Forside > Røde gærris er naturens statiner 
Gode råd Kolesterol Kosttilskud-side Mad

Røde gærris er naturens statiner 

I mange år har røde gærris været et traditionelt kinesisk lægemiddel, der er blevet brugt til at sænke kolesteroltallet. Forskerne har undersøgt effekten i flere større studier, og resultaterne skaber stor interesse hos både behandlere og hjertepatienter.

Kender du røde gærris?

Hjerteforeningens diætist Lotte Juul Madsen er klar med en forklaring.

Røde gærris er oprindeligt hvide polerede ris, som man dyrker skimmelsvampen monascus purpureus på, forklarer Lotte Juul Madsen.

Gennem fermenteringsprocessen fremkommer der små mængder af såkaldte monacoliner. Nærmere bestemt monacolin K, som er et naturligt forekommende statinlignende stof. Det er skimmelsvampen, der under fermenteringsprocessen farver risene røde.

– Røde gærris virker, ved at de hæmmer kroppens egen produktion af kolesterol og på den måde sænker kolesterolindholdet i blodet. Det kan være godt nyt for hjertepatienter, der kan tage en samtale med deres egen læge om, hvorvidt røde gærris er noget, der kan bruges som supplement til statiner i pilleform, forklarer Lotte Juul Madsen.

Hun peger på, at effekten af røde gærris er undersøgt i større undersøgelser.

– Forskerne kan se, at der sker et fald i niveauet af LDL-kolesterol, når hjertepatienter eller personer med forhøjet kolesteroltal bliver behandlet med røde gærris.

Stor variation fra producent til producent

I studier med tilskudskapsler med røde gærris, behandles med en dosis på 3-10 mg monacolin K dagligt. De røde gærris sælges som tilskudspræparater med et indhold på ca. 2,5-3 mg monacolin K pr. tablet. Undersøgelser har vist, at der kan være ret stor variation i indholdet af det aktive stof monacolin K fra den ene producent til den anden. Dette er en stor udfordring i forhold til en behandling med røde gærris som naturlægemiddel.

En del af et måltid?

Røde gærris fås i kapselform, men sælges også i sin oprindelige form som røde ris. Det er ikke alle typer af røde ris, som indeholder det aktive stof monacolin K. I de produkter, som indeholder det aktive stof, kendes det præcise indhold af monacolin K ikke. Så det er ikke noget man skal spise for effektens skyld.

I pilleform er der ofte tilsat andre tilskud som Q10, olivenolie, berberis mv.

– Røde gærris kan overvejes som kosttilskud til udvalgte hjerte-kar-patienter som supplement til eksisterende statinbehandling. Men også når patienten ikke tolererer statiner. Det skal altid ske efter en grundig vurdering og altid efter samråd med lægen, understreger hun.

Hvem kan have gavn?

Røde gærris kan forsøges til patienter med forhøjet kolesterol: 

  • Hvis traditionel statinbehandling giver bivirkninger. 
  • Som ekstra effekt i behandlingen med statiner. 

Røde gærris kan ikke erstatte medicinsk behandling. 

Kan der være bivirkninger?

Her er, hvad du bør vide om bivirkninger ved røde gærris. 

  • Røde gærris kan give samme bivirkninger som de lægeordinerede statiner, fx muskelsmerter.  
  • Der er dog ikke rapporteret flere bivirkninger ved røde gærris end ved statiner 
  • Røde gærris kan indeholde spor af stoffet citrinin, et giftstof, der er sat i relation til nyreskader i dyreforsøg.  
  • Desuden er der beskrevet hændelser med leverpåvirkning.  
  • Røde gærris må derfor ikke betragtes som et harmløst naturlægemiddel, og behandling med røde gærris skal altid ske i samråd med en læge.  

Hvor meget og hvor lidt?

  • Dosis i håndkøb er på 3 mg, hvilken svarer til Fødevarestyrelsens anbefalede sikre dagsdosis.
  • I samråd med din læge kan en behandlingsplan med op til 10 mg pr. dag anvendes som supplement til statinbehandling. 
  • 10 mg monacolin K fra røde gærris svarer til 20 mg lovastatin. 

 

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer. 

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)