Blodprop i benet

En blodprop i benet er en tilstopning af en blodåre. Det kan være en alvorlig sygdom, der kræver behandling for at undgå varige skader. 

Blodproppen kan enten opstå i benets vener (dyb venetrombose, DVT) eller benets pulsårer. Hvis du kender og reagerer på symptomerne, er der gode muligheder for effektiv behandling, så du kan blive rask og leve et normalt liv.

 

Årsager

Blodprop i benet kan opstå både i venerne og i pulsårerne. Det er to vidt forskellige sygdomme, der giver vidt forskellige symptomer og forårsages af vidt forskellige årsager.

 

Blodprop i benets vener

Blodprop i benets vener er den mest almindelige form for blodprop i benet. En hyppig årsag er manglende eller nedsat bevægelse af benene i længere tid. Når blodet ikke bliver ført ordentligt rundt, øger det risikoen for blodprop i venerne.

Andre medvirkende årsager kan være behandling med østrogen eller p-piller, en række kræftsygdomme og forskellige arvelige defekter i kroppens størknesystem.

Blodprop i benets pulsårer

Årsagen til en blodprop i benets pulsårer er næsten udelukkende åreforsnævring.

 

Symptomer

Symptomer på blodprop i benet afhænger af, om proppen sidder i venen eller i pulsåren.

Ved en blodprop i benets vener vil du typisk opleve, at dit ben hæver, gør ondt og spænder. Alt efter hvor blodproppen sidder, kan det være foden, underbenet eller hele benet, der hæver. I nogle tilfælde kan du opleve ganske få eller ingen symptomer.

Ved en blodprop i benets pulsårer vil du opleve, at dit ben bliver køligt, blegt og smertefuldt. Ubehandlet og efter noget tid kan det blive følelsesløst. Det er en livstruende tilstand, så ring 1-1-2 med det samme, hvis du oplever symptomer.

 

Undersøgelser

Den første undersøgelse ved mistanke om en blodprop i benets vener er en blodprøve (d-dimer). Her måler lægen aktiviteten i størknesystemet i venerne. Alt efter resultatet kan du blive tilbudt en ultralydsscanning af benet, for at stille den endelige diagnose.

 

Behandling

Der er gode muligheder for behandling, hvis du får en blodprop i benet. Alt efter, om proppen sidder i venen eller i pulsåren er behandlingen dog forskellig.

Blodprop i benets vener

Du vil typisk blive behandlet med blodfortyndende medicin herunder Marevan eller et NOAK. En kort initial behandling med Heparin kan være nødvendig alt efter valg af det blodfortyndende lægemiddel. Behandlingen forebygger nye blodpropper, den forhindrer blodproppen i at brede sig, og den sørger for, at blodproppen ikke river sig løs og sætter sig fast i lungerne.

Hvis det er første gang, du har en blodprop i benet, får du typisk blodfortyndende behandling i tre til seks måneder.

Hvis du gentagne gange har fået en blodprop i benet, kan du blive tilbudt livslang behandling med blodfortyndende medicin.

I svære tilfælde, hvor blodproppen sidder i de store bækkenvener, kan du få blodfortyndende medicin lokalt i benet.

Hvis du er opmærksom, kan du forebygge blodprop i benet ved at bruge støttestrømper og undgå længere perioder, hvor du ikke bevæger benene. Særligt under lange flyrejser eller busture er det en god idé at lave vippeøvelser med fødderne og sørge for at bevæge dig så meget som muligt. Du kan også forebygge en blodprop med blodfortyndende medicin forud for et større indgreb eller langvarigt sengeleje.

Læs om brugen af kosttilskud og naturlægemidler ved hjerte-kar-sygdom og behandling.

 

Blodprop i benets pulsårer

En blodprop i benets pulsårer er ofte en livstruende tilstand, der kræver akut behandling ved hjælp af kirurgi.

 

Livet efter en blodprop

Hvis du har en blodprop i benets vene, kan du risikere at få kronisk trombotisk syndrom. Hvis din blodprop sidder i benets pulsåre, kan du risikere at miste et ben eller blive opereret med gener til følge. Det er naturligvis vigtigt, at du tager din medicin.

 

Få dyrket motion og rørt kroppen

Nedsæt din risiko for en ny blodprop væsentligt med fysisk aktivitet og træning. Det er vigtigt at komme hurtigt i gang, uanset hvilken motionsform du foretrækker. Find noget, der motiverer dig, passer til dig, og du dyrker regelmæssigt.

>> Få forslag til træning

 

Forbedr din hjertesundhed med sund mad 

Forbedr dit sygdomsforløb ved at spise sund og varieret kostForhøjet blodtryk og kolesterol øger din risiko for blodpropper. Med sund mad kan du tilmed øge din livskvalitet, styrke dit immunforsvar og opnå en stabil vægt. Hvad enten du skal forebygge overvægt eller passe på et uplanlagt vægttab.  

Læs om sund mad hos Hjerteforeningen”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad. 

Se også Sådan skal du spise, når du får blodfortyndende medicin.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

 

Rygning

Rygning har en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt at være røgfri og undgå passiv rygning, når du har en hjertekarsygdom.

Find hjælp til rygestop med et rygestopkursus på Stoplinien.dk, eller ring til os på 80 31 31 31. Hent også appen E-kvik, og få gratis hjælp.

Læs om rygnings effekt på dit hjerte.

 

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

  • Blodprop i benets vener kaldes også for dyb venetrombose eller forkortet DVT.
  • Venerne er de blodårer, som fører blodet tilbage til hjertet.
  • Blodprøven, der tages på mistanke om DVT, kaldes for d-dimer.
  • Marevan er produktnavn for warfarin.
  • NOAK kan være rivaroxaban, apixaban, edoxaban eller dabigatran.
  • Åreforsnævring i benenes pulsåre kaldes også for claudicatio intermittens eller vindueskiggersyndrom.

 

 

VIDEO: Se video om Hjerteforeningens forskning, som du kan støtte

STØT FORSKNINGEN I DAG