Blodprop i lungerne

En blodprop i lungen (lungeemboli) kan udvikle sig til en livstruende tilstand, der kræver akut behandling for at undgå skader.

 

En blodprop i lungen skyldes i de fleste tilfælde, at en del af en blodprop i benet har revet sig løs og sat sig fast i lungen. Hvis du reagerer hurtigt ved de første symptomer, er der gode muligheder for behandling, der sikrer dig et liv uden varige men.

 

Årsager

En hyppig årsag til blodpropper i lungerne er en blodprop i de dybe vener i benene. Blodpropper i benet kan dannes hvis man sidder eller ligger ned i lang tid. Eksempelvis efter en operation eller ved langvarig sygdom. Længerevarende fly og bilrejser kan også fremprovokere dannelsen af en blodprop i benet.

Dele af blodproppen i benet kan rive sig løs og strømme med blodet til lungerne, hvor de kan sætte sig fast som en blodprop i lungen.

Ofte mærker du ikke symptomer på blodprop i benet, før du får en blodprop i lungen.

 

 

Symptomer

Symptomer på blodprop i lungerne kan variere meget afhængigt af størrelsen på blodproppen og på placeringen. De typiske symptomer på blodprop i lungen er:

 

 • Åndenød
 • Hurtig vejrtrækning
 • Hurtig puls
 • Smerter i brystet
 • Angst
 • Blodigt opspyt
 • Besvimelse

 

I sjældne tilfælde kan blodproppen i lungen være så stor, at tilstanden kan blive livstruende inden for få minutter eller timer.

Ring straks 1-1-2, hvis du oplever symptomer på en blodprop i lungen, da hurtig lægehjælp er påkrævet.

 

Undersøgelser

Hvis du har symptomer på en blodprop i lungen, vil du først få taget en blodprøve, hvor lægen måler aktiviteten i venernes størknesystem. Hvis blodprøven viser høj aktivitet, vil du typisk få foretaget yderligere undersøgelser.

Den næste undersøgelse vil som regel være en CT-scanning eller en lungeskintigrafi, hvor lægen kan se blodproppen. Du vil også få lavet en ultralydsscanning af hjertet for at se, om blodproppen påvirker hjertet.

 

 

Behandling

Der er gode muligheder for behandling, hvis du får en blodprop i lungen.

Din behandling omfatter blodfortyndende medicin herunder Marevan og Heparin eller Xarelto, Pradaxa, Lixiana og Eliquis.

Hvis det er første gang, du har en blodprop i lungen, får du blodfortyndende behandling i tre-seks måneder.

Hvis du gentagne gange får en blodprop i lungen, eller hvis der ikke er en oplagt årsag, kan du blive tilbudt længerevarende eller livslang blodfortyndende behandling.

Hvis blodproppen er så stor, at tilstanden er livstruende, bliver du behandlet akut med blodpropopløsende medicin. Herefter vil man ofte anbefale livslang behandling med blodfortyndende medicin.

I meget sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne blodproppen med operation.

 

Livet efter en blodprop i lungen

Ved en mindre blodprop i lungen vil de fleste kun have forbigående symptomer. Ved en større blodprop kan der i efterforløbet fortsat være åndenød ved anstrengelse eller i nogle tilfælde i hvile.

 

Kost til patienter med en hjertekarsygdom 

Spis sund mad som hjertepatient for at forbedre dit sygdomsforløbSund og varieret mad kan være med til at sænke et for højt blodtryk og et forhøjet kolesteroltal 

Sund mad kan have en positiv effekt hos patienter der skal passe på overvægt eller hjælpe ved et ikke planlagt vægttab pga. fx sygdom. Sund mad for hjertet kan samtidig give mere energi og overskud.  

Få inspiration til sund mad hos Hjerteforeningen”Spis sundt”: Få gode råd til at købe, lave og spise hjertesund mad.

Læs også hvordan du kan spise dig til et lavere kolesteroltal, et lavere blodtryk eller hvordan du skal spise når du får blodfortyndende medicin.

Er du i tvivl om, hvordan du kommer i gang med at spise hjertesundt? Kontakt Hjertelinjen på tlf. 70 25 00 00 for rådgivning og samtaler. 

 

Rygning

Når du har en hjertekarsygdom, passer du på bedst på dit hjerte ved at blive røgfri. Undgå at skade dit hjerte med rygning, og pas på passiv rygning, da røg forværrer din hjertekarsygdom.

Få hjælp til rygestop og gå en røgfri fremtid i møde ved hjælp af Stoplinien.dk, eller ring på 80 31 31 31. Prøv også appen E-kvik.

Få gode råd til, hvordan du kan leve sundere.

 

Forebyggelse

Da en blodprop ofte dannes i forbindelse med at man sidder eller ligger stille i længere tid, er fysisk aktivitet en vigtig del af forebyggelsen.  Når man er på længere rejser, er det vigtigt at komme op at stå og gå lidt rundt med jævne mellemrum og sørge for at drikke godt med væske. Man kan også anvende støttestrømper ved rejser. Det er også vigtigt at man ved længere sengeleje, i forbindelse med sygdom eller operation kommer så hurtigt som muligt ud af sengen.

 

 

Ordforklaringer

Her en oversigt over betegnelser, som ofte bliver brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser.

 • Blodprop i lungen kaldes også for lungeemboli.
 • Blodprop i benet kaldes også for dyb venetrombose og forkortes DVT.
 • Blodprøve kaldes også for d-dimer.
 • En ultralydsskanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.
 • Marevan kaldes også for warfarin.
 • Xarelto kaldes også for rivaroxaban.
 • Pradaxa kaldes også for dabigatran.
 • Lixiana kaldes også for endoxaban.
 • Eliquis kaldes også for apixaban