Vi spiser oftere og oftere sunde rugbrødsmadder til aftensmad. Faktisk viser en rundspørge blandt 2.339 danskere mellem 18 og 74 år, at vi spiser rugbrød med pålæg to gange om måneden eller til 6,3 procent af aftensmåltiderne. Det kan både være rugbrødsmadder med koldt kød- eller fiskepålæg, men også rugbrød med lune retter som frikadeller, fiskefilet eller medister.
Rugbrødsmadder er med andre ord et hit på aftenbordet. Det er godt for sundheden, men der er også nekelte ting, man bør være opmærksom på, når man laver rugbrødsmadder til aftensmad.
Læs videre herunder, hvor du også får 8 gode tips til sunde rugbrødsmadder.
Smørrebrød har fået rolle som aftensmåltid
Rugbrød var tidligere primært forbundet med frokost- og højtidsmåltider som f.eks. jule-, pinse- og påskefrokoster. Men en rundspørge blandt danskerne indikerer, at smørrebrødet også har en rolle som aftensmåltid. En del af forklaringen kan ligge i, at mange danskere har kantineordninger på jobbet, og derfor spiser varm mad eller større måltider til frokost.
Ligeså er der mange institutioner med madordninger, hvor både børn og voksne dagligt spiser et varmt middagsmåltid uden for hjemmet. Derfor kan mange familier også tillade sig at nedprioritere madlavningen om aftenen i en presset og travl hverdag og i stedet vælge et hurtigt og nemt aftensmåltid, der ikke kræver lang tid at forberede.
Rugbrøds-hit kan være en udfordring
Da rugbrudsmadder med pålæg er så populære i de danske hjem, kan det dog godt blive en udfordring at holde sig inden for anbefalingerne om højst at spise 500 gram tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til 2-3 middage om ugen og lidt kødpålæg.
Desuden er vi danskere også lidt for gode til at spise salt – hvilket også kan trække ned på sundsskalaen. Danske kvinder spiser i gennemsnit 7-8 gram salt om dagen, og mænd 9-11 gram. Undersøgelser viser, at vi får det meste salt fra forarbejdede produkter som brød, kødprodukter, ost, færdigretter samt spisning uden for hjemmet.
Derfor kan det blive problematisk, hvis vi både spiser frokost uden for hjemmet samt rugbrødsmadder med kød- og kyllingepålæg til aftensmad, da det så kan være svært at holde sig inden for de anbefalede maksimalt 5-6 gram salt om dagen.
For meget salt i maden påvirker blodtrykket og øger risikoen for hjerte-karsygdom. Derudover kan et længerevarende højt saltindtag gør skade på hjertets muskulatur og blodkarrenes funktion uafhængigt af blodtrykket.
Kreative og sunde rugbrødsmadder
Men derudover kan rugbrødsmadder sagtens være et sundt og fornuftig aftensmåltid, fordi rugbrød er en god og vigtig kilde til fuldkorn og kostfibre, som forebygger hjerte-karsygdom og nedsætter kolesteroltallet.
8 gode råd til sunde rugbrødsmadder
Her får du derfor Hjerteforeningens bud på, hvordan du kan gøre rugbrødsmadderne lidt mere sunde:
- Vælg brød der er fuldkornsmærket. Eller – hvis du bager dit brød selv – tilsæt max. 2 tsk. groft salt til 1 kg fuldkorsmel.
- Spis efter tallerkenmodellen. Dvs. 1/5 del af tallerkenen bør fyldes med fisk uden panering eller fiskepålæg/fjerkræ uden skind, eller kød og kødpålæg med max. 10 g fedt pr. 100 g, eller æg. 2/5 del af tallerkenen bør være rugbrød eller fuldkornsmærket brød. 2/5 af tallerkenen bør være fyldt med grøntsager – Gerne flest af de grove grøntsager.
- Brug det rigtige fedtstof. Ønskes fedtstof på brødet anbefaler vi at bruge minarine, ”blød” avocado, mayonnaise, remoulade, hummus eller et tyndt lag pesto.
- Spis ofte fiskepålæg. Som f.eks. sild, kippers, makrel, ørred, laks, en fiskefrikadelle, rejer, stenbiderrogn, tun osv.
- Brug gerne middagsrester som pålæg. Fx kartofler, frikadeller, æg, kyllinge- kalkunfileter, farsbrød, mørbrad m.m.
- Skift lidt ud. Udskift fx en skive rugbrød med en skål salat eller en rest grønt fra aftensmaden.
- Spis efter nøglehulsmærket. Spis leverpostej, kød- eller kyllingepålæg der er nøglehulsmærket, dvs. max 10 gram fedt/100 gram.
- Server altid gnavegrønt. Servér fx gulerødder, selleri, rosenkål, blomkål, broccoli (Anvend også broccolistokken, som kan skrælles, lægges i vand og skæres i små stave, så den får en nøddeagtig smag), hvidkål, rødkål, spidskål, snack ærter, snack peber, edemamebønner, grønne bønner eller grønne ærter, tomater, radiser, babymajs, agurk til rugbrødsmadderne. Anvend evt. en rest rodfrugter og eller grønsagsgratin. Alternativt kan du også lave en let råkost af kål og lidt frugt.
Mangler du inspiration til madlavningen?
Gør madlavningen lidt nemmere og få tilsendt hjertesunde opskrifter hver uge – udarbejdet i samarbejde med Hjerteforeningens diætist.
- Du får opskrifter til alle dagens måltider.
- Du får opskrifter med sæsonaktuelle råvarer.
- Du får et opskriftshæfte i gave, når du skriver dig op i dag!
Opskrifter hver uge
Tilmeld dig og få opskrifter allerede i dag.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.