Forside > Vil du gøre din risiko for hjertesygdom mindre? Forskere udpeger gode frugter og grønt
Blodtryk Forebyggelse Gode råd Kolesterol Mad

Vil du gøre din risiko for hjertesygdom mindre? Forskere udpeger gode frugter og grønt

”Rigtig fint” studie fra amerikanske forskere viser, at risikoen for sygdom kan blive markant mindre for bestemte grupper ved at spise frugt og grønt. Få 7 gode råd og svar på ofte stillede spørgsmål.

Tekst Mads Louis Orry - Dato august 12, 2024

Frugt og grønt er din ven, når du vil gøre risikoen for sygdom mindre.

Det bekræfter nyt studie fra USA, skriver B.T. Særligt én bestemt gruppe af mennesker kan høste omfattende sundhedsmæssig gevinst, hvis frugter og grøntsager bliver en større del af kosten.

Undersøgelsen af 153 forsøgsdeltagere pegede nemlig på, at en kost med mellem 400 og 800 gram frugt og grønt om dagen kan sænke risikoen for hjerte- og nyresygdomme. Især hvis du har forhøjet blodtryk.

Mængden af syre i kroppen er en nøgle til at forstå forskningen. Professor i intern medicin, Donald Wesson, fra University of Texas i Austin siger til CNN, at animalske produkter – særligt kød – ofte producerer syre i kroppen. Derimod er frugt og grøntsager basiske, hvilket du med for højt blodtryk kan have gavn af, påpeger studiet, der netop er offentliggjort i The American Journal of Medicine.

Frugt og grønt er gavnligt

Cirka 1 million danskere har ifølge Hjerteforeningen forhøjet blodtryk, og det kan føre til hjerte-kar-sygdom. Skrues der dog ned for syreindholdet i kosten, bliver mængden af komplikationer også mindre for patienter med forhøjet blodtryk.

Donald Wesson konkluderer, at mad, som har en masse frugt og grønt, er vigtigt for behandlingen af patienter med forhøjet eller højt blodtryk.

Et budskab, som Hjerteforeningens ernæringsfaglige chefkonsulent Natasha Selberg er helt enig i. Hun kalder studiet fra USA ”rigtig fint”.

– Det understreger igen, at frugt og grønt er gavnligt, og en vigtig del af behandlingen ved forhøjet blodtryk, hvis man vil forebygge eller bedre hjerte-kar-sygdomme, siger Natasha Selberg til B.T.

Hun peger på, at studiet bekræfter, hvorfor du især bør bruge tid i supermarkedets grøntafdeling, når indkøbene skal klares.

Kostråd: Spis gerne 600 gram dagligt

– Vi ved i forvejen, at det høje indhold af vitaminer, mineraler og fiberindholdet i grøntsager og frugt er gavnlige for sundhed og nedsætter risikoen for en række sygdomme. Vi kender også til fytokemikalier, de forskellige bioaktive stoffer, som vi får fra frugt og grønt, der ser ud til også at beskytte dig mod hjerte-kar-sygdom. Den syre-base-sammenhæng, der bliver undersøgt i studiet, ved vi dog endnu ikke nok om betydningen af.

Vi danskere spiser i gennemsnit 300-400 gram frugt og grønt dagligt. Ifølge de officielle kostråd anbefales det at spise 600 gram om dagen. Studier viser, at et indtag på helt op til 800 gram dagligt er beskyttende. Prøv derfor at få frugt og grønt ind i alle dine måltider i løbet af dagen, lyder rådet.

Natasha Selberg giver dig herunder en stor håndfuld gode tips til, hvordan du kommer i gang.

7 gode råd: Få flere frugter og grøntsager i din mad
  1. Inkludér frugt og grøntsager i alle dagens måltider. Tænk farverigt og varieret, da forskellige grøntsager og frugter indeholder forskellige vitaminer, mineraler og antioxidanter.
  2. Sørg for at få mindst 600 gram om dagen, hvoraf mindst halvdelen bør være grøntsager, gerne grove typer som kål og rodfrugter.
  3. Både friske, frosne og tilberedte frugter og grøntsager tæller med. Spis dem rå, som gnavegrønt, i salater eller tilberedte. Du kan for eksempel bage, koge, dampe eller stege dem for at fjerne bitterstofferne fra nogle grøntsager.
  4. Brug grøntsager i retter, hvor du normalt ville bruge kød. Det kan være i wokretter, eller du kan rive dem og blande dem i farsen til frikadeller eller kødsovs.
  5. Hvis det skal gå hurtigt, er frosne grøntsager eller grøntsager på dåse også et godt valg.
  6. Grove grøntsager som kål, broccoli og gulerødder indeholder særligt mange af sundhedsgavnlige kostfibre. Bemærk dog, at kartofler ikke tæller med i grøntsagsregnskabet.
  7. Vælg frugt (og grønt), der er i sæson, da de har det højeste indhold af vitaminer og mineraler. Lige nu er bær, æbler og blommer gode valg.

FAQ: Ofte stillede spørgsmål og svar om frugt og grønt

Vi giver dig her svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om frugt, grønt, kost, blodtryk og kolesterol.

Hvad er der i frugt og grønt?

Grøntsager og frugter indeholder mange vitaminer, mineraler og kostfibre. Især de grove grøntsager, som fx ærter, gulerødder, blomkål samt bælgfrugter, indeholder mange kostfibre. Især de grønne grøntsager indeholder meget nitrat. Udover nitrat indeholder frugt og grønsager meget kalium og magnesium, der er med til at sænke blodtrykket.

Grøntsager i forskellige farver indeholder forskellige vitaminer og mineraler. Så tænk farverigt og spis mange forskellige typer grøntsager og frugter.

Hvad svarer 600 gram til?

600 gram svarer til ”6 om dagen”. Som tommelfingerregel siger man, at ét stykke svarer til 100 gram, fx 1 stor gulerod, 1 stk. frugt osv. Du kan her se et eksempel på, hvor meget 600 gram fylder.

Hvor mange stykker frugt og grønt skal man spise om dagen?

Mindst halvdelen af de 600 gram skal gerne være grønsager og meget gerne grove typer som kål og rodfrugter. Så 3 stykker frugt og 3 stykker grønt.

Hvilken frugt sænker blodtrykket?

Der er ikke specifikke frugter der er er særligt gode til at sænke blodtrykket. Alt frugt og grønt er med til at sænke blodtrykket. Det er ofte på tale at fx blåbær og rødbeder er særligt effektive til at sænke blodtrykket, men de sygdomsforebyggende effekter skyldes kombinationen af de forskellige indholdsstoffer i bær, frugt og grønt.

Udover nitrat indeholder frugt og grønsager meget kalium og magnesium, der er med til at sænke blodtrykket.

Hvad må man ikke spise, hvis man har forhøjet blodtryk?

Hvilken frugt sænker kolesterol?

Al frugt og grønt beskytter mod forhøjet kolesterol.

Et højt indtag af frugt og grønt har vist sig, at:

  • Sænke både total kolesterol og LDL-kolesterol
  • Sænke blodtrykket
  • Giver en god mæthed og forebygger overvægt
  • Stabiliserer blodsukkeret – især grove grønsager
  • Øge kroppens immunforsvar