Ingredienser
4 Personer
Frikadeller
- 300 g frisk grønkål
- 400 g hakket kalve- og svinekød 3-7 % fedt
- 1 tsk. groft salt
- 1 lille løg
- 1 æg
- 1 dl havregryn
- ca. 2 dl minimælk
- ¼ tsk. stødt allehånde
- friskkværnet peber
- 10 g smør og 1 spsk. olie til stegning
- 550 g skrællet knoldselleri
- 550 g skrællede kartofler
- 6 dl miminælk
- 4 spsk. hvedemel
- 1 spsk. friskhakket timian eller rosmarin
- muskatnød
- salt og peber
- 30 g parmesanost eller anden moden ost
Del og print opskriften
Tilberedning
Frikadeller
Skyl og rib grønkålen, og kog den 3-5 minutter i letsaltet vand. Læg kålen i koldt vand. Tag kålen op, dryp godt af. Knug
vandet af kålen, og hak den med en kniv.
Rør kødet sejt med salt, og rør fintrevet løg, æg og havregryn i farsen. Tilsæt mælken lidt ad gangen, og krydr med salt, allehånde og peber. Rør den hakkede grønkål i, og stil farsen i køleskabet i 30 minutter.
Selleri-kartoffelgratin
Skær knoldselleri og kartofler i ½ cm tykke skiver. Skær skiverne i strimler, og blanchér dem i kogende, letsaltet vand. Dryp af i en sigte.
Pisk mælk og mel sammen i en gryde, og kog det igennem i 5 minutter. Smag til med timian eller rosmarin, revet muskatnød, salt og peber. Vend de afdryppede strimler af selleri og kartofler godt sammen med saucen, og fyld det i et ovnfast fad eller 4 ovnfaste skåle. Riv osten over, og sæt fadet i ovnen ved 200 grader varmluft i 30 minutter – til gratinen er gennembagt, og overfladen er gyldenbrun.
Form farsen til frikadeller, og brun dem på en varm pande med smør og olie. Sæt panden i ovnen, og steg dem færdige i ca. 10 minutter.
Servér frikadellerne med gratinen.
Frugt og grønt*
Ca. 200 g* pr. person, medmindre andet er angivet
Energifordeling*
2400 KJKulhydrat
66 gFedt
19 gHeraf mættet fedt
7 g* pr. person, medmindre andet er angivet