GIV LIV

3 falske myter om kost og træning

CoverJul2020

Mange af de råd og produkter der er udviklet til elitesport, har hverdagsmotionisterne taget til sig – og der florerer mange myter i omklædningsrummet og i fitnesscenteret.

 

Kosttilskud i form af vitaminer og mineraler øger min præstationsevne?

FALSK

 

Hvis du spiser sundt og varieret og der er ikke dokumentation for at vitaminer og mineraler har en effekt på præstationsevnen hos folk der træner og dyrker idræt.

 

 

Du får større muskler, hvis du spiser eller drikker proteinpulver, -drikke og -barer lige efter træning?

FALSK

 

Mange tror, det er afgørende at få proteiner hurtigt efter træning for at opbygge muskler. Men faktisk viser et stigende antal undersøgelser, at timingen slet ikke har så stor betydning. Medmindre du træner på eliteniveau, er der altså ingen grund til at gå amok i proteiner i omklædningsrummet. Dermed ikke sagt, at de ikke er vigtige, for du skal stadig have den rette mængde i løbet af dagen. Dette varierer, alt efter om du motionerer eller ej. Spiser du en varieret kost og efter kostrådene får man tilstrækkeligt med protein til at bygge musklerne op. Når du styrketræner på motionsniveau, er det derfor ikke nødvendigt med et ekstra proteintilskud. Madens proteiner stammer især fra kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg. Vegetarer kan godt få protein nok ved at deres kost indeholder ærter, linser, bønner og nødder og mandler. Proteinrige sportsprodukter er ikke mere effektive til at øge muskelmasse end almindelig proteinrige fødevarer.

 

 

Når jeg har trænet, kan jeg spise hvad som helst, uden det sætter sig på kroppen

FALSK

 

Selv om forbrændingen er højere efter træning, tæller det du spiser efter træning med i hele dagens energiregnskab. Det er en god ide at spise og drikke lidt efter træning, men det skal helst være noget sundt som lidt frugt, en grov bolle og et glas skummetmælk. Chokolade, slik og sportsdrikke indeholder mange kalorier, men mætter ikke særligt længe.

 

 

Vidste du at:

  • Hvis du skal forbrænde en croissant (135 g) og en stor karamellatte på i alt 800 kalorier skal du cykle i jævnt tempo i 2 timer eller løbe 89 minutter, cykle i 112 bære et lille barn i 298 minutter eller gå i 358 minutter.

 

  • Skal du forbrænde en chokolademuffin skal du danse i en time og 15 minutter

 

  • Skal du forbrænde en chokolade snackbar (55 g) og 50 gram peanuts skal du dyrke aerobic med høj intensitet i ca. 1 time

 

Kilde

BA9I4442.jpg

Rådgivning

Hvis du har spørgsmål om din hjertesygdom og kost, står vores rådgivere på Hjertelinjen klar til at hjælpe dig.

 

Ring til Hjertelinjen på 7025 0000 – man-torsdag kl. 9-16.