Hvad er op og ned i den aktuelle viden om fiskeolie som kosttilskud? Christian Bork ph.d. og læge ved Kardiologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital forsker inden for omega-3 fedtsyrer og hjerte-kar-sygdom. Vi har bedt ham svare på de hyppigste spørgsmål om fiskeolie.

1. Hvad er omega-3?
Omega-3 fedtsyrer dækker over flere flerumættede fedtsyrer, hvor eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA) kendes som fiskeolie, da de især findes i fed fisk. Alfa-linolensyre (ALA) er den primære omega-3 fedtsyre fra planter, og den findes især i raps- og hørfrøolie, valnødder og grønne grøntsager.

 2. Hvordan virker omega- 3?
EPA og DHA har en lang række biologiske egenskaber. Det nedsætter bl.a. inflammation, som spiller en central rolle i udviklingen af åreforkalkningssygdom. Det reducerer blodets indhold af triglycerider, ligesom det har en mindre blodtrykssænkende effekt. Derudover menes EPA og DHA at kunne stabilisere områder med åreforkalkning, så disse ikke så nemt brister og forårsager blodpropper. De kan i meget høje doser øge blødningstendensen.

 3. Hvad siger forskningen om effekten af fiskeolietilskud på hjerte-kar-sygdom?
Der er ikke sikker videnskabelig dokumentation for, at kosttilskud med fiskeolie beskytter raske mod hjerte-kar-sygdom såsom blodpropper i hjerne eller hjerte. Der er ingen eller kun en meget beskeden effekt af kosttilskud med fiskeolie til personer med kendt hjerte-kar-sygdom i forhold til risikoen for nye tilfælde af hjerte-kar-sygdom.

4. Hvad siger forskningen om effekten af fiskeolietilskud på blodtrykket?
Tilskud med fiskeolie menes at have en mindre blodtrykssænkende effekt (2-3 mmHg), en effekt som er bedst vist hos personer med forhøjet blodtryk.

5. Hvad siger forskningen om fiskeolietilskud og hypertriglyceridæmi?
Tilskud med fiskeolie i doser på 2 til 4 gram dagligt har vist at kunne reducere triglyceridniveauet i blodet med omkring 30% til 40%.

6. Stigning i LDL-kolesterol ved indtag af fiskeolietilskud. Er der noget om snakken?
Kosttilskud med fiskeolie synes overordnet ikke at have nogen væsentlig betydning for blodets indhold af LDL-kolesterol. I nogle lodtrækningsforsøg har man dog set en beskeden stigning i LDL-kolesterol hos patienter med bl.a. forhøjede triglycerider, som har fået tilskud med fiskeolie.

7. Hvad siger forskningen om fiskeolietilskud og atrieflimren?
Flere lodtrækningsundersøgelser, som har undersøgt effekten af fiskeolietilskud i forhold til risikoen for udviklingen af hjerte-kar-sygdom, har vist en øget forekomst af atrieflimren hos personer, som allerede havde hjerte-kar-sygdom eller var i høj risiko herfor. En meta-analyse har sammenfattet resultaterne fra disse tidligere lodtrækningsforsøg og fundet, at personer, som fik fiskeolietilskud, havde en ca. 25% højere relativ risiko for tilfælde af atrieflimren sammenlignet med personer, der fik placebo. Omega-3 fedtsyrer, som indtages gennem kosten, er dog vist i flere undersøgelser at være forbundet med en lavere risiko for udvikling af atrieflimren.

8. Fisk versus fiskeolie – virkninger/bivirkninger/substitution.
Regelmæssigt indtag af fisk – især fed fisk – har i en række undersøgelser vist at være forbundet med en lavere risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdom. Dette skyldes formentligt, at fisk udover omega-3 fedtsyrer indeholder en række andre gunstige næringsstoffer. Et regelmæssigt indtag af fisk betyder samtidigt, at man spiser mindre af noget andet, og det kostmønster, som typisk følger med at spise fisk, kan i tillæg have en gunstige effekt på risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdom. Indtaget af marine omega-3 fedtsyrer gennem kosten skal formentligt over 1. gram om dagen, før det er forbundet med en lavere risiko for udvikling af hjerte-kar-sygdom.

9. Hvad hvis borgeren/patienten ikke spiser fisk?
Det anbefales i de nyeste danske kostråd at spise mindst 350 gram fisk om ugen. Hvis man ikke når op på de 350 gram om ugen eller slet ikke spiser fisk, anbefales det generelt ikke at tage fiskeolie som kosttilskud med henblik på at forebygge hjerte-kar-sygdom.

10. Kan ALA/plante-omega-3 bruges i stedet?
Kosttilskud med ALA er ikke vist at kunne reducere risikoen for tilfælde af hjerte-kar-sygdom hos personer med tidligere blodprop i hjertet sammenlignet med placebogruppen. Danske forskningsresultater tyder dog på, at indtag af ALA gennem kosten kan være forbundet med en lavere risiko for udvikling af åreforkalkningsbetinget hjerte-kar-sygdom, men kun hos personer som indtager under 250 mg marine omega-3 fedtsyrer om dagen.

11. Hvad med vegansk fiskeolie/omega-3 fra algeolie?
Omega-3 fedtsyrer EPA og DHA dannes i alger og plankton og indbygges i fødekæden. Der er så vidt vides ikke foretaget videnskabelige lodtrækningsforsøg, som har undersøgt EPA og DHA fra algeolie på risikoen for hjerte-kar-sygdom sammenlignet med placebo.

12. Er der forskel på flydende versus kapsler?
Ulemperne ved flydende fiskeolie er at de oxideres lettere, og det bør derfor opbevares køligt og forbruges inden for en relativ kort tid. Flydende fiskeolie kan være vanskeligere at dosere end fiskeoliekapsler, og den karakteristiske lugt og smag af fiskeolie vil typisk være mere fremtrædende, hvis det indtages flydende, end hvis det indtages som fiskeoliekapsler. Flydende fiskeolie er ofte billigere end fiskeoliekapslerne.

13. Hvad med patienter som både har leddegigt og atrieflimren. Hvad skal de gøre?
Marine omega-3 fedtsyrer virker anti-inflammatorisk, og tilskud med fiskeolie er i flere undersøgelser vist at have en moderat smertelindrende effekt hos patienter med leddegigt. På nuværende tidspunkt vides ikke om tilskud med fiskeolie forværrer atrieflimren eller risikoen for nye tilfælde hos personer med tidligere atrieflimren.

14. Hvad med fiskeolie og interaktioner med andet medicin?
Ved meget høje doser kosttilskud med fiskeolie kan det ikke udelukkes, at der kan være en beskeden øget blødningsrisiko, men der foreligger ikke grundlag for at mistænke en betydende risiko for interaktioner med blodfortyndende medicin ved standard doser.

Kilde: Christian Bork, læge, ph.d. Kardiologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital