Langtidsovervågning af hjerterytmen bruges, når man skal finde forstyrrelser i hjerterytmen, som kun er til stede indimellem.

Langtidsovervågning bruges til at:

  • Finde ud af om du har en rytmeforstyrrelse
  • Finde ud af hvilken rytmeforstyrrelse du har

Du vil mærke en rytmeforstyrrelse som hjertebanken, besvimelser, svimmelhed, fornemmelse af at hjertet slår kolbøtter el.lign.

Langtidsovervågning af hjerterytmen kan foretages med forskellige former for udstyr, fx Holter monitorering, Event Recording, R-test m.v. Fælles for dem alle er, at du går med nogle elektroder på brystkassen som er tilkoblet en lille optager, som så registrerer hjerterytmen. Indenfor de sidste par år er der endvidere kommet flere udbydere af teknisk hjerterytme-overvågning som f.eks kobles til  smart-phones og tilbydes analyseret via private firmaer. Disse er endnu ikke benyttet eller godkendt til danske hospitalsafdelinger.

Nogen typer udstyr optager kun, når du aktiverer en knap på båndoptageren. Andre optager hele tiden. Nogen typer udstyr kan du gå med i uger til et par måneder – andre kun i få dage.

Hvis du kun har anfald engang imellem, kan man overvåge hjerterytmen igennem flere dage ved brug af en Holter-monitor, et apparat som består af lille optager som forbindes med brystkassen gennem nogle elektroder, der sættes på brystet. Holter-monitoren registrerer alle hjerteslag i op mod to døgn. Hvis du har sjældne anfald (fx en gang om ugen eller sjældnere) kan man få forskellige typer af hjerteovervågning, der minder om en Holter-monitor. Disse apparater optager kun (automatisk), når der er forstyrrelser i hjerterytmen, eller de kan aktiveres, når du føler ubehag. Apparatet kaldes ”R-test” eller ”event recorder”.

Hvis der er tale om meget sjældne anfald, kan du få indopereret en lille overvågningsenhed (implanterbar loop recorder)) lige under huden ved siden af brystbenet. Den er på størrelse med halvdelen af et USB-stick bare tyndere. Den registrerer hjerterytmen hele tiden, og den kan aktiveres til at gemme din hjerterytme, når du mærker dit anfald. Der tilbydes hjemme-monitorering til implanterbare loop-recordere så registreringen automatisk sendes til det hospital der har implanteret den.

Fordelen ved langtidsovervågning af hjerterytmen er, at du kan gå rundt derhjemme og foretage dig det, du plejer i din hverdag. Så kan lægen se, hvordan din hjerterytme er i dine sædvanlige omgivelser og med dine sædvanlige gøremål.

Hvis lægen er bekymret for, at der kan være alvorlige rytmeforstyrrelser, så kan man også overvåge hjerterytmen under indlæggelse. Her vil du være indlagt på en hjerteafdeling med hjerteovervågning på. Det kalder man også telemetri.

overvaagning2