Vinterbadning

De fleste hjertepatienter kan tåle at vinterbade, men tal altid med din læge om det først, inden du hopper i

Kom godt i gang

Her får du vores gode råd om at komme i gang med vinterbadning.

Start langsomt op

Begynd sidst på året så kroppen langsomt vænner sig til det kolde vand. Gå roligt ud den første gang og ophold dig i maksimum ét minut i vandet.

Følg baderådene

Kend stedet hvor du hopper i og strømforholdene samt sørg for at være et sted, hvor det er let at komme op fx ved hjælp af en god og stabil stige.

Få en badeven

Det er for farligt at vinterbade alene. Du kan få krampe i benene og opleve at blive svimmel, fordi blodkarrene i hjernen trækker sig sammen og blodtilførslen i hjernen falder ved mødet med det kolde vand.

Undgå vinterbadning hvis du lider af..

– Ubehandlet kranspulsåresygdom og/eller brystsmerter (angina pectoris)
– Alvorlige hjerterytmeforstyrrelser
– Ubehandlet forhøjet blodtryk


Er du i tvivl så kontakt din læge.

 

Kroppens reaktion på det kolde gys

Hvad sker der med kroppen og hjertet, når vi springer i det kolde vand? Mødet med det kolde vand frigiver stress- og lykkehormoner.

Dopamin

spiller en væsentlig rolle i forhold til vores motorik samt for vores opmærksomhed, læring og motivation.

Adrenalin og noradrenalin

er et stresshormon, der produceres i binyrerne og spiller en væsentlig rolle i kroppens stressreaktioner. De er blandt andet med til at øge puls og blodtryk og blodgennemstrømning af muskulaturen. De øger også nedbrydning af sukkerdepoter i lever og muskelvæv.

Kortisol

er et stresshormon. Det er blandt andet med til at sende blodet til muskler og væk fra fx fordøjelsen og hjernen. Kortisolvirker i hele kroppen og forbereder kroppen på “kamp”.

Serotinin

De systemer i hjernen, der bruger erotonin, har at gøre med ting som hukommelse, sindstilstand (depression) og sexlyst. Serotinin er et signalstof, der produceres i hjernestammen.