Symptomer fra brystet kan være hjertesygdom – også hos yngre kvinder. Men hos en del af de yngre kvinder mistolkes symptomerne, og hjertesygdommen overses. Der er derfor brug for øget opmærksomhed på risiko for hjertesygdom både blandt sundhedsprofessionelle og hos kvinderne selv, siger Eva Prescott, der er professor og overlæge i hjertesygdom på Bispebjerg Hospital. 

Hun udtaler sig på baggrund af et nyt studie, ‘Sex Differences in the Presentation and Perception of Symptoms Among Young Patients With Myocardial Infarction’, der er offentliggjort i tidsskriftet Circulation. 

 – Dette studie er langt fra det første, der viser, at kvinder – ud over at have strammen for brystet – har flere andre symptomer end mænd, og at symptomerne mistolkes hos en del af dem. Desværre ser vi jævnligt på kardiologisk afdeling, at patienter kommer for sent, fordi symptomerne er blevet fejltolket, og det er ofte hos yngre kvinder, at det er tilfældet, siger Eva Prescott. 

Kvinder har større risiko for at dø
Faktisk har yngre kvinder en større risiko for at dø af en akut blodprop i hjertet end jævnaldrende mænd, fremgår det af studiet. For at blive klogere på eventuelle forskelle i symptomerne forud for blodpropperne, valgte forskerne at interviewe 2009 kvinder og 976 mænd i alderen 18 til 55 år. 

Studiet viste, at hovedparten af både kvinder (87 pct.) og mænd (89,5 pct.) præsenterede smerter i brystet, da de kontaktede sundhedssystemet.  

Men der var stor forskel på, hvor mange andre symptomer de havde. Kvinderne var mere tilbøjelige end mænd til at komme med tre eller flere symptomer. Det kunne være mavesmerter, uregelmæssig hjertebanken og smerter eller ubehag i kæbe, nakke, arme eller mellem skulderbladene. 62 procent af kvinderne havde tre eller flere symptomer. Det samme havde 55 procent af mændene.  

Studiet viste en stor kønsforskel på, om patienternes læge ved tidligere henvendelse forud for indlæggelsen var opmærksom på, at symptomerne kunne komme fra hjertesygdom. Ifølge godt halvdelen af kvinderne (53 pct.) tænkte lægen ikke på hjertesygdom, mens 37 procent af mændene oplevede, at symptomerne på hjertesygdom blev overset. I øvrigt var mændene også selv mere tilbøjelige end kvinderne til at tro, at deres problemer skyldtes hjertesygdom. 

 Undersøg for sygdom før stress-diagnose
– Det er bemærkelsesværdigt, at blandt de kvinder, som havde opsøgt læge med deres symptomer, og hvor lægen ikke mente, at der var sammenhæng med hjertesygdom, var der 25 procent, hvor man troede, at symptomerne kunne tilskrives stress, siger Eva Prescott. – Derfor er det nok særlig afgrænsningen overfor stress, der kan være et problem. Men stress bør være en udelukkelsesdiagnose. Først når man har undersøgt nærmere for sygdom som årsag til symptomerne, kan man med ro i sindet tilskrive dem stress.  

 Hvad kan sundhedsprofessionelle gøre for at flere yngre kvinder hurtigere får den rette diagnose? 


– Det bedste, vi kan gøre, er at øge opmærksomheden generelt – både i sundhedspersonalet, hos de praktiserende læger og blandt kvinderne selv. Det skal være velkendt, at symptomer fra brystet og især symptomer, som har relation til anstrengelse, kan være hjertesygdom. Det gælder også hos yngre personer, og særligt hvis man har én eller flere risikofaktorer. Og vi skal huske, at når vi taler om brystsmerter som symptom, så mener vi også trykken for brystet, åndedrætsbesvær eller blot ubehag i brystet,  siger Eva Prescott. 

Læs studiet ‘Sex Differences in the Presentation and Perception of Symptoms Among Young Patients With Myocardial Infarction’ offentliggjort i tidsskriftet Circulation