Ingredienser

  • 1 dl knækket hvede
  • 3 dl vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk groft salt
  • 1 tsk honning eller sukker
  • 2 dl økologiske græskarkerner
  • 200 g hvid hvedemel eller grahamsmel
  • ca. 400 g hvedemel
  • evt. mælk

Tilberedning

Kom de knækkede hvedekerner i kogende vand og kog dem i 2-3 minutter. Hæld dem i en sigte, skyl dem og lad dem dryppe af. Kom vand i et dejfad eller i en stor skål og opløs gær, salt og honning heri. Tilsæt hvedekerner, græskarkerner og hvid hvedemel. Ælt ingredienserne sammen med hvedemel, men tilsæt ikke det hele på en gang. Tilsæt kun så meget hvedemel, at dejen netop slipper fingrene. Ælt dejen godt igennem og form den til boller. Sæt bollerne på bageplader beklædt med bagepapir, film dem og sæt dem i køleskabet natten over.

Sæt bollerne i en kold ovn og sæt ovnen på 225 grader. Bollerne er færdige efter 35-40 minutter. Pensl evt. bollerne med mælk 5 minutter, før de er færdige, så de får en flot blank overflade.

Vælger du at bage bollerne i en varm ovn, skal bollerne ud af køleskabet i times tid inden bagningen og bage ca. et kvarter ved 225 grader.

TIP
Har du ikke plads i køleskabet til bageplader, kan du lade dejen blive i dejfadet til næste morgen. Hæld dejen ud på køkkenbordet og skær dejen ud til boller, uden at slå dejen ned eller arbejde for meget med den. Bag dem som beskrevet i opskriften.

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

Energi pr. stk: 800 kJ (180 kcal)kulhydrat 33 gfedt 3 g, heraf mættet fedt - g. Fedtenergi 16 %. Fibre 5 g pr. 100 g