Forside > Sygdomme > Dilateret kardiomyopati (udvidet/slapt hjerte)
Hjertesygdom
Dilateret kardiomyopati (udvidet/slapt hjerte)
Dilateret betyder udvidet, og kardiomyopati betyder sygdom i hjertemusklen. Dilateret kardiomyopati er altså en tilstand, hvor hjertemusklen bliver udvidet/forstørret og slap.

Ved dilateret kardiomyopati er venstre og/eller højre hjertekammer udvidet og slapt. Det betyder, at pumpefunktionen bliver nedsat, hvilket igen fører til hjertesvigt. Hvis du er opmærksom på symptomerne og hurtigt får stillet en diagnose, er der gode muligheder for bedring med medicinsk behandling.

Årsager

Årsagen til dilateret kardiomyopati er oftest ukendt. I nogle tilfælde kan det være arveligt. Man mener, at sygdommen kan være slutstadiet for en række typer af skade på hjertemusklen, som kan opstå ved, at hjertet bliver påvirket af blandt andet forhøjet blodtryk, en kronisk betændelsestilstand eller langvarigt misbrug af alkohol.

Symptomer

I de tidlige faser af dilateret kardiomyopati kan du være symptomfri. Da sygdommen medfører hjertesvigt, vil du med tiden opleve symptomer som:

  • Væskeophobning
  • Træthed
  • Åndenød i hvile eller ved meget lille aktivitet
  • Vand i lungerne
  • Væske i ben, lever og mave
  • Hævede ben
  • Udspilet mave

Undersøgelser

En ultralydsscanning af hjertet er den vigtigste undersøgelse og kan afklare, om du har dilateret kardiomyopati.

For at udelukke andre årsager til nedsat pumpefunktion vil lægen oftest undersøge dig for åreforsnævring i kranspulsårerne ved en eller flere af nedenstående undersøgelser:

  • Røntgen af kranspulsårerne (KAG) 
  • CT-scanning af hjertet 
  • Myocardieskintigrafi
  • MR-scanning 

Hvis der er mistanke om, at sygdommen er arvelig, vil din nære familie også få tilbudt at blive undersøgt. Det vil typisk ske ved en ultralydsscanning af hjertet.

Behandling

Der er gode muligheder for behandling af hjertesvigt som følge af dilateret kardiomyopati – først og fremmest med medicin, men i nogle tilfælde også med en pacemaker.

Medicin

Du vil ofte starte med at få vanddrivende medicin. Dernæst vil du få ACE-hæmmer eller Angiotensin II antagonister, betablokkere samt eventuelt aldosteron-antagonist og Angiotensin-neprilysin hæmmer.

Din dosis af medicin vil løbende blive øget under overvågning af dit blodtryk og blodprøver, til du har nået de anbefalede eller maksimalt tålte doser. Forløbet vil typisk ske på en hjertesvigtsklinik (HIK), som findes på de fleste hjerteafdelinger.

Du vil under hele forløbet regelmæssigt få taget blodprøver samt undergå kontrol af hjertets pumpefunktion ved en ultralydsscanning af hjertet.

Operation

Udover medicin kan du have gavn af at få indsat en biventrikulær pacemaker eller en ICD-enhed.

Hvis du er ung, og sygdommen bliver ved med at udvikle sig, kan det ved svære tilfælde være nødvendigt med en hjertetransplantation eller en avanceret hjertepumpe (LVAD).

Livet med dilateret kardiomyopati

Det er sundt for dig at være fysisk aktiv som en del af livet efter en hjerte-kar-sygdom, ligesom sunde kostvaner er en vigtig del af dit liv med hjertesygdommen.

Motion

Motion er vigtigt i behandlingen af næsten alle hjerte-kar-sygdomme. Når dit hjerte er veltrænet, har det lettere ved at klare belastninger. Præcis som andre muskler i din krop. Er du i form, er mange ting lettere i hverdagen. Og det giver dig livskvalitet og velvære.

Kost

Dilateret kardiomyopati er en sygdom, hvor hjertemusklen bliver udvidet og slap. Det betyder, at pumpefunktionen bliver nedsat, hvilket igen fører til hjertesvigt. Når alvorlig hjertesygdom rammer kan det mærkes på energi og overskud. Mennesker med kronisk hjertesvigt kan derfor have et øget protein- og kaloriebehov og anbefales derfor at spise efter kostrådene, når man har hjertesvigt.

Hvis du har problemer med væskeophobning, kan det være en fordel at være opmærksom på, hvor meget salt kosten indeholder. Den største del af saltindtaget får vi fra forarbejdede produkter. Omkring 70-80 procent af vores saltindtag kommer fra forarbejdede fødevarer, og kun ca. 15 procent kommer fra mad vi selv laver. 

Alkohol har en skadelig virkning på dilateret kardiomyopati og indtaget bør derfor begrænses mest muligt. Du bør tale med din læge om, hvor meget alkohol du maks. må drikke. Hvis sygdommen er opstået ved langvarigt misbrug af alkohol, anbefales et fuldstændigt ophør af alkoholindtaget.

Rygning

Hvis du ryger, har det en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt, at du er røgfri og undgår passiv rygning, når du har en hjerte-kar-sygdom.

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Dilateret kardiomyopati kaldes også for udvidet/slapt hjerte.
  • Dilateret kaldes også for udvidet.
  • Hjertesvigt kaldes også for hjerteinsufficiens.
  • Ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
  • Røntgenundersøgelse af hjertets kranspulsårer forkortes KAG.
  • Angiotensin-neprilysin hæmmer er en kombination af Angiotensin II antagonist og neprilysin hæmmer (også kaldet entresto).

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)