Ingredienser
- 250 g skårne rugkerner
- 2 dl kogende vand
- 2 dl hvidtøl
- 2 dl yoghurt naturel 0,1 %
- 10 g gær
- 1 spsk. sirup
- 2 tsk. fint salt
- 75 g hørfrø
- 75 g græskarkerner
- 75 g solsikkefrø
- 350 g rugmel
- ½ spsk. smagsneutral olie til at smøre formen med
Tilberedning
1 rugbrød
DAG 1
Kom rugkernerne i en skål og hæld kogende vand over. Lad kernerne stå i blød i 30 minutter.
Kom øl og yoghurt i en stor skål og opløs gæren heri. Tilsæt sirup, salt, udblødte rugkerner, hørfrø, græskarkerner og solsikkefrø. Rør godt sammen, og rør nu rugmel i dejen. Rør dejen i ca. 10 minutter – helst på en røremaskine. Alternativt en håndmixer med dejkroge.
Smør en rugbrødsform (ca. 2½ liter) med olie, og fordel dejen i formen. Glat overfladen med fugtige hænder, og stil formen tildækket til hævning i køleskabet til næste dag.
DAG 2
Tag formen med dejen ud af køle-skabet ca. 1 time, før du vil bage.
Tænd ovnen på 170 grader varmluft. Bag rugbrødet i ca. 1½ time. Lad brød-et afkøle ca. 10 minutter i formen, før det vendes ud på en bagerist og af-køles.
TIP
Brug solsikkefrø, hørfrø og græskarkerner afhængigt af, hvad du har i køkkenskuffen og bedst kan lide. Den samlede mængde kerner og frø skal være 225 gram.
Energifordeling pr. person, medmindre andet er angivet
Pr. 100 gram: 1000 kJ/250 kcal. Kulhydrat 30 g. Fedt 9
Hjerteliv nr. 4,, 2021