GIV LIV

Livet med en hjertesygdom

Livet med en hjertesygdom’ er en stor national patient- og pårørendeundersøgelse, der sætter fokus på livet med hjertesygdom og oplevelser i sundhedsvæsnet. Her på siden finder du information om undersøgelsen.

72-årige Poul Egon fra Lolland lever med atrieflimren. Foto: Lars Andreasen.
72-årige Poul Egon er én af de 524.000 danskere, der lever med hjertesygdom. Foto: Lars Andreasen.

Hjerteforeningen arbejder for at forbedre livskvaliteten for hjertepatienter og deres pårørende, og den landsdækkende undersøgelse ’Livet med en hjertesygdom’ er et vigtigt led i dette arbejde.

 

Undersøgelsen er gennemført i samarbejde med Hjertemedicinsk Forskningsenhed på Gentofte Hospital, og skal sikre et unikt og solidt vidensfundament for Hjerteforeningens fremtidige arbejde med at forbedre forholdene og livskvaliteten for personer med hjertesygdom og deres pårørende.

 

Undersøgelsen kan hjælpe med at pege på initiativer, som vil kunne bidrage til at give hjertepatienter og deres pårørende et bedre liv med hjertesygdommen. Samtidig giver undersøgelsen et rigtig godt datagrundlag, som Hjerteforeningen fremadrettet vil bruge i forskningsøjemed.

 

Undersøgelsen blev gennemført som en spørgeskemaundersøgelse, og sætter fokus på en lang række temaer og kortlægger både oplevelser i sundhedsvæsenet, samt psykiske, sociale og økonomiske udfordringer både blandt patienter og pårørende.

10.000 danskere inviteret

I alt blev 10.000 tilfældigt udvalgte personer inviteret til at deltage i projektet, enten via deres elektroniske postkasse eller brev. Deltagelse i undersøgelsen var naturligvis frivillig.

 

Hjerteforeningen modtog i alt 6.094 besvarelser fra hjertepatienter og pårørende.

 

Spørgsmål om undersøgelsen kan rettes til seniorforsker Nina Føns Johnsen på njohnsen@hjerteforeningen.dk og ph.d.-studerende Sidsel Marie Bernt Jørgensen på sidselmrj@hjerteforeningen.dk

 

Undersøgelsens resultater er offentliggjort efteråret 2021 i form af to rapporter om henholdsvis livet som hjertepatient og livet som pårørende til en hjertepatient.

 

Læs hele rapporten for hjertepatienter her.

 

Læs hele rapporten for pårørende her.

 

Se spørgeskemaet til hjertepatienter her.

 

Se spørgeskemaet til pårørende her.

 

Har du et specifikt spørgsmål om hjertepatienter eller pårørende, som du gerne vil se data på? Så benyt vores database her, hvor du selv kan trække data og se tal på en lang række problemstillinger i livet med en hjertesygdom.

 

Herunder kan du se en kort video, der forklarer Livet med en hjertesygdom:

Få Poul Egons historie

"For mig er information fra Hjerteforeningen om forskning med til at gøre mig mere tryg"

Vi undersøger bl.a.:

  • Behandling på sygehuset
  • Pårørende
  • Medicin
  • Rådgivning, støtte og tilbud
  • Arbejdsliv
  • Sociale og økonomiske konsekvenser
  • Hverdagen med hjertesygdom
  • Corona-pandemien

Livet med en hjertesygdom er støttet af: "Snedkermester Sophus Jacobsen og hustru Astrid Jacobsens Fond" og "Helsefonden".

Læs flere historier fra Livet med en hjertesygdom

Hjertepatienter og pårørende savner støtte til trivsel

Mere end hver fjerde hjertepatient dårlig trivsel. Det gælder især kvindelige hjertepatienter. Mange pårørende kæmper med den daglige støtte til hjertepatienten.

 

Læs mere her

Syv ud af ti tager kosttilskud eller naturlægemiddel

Men få hjertepatienter taler med lægen om brugen af produkterne. Og en del ved ikke, at midlerne kan påvirke medicinen eller have andre bivirkninger.

 

Læs mere her