været en stor hjælp, da sexlivet skulle genoptages efter hendes hjerteoperation i 2008.

– Det første år efter operationen, havde jeg slet ikke lyst. Jeg var så overfyldt med følelsen af, at jeg havde overlevet min hjertesygdom, at jeg ikke skænkede det en tanke. Jeg var fløjtende ligeglad med, om jeg nogensinde skulle få et sexliv igen, siger Bente.

Den nu 64-årige tidligere kontorassistent fik pludselig feber en sommerdag i 2008. Feberen forsvandt ikke og Bente gik til lægen. Forskellige undersøgelser viste, at hun havde vand ved lungerne, en defekt hjerteklap, som skulle udskiftes, og et hul i hjertet; højst sandsynligt som følge af en lille blodprop. Fra den ene dag til den anden var hun pludselig hjertepatient og skulle opereres på Gentofte Hospital.

– Jeg, som aldrig havde taget så meget som en hovedpinepille, gik nu rundt med katetre stikkende ud af hele kroppen og bippende overvågningsapparater og med streng besked på ikke at forlade Hjerteafdelingen, siger Bente.

Ramte selvfølelsen
Operationen forløb fint og Bente var lettet over at være i live. Men livet var ikke som før hjertesygdommen. Heller ikke i soveværelset. Ikke fordi hun var bange for at dyrke sex, men lysten til at genoptage den del af livets glæder var væk. Når hendes mand forsøgte at røre ved hende, kunne hun mærke, at hun ikke reagerede positivt på tilnærmelsen, så hun forsøgte at undgå det. Selvom hendes mand blev skuffet, prøvede de at tage det humoristisk. Reaktionen satte tankerne i gang hos Bente. For kunne hendes mand holde ud at være sammen med en kedelig kone, når sexlysten drillede? Kunne han finde på at forlade hende?

– Inderst inde vidste jeg, at det ikke ville ske, fordi vi har været sammen i så mange år, men tanken strejfede mig. Det er klart, at min manglende sexlyst ramte mig på selvværdsfølelsen, siger Bente.

I stedet for at lade stå til, indså Bente, at hun var nødt til at bede om hjælp, hvis lidenskaben og romantikken skulle tilbage i soveværelset, Derfor spurgte hun sygeplejerske Lene Høgh Søderberg ved en kontrol i Hjerteambulatoriet på Gentofte Hospital, om det kunne passe, at hun ikke længere havde lyst?

– Jeg nægtede at melde mig ud af den virkelige verden, når jeg elsker min mand, og vi begge
to gerne vil bevare samlivet. Det er jo ikke kun synd for min mand, men også for mig, at det ikke er som før, siger Bente.

Ny viden om sex
Den dag i Hjerteambulatoriet gik det meste af tiden med at få sat ord på, hvordan parret fik sexlivet op at stå igen. For ikke kun mænd oplever rejsningsproblemer ved hjertesygdom. Også kvinder kan opleve manglede lyst til sex. At kvinder efter hjertesygdom kan opleve ikke at have lyst til sex var ny viden for Bente, og samtalen med Lene Høgh Søderberg bragte parret videre. De fik blandt andet information om, at hendes blodtryksmedicin kan påvirke sexlysten hos kvinder. Hun fik tilbud om at skifte til et andet præparat,
men det takkede hun nej til.

– Jeg vil hellere have et liv med hjertemedicin, der holder mig i live og giver mig få bivirkninger end at begynde at skifte til ny medicin, som måske giver mig bivirkninger for at få mere gang i mit sexliv, siger Bente.

Holder fast i intimiteten
I dag er deres sexliv anderledes end før i tiden. Det bliver ikke til så ofte, som før hjerteoperationen.
Selve akten er heller ikke så vigtig mere, men intimiteten og humoren er der stadig, forsikrer Bente. Det at tale åbent om det, har været opskriften på, at parret turde kaste sig ud i nydelsen igen på en ny og forfriskende
måde. For sex og hjertesygdom behøver ikke at være uforenelige størrelser, fortæller Bente.

– Min verden falder ikke sammen, hvis ikke jeg får noget ud af det hver gang, vi har sex. Det kan jo ikke være det store brag hver gang. Jeg bruger heller ikke en hel dag på at komme mig over det. Det, der virkelig betyder noget, er, at jeg er i live i dag, og at vi stadig har hinanden, siger Bente.

Erik og Bente ønsker at være anonyme, men deres navne er redaktionen bekendt.