Ingredienser

  • 250 g skårne rugkerner
  • 2 dl kogende vand
  • 2 dl hvidtøl
  • 2 dl yoghurt naturel 0,1 %
  • 10 g gær
  • 1 spsk. sirup
  • 2 tsk. fint salt
  • 75 g hørfrø
  • 75 g græskarkerner
  • 75 g solsikkefrø
  • 350 g rugmel
  • ½ spsk. smagsneutral olie til at smøre formen med

Tilberedning

1 rugbrød

DAG 1
Kom rugkernerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad kernerne stå i blød i 30 minutter.

Kom øl og yoghurt i en stor skål og opløs gæren heri. Tilsæt sirup, salt, udblødte rugkerner, hørfrø, græskar­kerner og solsikkefrø. Rør godt sam­men, og rør nu rugmel i dejen. Rør dejen i ca. 10 minutter – helst på en røremaskine. Alternativt en håndmixer med dejkroge.

Smør en rugbrødsform (ca. 2½ liter) med olie, og fordel dejen i formen. Glat overfladen med fugtige hænder, og stil formen tildækket til hævning i køleska­bet til næste dag.

DAG 2
Tag formen med dejen ud af køleskabet ca. 1 time, før du vil bage.
Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Bag rugbrødet i ca. 1½ time. Lad brødet afkøle ca. 10 minutter i formen, før det vendes ud på en bagerist og afkøles.

TIP
Brug solsikkefrø, hørfrø og græskarkerner afhængigt af, hvad du har i køkkenskuf­fen og bedst kan lide. Den samlede mængde kerner og frø skal være 225 gram.

Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet

Pr. 100 gram: 1000 kJ/250 kcal Protein 8 g Kulhydrat 30 g Fedt 9 g, heraf 1 g mættet fedt

Hjerteliv nr. 4,, 2021