Forside > Sygdomme > Spontan dissektion af kranspulsåre (SCAD)
Hjertesygdom
Spontan dissektion af kranspulsåre (SCAD)
SCAD står for spontan coronar arteriedissektion, hvilket er en rift i kranspulsårens væg.

I sjældne tilfælde kan en blodprop i hjertet (akut myokardieinfarkt, AMI) skyldes en rift i det inderste lag i en kranspulsåre. 
Symptomerne er de samme som ved en almindelig blodprop i hjertet. Med den rigtige behandling kan du sagtens få et godt og almindeligt liv efter en SCAD. 

Årsager

Den hyppigste årsag til en blodprop i hjertet er en åreforsnævring. Dog kan en blodprop i hjertet også opstå, hvis det inderste lag af kranspulsåren får en rift (dissektion) og løsnes fra resten af væggen. Dermed kan en blodansamling dannes i væggen og medføre hel eller delvis tillukning af kranspulsåren. Når der ikke kan komme iltholdigt blod ud til hjertemusklen givedet en skade på hjertemusklen på sammen måde som ved en blodprop i hjertet. 

Det er især midaldrende kvinder, der får SCAD, men det kan også ske for mænd. Hos en fjerdedel af de kvinder under 50 år, der får blodprop i hjertet, er det forårsaget af SCAD. SCAD kan også opstå som led i en generel sygdom i kroppens pulsårer eller under graviditet.  

Symptomer

En rift i en kranspulsåre giver samme symptomer som en almindelig blodprop i hjertet. Advarselstegnene er ikke ens for alle. SCAD giver ofte hjertekrampe eller kraftige smerter i brystet. Mange beskriver smerter som stikken i hjertet eller trykken for brystet. Ubehaget kan vare i flere minutter ad gangen. Tegn på en blodprop i hjertet kan også vise sig som 

  • Mavesmerter 
  • Smerter i begge arme 
  • Smerte i halsen 
  • Smerte i kæben 


Disse mere diffuse symptomer kan også være tegn på SCAD: 

  • Svimmelhed 
  • Ubehag 
  • Mathed 
  • Åndenød 
  • Klamsved 
  • Besvimelse 
  • Opkastning 
  • Angst 

Ring straks 1-1-2, hvis du oplever symptomer på en blodprop i hjertet/SCAD, da lægehjælp er påkrævet så hurtigt som muligt. Du må ikke selv køre til skadestuen, da du kan blive dårlig undervejs. 


Undersøgelser

I ambulancen 

Du bliver undersøgt på samme måde, som hvis du havde en almindelig blodprop i hjertet. 

Et elektrokardiogram (EKG) viser, om du har tegn på en blodprop i hjertet/SCAD. Man kan først skelne mellem en blodprop i hjertet og SCAD, når der laves en røntgenundersøgelse af kranspulsårerne. 

På hospitalet 

Hvis dit EKG viser tegn på en større blodprop i hjertet/SCAD, vil du blive kørt til direkte til et hjertecenter. Her får du lavet en akut røntgenundersøgelse af kranspulsårerne (KAG)Ved tegn på mindre blodprop i hjertet indlægges du oftest først på det nærmeste hospital. Hvis blodprøver viser tegn på blodprop i hjertet, vil der i de fleste tilfælde blive foretaget en røntgenundersøgelse af kranspulsårerne. Det er først under røntgenundersøgelsen, at diagnosen SCAD kan stilles. Hvis der er tale om en rift på kranspulsåren (SCAD), vil behandling efter blodproppen i langt de fleste tilfælde være medicinsk, da blodkarret i de fleste tilfælde heler op over tid. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at udføre en akut ballonudvidelse i hjertet eller en bypassoperation.  

Når du er indlagt med SCAD, får du altid lavet ultralydsscanning af hjertet. Den vil vise, om hjertet har taget skade, så pumpefunktionen er blevet nedsat, og du har fået hjertesvigt. 

I nogle tilfælde vil du også få lavet yderligere undersøgelse for at udelukke sygdom i pulsårer i resten af kroppen. 


Behandling

Der er rigtig gode muligheder for behandling, hvis du får SCAD – både medicinsk og med genoptræning.  

Medicin

Tidlig behandling af SCAD kan forebygge eller begrænse skaden på hjertemusklen. 
Behandling af blodproppen starter i ambulancen og kan omfatte blodfortyndende medicin, ilt og nitroglycerin for at øge blodtilførsel til kranspulsårer.
Efter ankomst til et hjertecenter eller sygehus kan du bl.a. få tilbudt blodfortyndende medicin som del af din behandling af blodproppen
Yderligere behandling vil afhænge af, om dit hjerte har taget skade af SCAD. 

Genoptræning

Din behandling efter en hjertesygdom som SCAD bør også rumme en plan for genoptræning. Du har ret til at få opsat den, så du kan træne på dit sygehus eller i kommunalt regi. Inden du bliver udskrevet fra hospitalet, kan du med fordel få information om:  

  • din medicin og risikofaktorer ved lægemidler 
  • tilbud om fysisk træning
  • tilbud om støtte til at klare job og økonomi 
  • tilbud om psykisk støtte  
 
Inden du får en genoptræningsplan, vil du tidligst to måneder efter udskrivelse efter SCAD blive tilbudt en funktionstest på sygehuset. Formålet med funktionstesten er at afklare, hvor stor en belastning, du kan tåle, også kaldet ’arbejdskapacitet’, så der kan blive tilrettelagt et skånsomt og gavnligt træningsforløb til dig. Arbejdskapaciteten måles enten med en ergospirometritest (test af iltoptagelse) eller en funktionstest på en ergometercykel. Patienter, der ikke kan udføre en test på en ergometercykel, bliver i stedet testet med en 6 minutters gangtest. På baggrund af funktionstesten vil en sygeplejerske give dig anbefalinger til fysisk træning samt udarbejde en genoptræningsplan, der tager højde for din form og funktionsevne.

Livet efter SCAD

Motion

Almindelig fysisk træning og motion bør være en naturlig del af din efterbehandling. 

Du bør umiddelbart efter udskrivelse genoptage almindelig fysisk aktivitet såsom gåture og cykelture ved lav belastning. Det vil sige, du bør ikke blive forpustet. Når der er blevet foretaget en funktionstest, og du har fået en genoptræningsplan fra sygehuset, kan du efter aftale med en sundhedsfaglig påbegynde motion med højere belastning.

Det er vigtigt at komme hurtigt i gang, uanset hvilken motionsform du foretrækker. Find noget, der motiverer dig, passer til dig, og du dyrker regelmæssigt. Dog bør du være opmærksom på, at hård kontaktsport og tunge løft frarådes, hvis du også har hjertesvigt, rytmeforstyrrelser eller hjertekrampe. Rådfør dig altid med en sundhedsfaglig ekspert, hvis du er i tvivl om, hvilken motionsform der er egnet til dig.

 

Rygning

Hvis du ryger, har det en alvorlig effekt på hjertet, og det er derfor vigtigt, at du er røgfri og undgår passiv rygning, når du har en hjerte-kar-sygdom.

Ordforklaringer

Disse ord bliver ofte brugt som lægefaglige udtryk eller forkortelser 

  • SCAD er forkortelse for spontan coronar arteriedissektion (spontan dissektion af kranspulsåre).  
  • Blodprop i hjertet kaldes også akut myokardieinfarkt eller forkortet AMI. 
  • Hjertekrampe kaldes også for angina pectoris. 
  • Røntgenundersøgelse af kranspulsårerne forkortes KAG. 
  • En ballonudvidelse forkortes PCI. 
  • Et elektrokardiogram forkortes EKG. 
  • En ultralydsscanning af hjertet kaldes også for ekkokardiografi.