Med ”Hjertekammeret” har to yngre læger og Hjerteforeningen kastet sig ud i kunsten at formidle hjertemedicinsk viden via podcasts.

Hvor farlig er atrieflimren? Hvorfor får man forhøjet kolesterol? Og er det ok at have sex, når man har en hjertesygdom? Disse spørgsmål kan man få svar på i pjecer, på hjemmesider, og hvis man taler med sine behandlere. Men det også emner, som tages op i Hjerteforeningens podcast ”Hjertekammeret”, som man siden slutningen af 2019 har kunnet downloade og lytte til.

Bag podcast-serien står to yngre læger, Annemie Stege Bojer og Marie Bayer Elming, som til dagligt begge arbejder inden for kardiologien. Derudover har de en passion for at formidle viden om hjertesygdom på en måde, så det bliver tilgængeligt for personer uden sundhedsfaglig baggrund.

Hjertekammerets tilblivelse
Ideen til podcasten opstod under gåture med barnevognen, da Annemie Stege Bojer og Marie Bayer Elming begge var på barsel.

– Vi lytter selv meget til podcasts, og under vores mange barnevognsnakke om det at formidle fagligt vanskeligt stof kom snakken ind på selv at lave en podcast. Og da vi fandt ud af, at der i Danmark ikke fandtes en podcast, som fokuserede på hjerteområdet, var ideen oplagt, fortæller Marie Bayer Elming.

Det blev startskuddet til podcasten ”Hjertekammeret”, som udgives i samarbejde med Hjerteforeningen.

Eksperter i studiet
Podcasten er struktureret omkring et interview med en ekspert inden for et bestemt emne. Det kan for eksempel være en læge med speciale i hjertesvigt, en klinisk diætist eller en hjertesygeplejerske på Hjertelinjen. Annemie Stege Bojer og Marie Bayer Elming er værter og sørger for at komme omkring emnet med forberedte spørgsmål.

– Man kan sige, at vi fungerer som en slags ambassadører for lytterne. Med vores lægefaglige viden og erfaring, kan vi på lytternes vegne spørge ind til emnet og få eksperten til at belyse de dimensioner, som kan være vanskelige at forstå, forklarer Annemie Stege Bojer.

”Hjertekammeret” er målrettet personer med hjertesygdom og deres pårørende. Men også sygeplejersker, diætister og fysioterapeuter vil kunne have glæde af at lytte med.

– Vi ved, at mange fagfolk også lytter med. Tilbagemeldingen fra dem er, at podcasten er god at henvise patienter videre til. Desuden kan der være opdateret faglig viden at hente eller inspiration til, hvordan man kan tale med patienterne om forskellige emner, forklarer Annemie Stege Bojer.

Podcast-formatet giver flere nuancer
En af grundene til at Marie Bayer Elming og Annemie Stege Bojer faldt for podcast-formatet er, at det giver andre kommunikative muligheder, end eksempelvis artikler og pjecer.

– På skrift kan budskaber nemt blive meget sort/hvide. Podcastens samtale gør det nemmere at komme rundt om et emne og sætte flere nuancer på, forklarer Annemie Stege Bojer.

Et eksempel er kostområdet, hvor der sjældent er klokkeklare svar på, hvad man skal spise.

– Dialogformatet hjælper til at sætte ord på netop de nuancer. Man kan for eksempel bedre forklarer, hvorfor der ikke er klare cut-of punkter for hvor, kolesteroltallet bør ligge, eller for hvor stor en andel kulhydrater skal udgøre af kosten, supplerer Marie Bayer Elming.

En anden fordel er, at podcasts ofte har mere lethed over sig, og at man kan lytte til dem, imens man laver noget andet.

– Podcasts er en god måde at få noget fagligt ind, selvom man ikke har tid til at læse. Med små børn eller i en travl klinisk hverdag er der ofte ikke tid til at sætte sig i ro og læse, men der kan godt være tid til at lytte, siger Marie Bayer Elming.

Endelig giver podcasten ifølge Annemie Stege Bojer mulighed for, at patienterne kan høre noget igen, som de fik fortalt hos lægen, men som måske var svært at huske eller forstå:

– Det kan være et fint supplement til andre former for formidling – både for den primære målgruppe patienterne, men også for fagpersoner.

Samarbejde med Hjerteforeningen
Emnerne til podcasten vælger Marie Bayer Elming og Annemie Stege Bojer både ud fra egen interesse, men også med input fra Hjerteforeningen. Blandt andet har de hentet inspiration fra de spørgsmål, som de får mange af på Hjertelinjen.

– Det er inspirerende at høre, hvad der efterspørges af patienterne, og vi er meget interesseret i inputs til emner, vi kunne tage op, fortæller Annemie Stege Bojer.

Hos Hjerteforeningen er man også glad for den nye podcast. Stig Brøndum, som er senior projektleder i Hjerteforeningen, har været involveret i projektet fra starten.

– Podcasten har vist sig at være en rigtig fin platform til at formidle relevante emner på en anden måde. Formatet giver mulighed for at tale sig mere ned i detaljen om ting, som ellers kan være vanskelige at formidle. Og så er der stor værdi i at give lytteren uforstyrret adgang til en fagekspert i en halv time, fortæller Stig Brøndum, og fortsætter:

Og lyttertallene viser, at der er interesse for podcasten.

– Ser vi på statistikkerne, så har vi haft næsten 10.000 lyttere til de afsnit, der indtil videre er lavet. Og der kommer nye lyttere til hver dag. Det er flere end vi umiddelbart havde forventet, forklarer Stig Brøndum.

– Inden vi gik i gang med podcasten var vi i tvivl om, vi havde det rette publikum til podcast, men vi må konstatere, at interessen i at lytte med er der, slutter han.

En sjov og lærerig proces
For Marie Bayer Elming og Annemie Stege Bojer har det været en sjov og lærerig proces at kaste sig over podcasten.

– Arbejdet med ”Hjertekammeret” er noget vi gør i vores fritid, men vi lærer også selv en masse, når vi forbereder os på at tale med eksperterne. Det er inspirerende og kan bruges i vores daglige møder med patienterne, fortæller Annemie Stege Bojer.

Desuden har det været en stejl læringskurve i, hvordan man sikre god lyd, og klipper det hele sammen, så det bliver interessant for lytterne. Og det er noget af det, som kræver tid.

– Redigeringen af podcasten tager 4-5 gange længere tid, end at optage lyden. Der skal udryddes overflødige øh’er og sikres, at det ikke tager for lang tid at komme hen til pointen. Endelig skal der musik over, og nogle gange et lille introduktionsspeak, som skal optages efterfølgende, forklarer Marie Bayer Elming.

Podcasten fortsætter
De gode lyttertal, positive tilbagemeldinger og de mange erfaringer gjort med podcasten betyder, at ”Hjertekammeret” fortsætter, garanterer Stig Brøndum.

Og ifølge Marie Bayer Elming og Annemie Stege Bojer er flere afsnit allerede i støbeskeen:

– Vi kommer til at tale både om iskæmiske hjertesygdomme, det elektriske system og naturlægemidler. Så der er mange gode grunde til at lytte med. Og har man ønsker eller ideer til emner, vi skal tage op, så modtager vi dem gerne, afslutter Marie Bayer Elming.

 

 

Marie Bayer Elming og Annemie Stege Bojers anbefalinger til andre podcasts

  •  This Week in Cardiology  – en amerikansk podcast med et resume af ugens vigtigste kardiologiske nyheder
  • Sygt nok – et radioprogram og podcast fra P1 med fokus på tendenser, den nyeste forskning og de største gennembrud inden for sundhedsområdet
  • Læger formidler – en podcast udviklet af læger, der ønsker at udbrede større forståelse omkring sygdom og sundhed
  • 24 spørgsmål til professoren – en podcast fra Weekendavisen, hvor videnskabsjournalist Lone Frank invitere forskere til at fortælle om og diskutere deres forskningsområde
  • Hjernekassen – et radioprogram og podcast fra P1, hvor Peter Lund Madsen ved hjælp af eksperter belyser videnskabelige emner, herunder emner inden for sundhed.