Forside > Vær opmærksom på, om du har arveligt forhøjet kolesterol
Blodprop Forskning Kolesterol

Vær opmærksom på, om du har arveligt forhøjet kolesterol

Britisk forskning bekræfter den store udbredelse af arveligt forhøjet kolesterol. Nyere studie viser, at arveligt forhøjet kolesterol faktisk er mere udbredt end type 1-diabetes. Hjerteforeningen opfordrer til, at vi er mere opmærksomme på det arveligt forhøjede kolesterol

Tekst Mads Louis Orry - Dato juni 26, 2019

Hvornår er jeg i risiko?

Risikoen for også at få arveligt forhøjet kolesterol er høj, hvis dine forældre fx har det.

Her er der risiko:

  • Hvis den ene forælder har både et normalt og et sygt gen (heterozygot), mens den anden forælder er rask, er der 50 % risiko for, at du som barn arver det forhøjede kolesterol.
  • Hvis den ene forælder har to syge gener (homozygot), mens den anden forælder er rask, er der sikkerhed for, at du som barn arver det forhøjede kolesterol.
  • Hvis begge dine forældre har et sygt gen, er der 75 % risiko for, at du som barn arver sygdommen.
  • Hvis begge dine forældre har to syge gener, er der sikkerhed for, at du som barn arver sygdommen.

Har du ”heterozygote” ligger dit totalkolesterol ofte mellem 8 og 12 mmol/L. Og har du ”homozygote” vil dit totalkolesterol ofte ligge over 20 mmol/L.

Kilde: Sundhed.dk.

FAKTA: Arveligt forhøjet kolesterol

  • Arveligt forhøjet kolesterol, også kaldet familiær hyperkolesterolæmi, er en kendt genetisk årsag til tidlig åreforsnævringssygdom. Det har været estimeret, at 1 ud af 200 lider af arveligt forhøjet kolesterol, hvilket svarer til 28.000 personer i Danmark.
  • Kun få af de 28.000 personer er korrekt diagnosticeret, og kun ca. halvdelen af dem er i behandling med kolesterolsænkende medicin.
  • Personer med arveligt forhøjet kolesterol er generelt i høj risiko for at blive ramt af hjerte-kar-sygdom. Risikoen er mangedoblet i forhold til den generelle befolkning og kan sænkes med medicinsk behandling. Cirka 50 procent af mænd og 30 procent af kvinder med ubehandlet arveligt forhøjet kolesterol har haft en blodprop i hjertet, når de er henholdsvis 50 og 60 år gamle.

Kilde: Hjerteforeningens faktaark

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)