Atrie-septum-defekt (primum-ASD)

Atrieseptumdefekt af primumtype (primum-ASD) er et hul i den nederste del af skillevæggen mellem forkamrene.

Foruden hullet i skillevæggen er de to hjerteklapper mellem forkamrene og hjertekamrene omdannet til én stor klap. Denne klap er misdannet og utæt. Der er gode muligheder for behandling, for at sikre, at barnet bliver raskt og kan leve et normalt liv.

 

Årsager

Som regel er der ikke én bestemt årsag til og i mange tilfælde ingen forklaring på, at et barn fødes med en hjertefejl. Årsager kan være arvelighed, sygdom i kromosomerne, infektioner under graviditeten med flere. Læs mere i e-bogen “Medfødte hjertefejl” (side 9 i pdf).

 

Symptomer

Primum-ASD medfører overløb af blod fra venstre til højre forkammer samt en øget gennemstrømning af blod til lungerne. I modsætning til AVSD er dit blodtryk i lungerne normalt, og højre hjertehalvdel klarer belastningen godt. Da hjerteklappen er utæt, kan det dog belaste venstre hjertehalvdel og gøre overløbet af blod større.

De fleste børn har ingen eller kun lette symptomer. Hvis hjerteklappen er meget utæt, kan de dog udvikle symptomer tidligere end normalt. Det ses ved, at de hurtigt bliver forpustede eller trætte ved fysisk aktivitet. De kan også udvikle hjertesvigt med symptomer som:

  • Spisevanskeligheder
  • For lille vægtøgning
  • Kortåndethed
  • Bleghed
  • Svedtendens

 

Undersøgelser

Barnet får stillet en diagnose ved hjælp af en ultralydsscanning af hjertet. Her kan lægen se hullets størrelse og bedømme klappens funktion.

 

Behandling

Der er forskel på behandling alt efter, hvor stort hullet er.

Små huller kræver ingen behandling.

Store huller kræver operation for at forhindre, at barnet udvikler hjertesvigt. Ved operationen bliver hullet i forkammerskillevæggen lukket og klappen repareret. I sjældne tilfælde bliver klaputætheden værre med årene. Det betyder, at barnet skal opereres senere i livet og eventuelt have indsat en ny kunstig klap.

 

Livet med primum-ASD

Få hjælp af Hjerteforeningen, hvis du eller dit barn har en hjertefejl. Vi arbejder på at give patienter med hjertesygdomme et så godt liv som muligt ved at oplyse, rådgive, vejlede og varetage fælles interesser for børn, unge og pårørende.

Find mere information under Børn og unge. 

 

Læs bogen “Medfødte hjertefejl”

I bogen kan du læse om sygdomme, behandlinger, arvelighed og meget andet. Du kan også downloade bogen.

Tryk her eller på billedet herunder for at åbne pdf-fil i nyt vindue.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ordforklaringer

Her er en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Hul i den nederste del af skillevæggen mellem forkamrene kaldes også for atrieseptumdefekt af primumtype, primum-ASD eller partiel AVSD.
  • Atrioventrikulær septumdefekt forkortes AVSD.
  • Hjertesvigt kaldes også hjerteinsufficiens.
  • En ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.