Hjertesygdom rammer mere end 65.000 familier hvert år. Børn og unge, brødre og søstre, forældre og bedsteforældre, kærester og ægtefæller. Medfødte hjertefejl, pludselige hjertestop og andre ubarmhjertige livsændringer har vendt op og ned på tilværelsen for rigtig mange mennesker i Danmark.
Hver eneste dag bliver flere af os en del af statistikken – og selvom antallet af hjerterelaterede dødsfald er halveret siden 90’erne, er det stadig hver femte dansker, der dør af en hjertesygdom.
I Hjerteforeningen ved vi om nogen, hvad det kræver at vinde kampen mod hjertesygdom. Det kræver mere af den slags forskning, der redder og forbedrer liv for patienter og pårørende. Og det er udelukkende de frivillige donationer, der gør det muligt at støtte hjerteforskning.
Vi er dem, der går forrest i kampen for hjertet. Forrest, men ikke alene.
Der er brug for, at endnu flere danskere engagerer sig og støtter vores sag.
For når vi står sammen, er vi med til at få hverdagen til fremover at handle mere om liv end om død.
Hjertet kalder på os, det kalder til handling, det kalder til kamp. Det kalder på dig.
Hør hjertelæge fortælle om, hvorfor din støtte er afgørende:
Dialogen med politikerne udgør det andet vigtige ben i kampen for hjerterne – holdningerne. Dén kamp styrker du med din støtte. Læs om vores mærkesager herunder.
Hvad hvis vi nu siger, at ikke alle danskere i dag får den rette hjælp, når de har brug for den?
Ja, sådan er virkeligheden desværre.
Faktisk er det sådan, at der kan være stor forskel på den hjælp, du får, alt afhængig af hvor du bor i vores lille land. Og om du gribes trygt, når du udskrives, er ej heller givet. Vi kæmper derfor for især to mærkesager:
- Vi kæmper for at mindske den geografiske ulighed. Hjertelæger og kardiologiske sygeplejersker skal bruges bedre, så du bliver mødt af de rette kompetencer, når du er indlagt, uanset hvor du bor.
- Vi kæmper for bedre liv med hjertesygdom. Du skal have en ordentlig kvalitet og nære fysiske rehabiliteringstilbud, så du får den hjælp, du har brug for, når du udskrives.
Vi kan kun lykkes med at vinde et liv uden hjertesygdom med din hjælp. Vil du kæmpe med?
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan vil Hjerteforeningen gøre en forskel?
Vi kæmper for forskningen på hjerteområdet. Når du støtter Hjerteforeningen, er du med til at redde liv. Din donation, arv eller medlemskab bliver givet videre til forskerne, så de kan udføre deres arbejde med at skaffe ny viden. Hjerteforeningen arbejder også forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme samt støtte og rådgivning til hjertesyge danskere og deres familier i hele landet. På samme måde kæmper vi for dine rettigheder ved at have en tæt og god dialog med politikerne på bl.a. Christiansborg. Vi er på den vis din stemme.
Vores tre fundamentale områder er forskning, forebyggelse og patientstøtte, og vi lykkes sammen med dig, når vi...
- hjælper børn og unge med at passe på deres hjerter
- hjælper højrisikogrupper med at passe på deres hjerter
- kæmper for bedre livskvalitet for hjertebørn og deres pårørende
- kæmper for akutindsats af høj kvalitet
- kæmper for bedre livskvalitet for hjertepatienter og deres pårørende
Nytter kampen for hjertesagen?
Ja, i den grad. Og helt konkret for danskerne!
Siden 1962, hvor Hjerteforeningen startede, har vi sammen med trofast støtte fra danskeren medvirket til en halvering af dødeligheden på hjerteområdet. Det har kun kunnet lade sig gøre gennem forskning i bl.a. nye behandlingsmetoder, fordi danskerne har støttet hjertesagen og de mange milepæle, vi har skabt sammen. Vi har dog brug for mere forskning, når 670.000 danskere fortsat lever med hjerte-kar-sygdom. Og hver femte af os dør af hjertesygdom. Dém skal vi hjælpe ved at donere til forskningen. Sammen kan vi redde liv.
Også politisk nytter kampen. Hjerteforeningen har i samarbejde med Danske Regioner lavet udspillet ’20 slag for hjerterne’, som Region Syddanmark har implementeret store dele af. I den forbindelse har man ansat fire psykologer, som skal understøtte hjertepatienters psykiske velbefindende. Og da Rigshospitalet ville fjerne den målrettede psykologhjælp til bl.a. familier med hjertesygebørn, gjorde Hjerteforeningen i den forbindelse opmærksom på, at det ville få alvorlige konsekvenser for familierne. Efter pres fra os og flere andre organisationer, så valgte Rigshospitalet at revidere planen og fortsat fastholde store dele af det eksisterende psykologtilbud til deres hjertebarnsfamilierne.
Hvordan hjælper I patienterne konkret?
Vi kæmper for liv uden hjertesygdom - både at livet, der leves, skal være bedst muligt trods hjertesygdom og for, at vi redder livet, når hjertesygdom rammer. Det gør vi med forskning i bl.a. nye behandlingsformer.
Men også politisk er vi stolte over at kæmpe for hjerterne. Og den kamp bærer frugt.
Eksempelvis kommer et nyere tiltag de mange hjertesvigtpatienter til gode.
I en ny aftale mellem regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) udmøntes 500 millioner kroner nemlig til digital hjemmebehandling af blandt andre hjertesvigtspatienter.
Aftalen ligger fint i tråd med et udspil, som Hjerteforeningen sammen med Gigtforeningen og KL lancerede i februar 2023, hvor et af forslagene var, at hjertesvigtspatienter skal have et digitalt tilbud, hvor de kan holde øje med deres sygdom hjemmefra og løbende få sundhedsprofessionel vejledning.
- Det er vigtigt hele tiden at have patienternes perspektiv for øje, og vi har derfor store forventninger til udbredelsen af hjemmemonitorering, da det i samspil med individuel træning har potentiale til at lette dagligdagen for patienterne og højne livskvaliteten. Det er samtidig en løsning, der kan være med til at mindske presset på sundhedsvæsenet, så der rent faktisk vil være tale om en win-win, sagde Anne Kaltoft dengang.
Det afsatte millionbeløb blev aftalt i maj 2022 i en større sundhedsaftale.
Hvordan kan jeg kæmpe med?
Som medlem og støtte kæmper du med for en fremtid uden hjertesygdom. Vi er lige nu over 100.000 medlemmer, og dét giver os samlet set en markant stemme
Også som frivillig er du meget velkommen til at give din tid til hjertesagen. Det kan du gøre på mange måder, og vi byder dig hjerteligt velkommen i fællesskabet!
Hvordan kan jeg følge med i, om vi vinder kampen?
Du er hjertelig velkommen som medlem af Hjerteforeningen. Som medlem vil du løbende få information om, hvad din støtte går og nyt fra forskningen. Du vil fx modtage vores medlemsblad Hjerteliv, som giver dig indsig indsigt i, hvordan vi kæmper for nyeste forskning og vores politiske mærkesager.
Følg også vores sociale medier og skriv dig op til vores nyhedsbrev Hjertenyt. Så er du opdateret!
Genveje
Ved du nok om dit hjerte?
Nyhedsbrevet Hjertenyt giver dig ny viden, gode råd og konkrete tips, du kan bruge i din hverdag.
- Lær noget nyt om dit hjerte hver 3. uge.
- Få indblik i hjerteforskningen og de nyeste behandlingsmetoder.
- Få tips til en hjertesund livsstil fra Hjerteforeningens eksperter.
Få Hjertenyt i din indbakke
Gør som over 102.000 andre og tilmeld dig Hjertenyt.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.