Forestil dig, at du ligger i en hospitalsseng. Men du ved ikke hvorfor. For et par timer siden havde du det fint. Pludselig lynede et jag af smerte gennem brystkassen og tvang dig i knæ. Så bredte smerten sig til din venstre arm og din ryg. Til sidst trængte den op i din hals, og panikken overtog fuldstændigt. Nu ligger du her. Lægen siger, du måske har fået en blodprop i hjertet, men kan ikke sige det med sikkerhed.
Det kan kun opklares på en specialiseret hjerteafdeling, og sådan en har dit lokale sygehus ikke. Derfor skal du overflyttes og undersøges på et andet hospital. Men først når der er tid. Der er andre i køen foran dig, så lige nu må du vente. Måske i flere døgn. Og måske med en blodprop i hjertet.
Det scenarie oplever tusindvis af danske hjertepatienter hvert år, og millioner af hjertepatienter verden over. Og det vil danske forskere gøre noget ved.
Ikke ændret i 20 år
2300 hjertepatienter. Mere end 100 læger. Seks hospitaler. En styregruppe, der leder og koordinerer. En brugergruppe af hjertepatienter, der giver uvurderlige input.
Videokonferencer, datasæt, dialog med regioner. Mellemregninger, statusrapporter, bedømmelser fra internationale eksperter, og til sidst: Resultater.
Projektet hedder TRACTION, og det er enormt.
Mindre kan næsten heller ikke gøre det, for de næste 3-4 år begiver teamet bag TRACTION sig dybt ned i maskinrummet på en supertanker, som eksisterer i sundhedsvæsener kloden rundt. Og som ingen har rørt ved de sidste 20 år. Forskerne har ét mål. At forbedre hvad vi gør, når et menneske måske har fået en blodprop i hjertet.
Prøv at forestil dig, at du lige er blevet indlagt på dit lokale sygehus. Og lægen netop har sagt at du måske har en blodprop i hjertet. Og så bliver du bedt om at vente. I op til flere døgn.”
Store udfordringer
I orkanens øje af projektet står overlæge på Hjertemedicinsk Afdeling på Herlev-Gentofte Hospital, Niels Thue Olsen. Han forklarer:
”I dag foregår det sådan her: Hvis du får symptomer på en akut blodprop i hjertet, bliver du indlagt på dit lokale sygehus. Herfra skal du igennem en indgribende undersøgelse for at se, om du rent faktisk har en blodprop, og hvilken behandling, der skal til for at hjælpe dig. Lægen skal altså ind i kroppen og lede efter svaret.”
Det lyder enkelt, men der er en række store udfordringer i den proces, fortæller Niels Thue Olsen.
”For det første er der risiko for alvorlige komplikationer ved en invasiv undersøgelse. Den er ganske vist lille, men den er der. For det andet viser det sig, at over halvdelen af patienterne ikke har behov for en ballonudvidelse eller bypass-operation. Og derfor var den invasive undersøgelse faktisk ikke nødvendig. Det ved vi bare ikke på forhånd.”
Overlæge Niels Thue Olsen. Foto: Herlev/Gentofte Hospital.
Enorm udfordring i logistikken
Den største kilde til problemer ligger dog i logistikken. Bag den finder man en enorm udfordring for sundhedspersonalet, og en dybt ubehagelig konsekvens for patienten. Niels Thue Olsen forklarer:
”Den invasive undersøgelse kan kun foretages på et af landets højt specialiserede hjerteafdelinger. Det betyder, at man må vente til der er tid her. Og hvert år skal over 6.000 danskere igennem den undersøgelse, så der kan være mange i køen foran dig. Så prøv at forestille dig, at du lige er blevet indlagt på dit lokale sygehus. Og lægen netop har sagt at du måske har en blodprop i hjertet. Og så bliver du bedt om at vente. I op til flere døgn.”
CT-scanninger kan være svaret
Det er virkeligheden i dag, for vi har ikke noget alternativ til den invasive undersøgelse. Men det får vi måske. Forskerne i TRACTION vil nemlig zoome ind på lige præcis det øjeblik, hvor patienten bliver indlagt på sit lokale sygehus, og stille et meget simpelt spørgsmål: Hvad nu, hvis du kan blive undersøgt lige dér – med det samme? Og svaret håber de at have fundet et velkendt sted: I CT-scanninger.
VIDEO (1 min.) Overlæge Niels Thue Olsen fortæller om de svimlende perspektiver i projektet TRACTION
”En CT-scanning af hjertet er hurtig at lave, tilgængelig på næsten alle hospitaler og uden betydende risiko for patienten. Dét, vi håber på at bevise, er at den er lige så sikker og effektiv som den invasive undersøgelse. At man kan foretage en CT-scanning på det lokale sygehus, sende og diskutere billederne med læger på en specialiseret hjerteafdeling og herfra vurdere, om patienten skal overflyttes til en hjerteafdeling til en ballonudvidelse eller bypass-operation. Eller om det er nok at optimere den medicinske behandling og have årlige kontrolbesøg i stedet for,” siger Niels Thue Olsen.
”Tænk på, hvad det ville betyde, hvis vi kunne stille diagnosen og finde den rigtige behandling i dét moment,”
Kan få enormt impact
Hvis forskerne i TRACTION får ret, og CT-scanninger kan levere en sikker løsning på problemet, kan konsekvenserne blive enorme. For det er ikke kun i Danmark, at den invasive undersøgelse er gængs praksis – det er over hele kloden. Og så bliver perspektivet pludseligt enormt.
”Tænk på, hvad det ville betyde, hvis vi kunne stille diagnosen og finde den rigtige behandling i dét moment,” siger Niels Thue Olsen.
”Vi kunne potentielt spare sundhedsvæsenet for tusindvis af resursekrævende indlæggelsesdøgn og ambulancetransporter, og spare tusindvis af patienter og pårørende for flere døgns ventetid og uvished, og al den bekymring og angst, der følger med. Og det bare i Danmark. Hvis man så tænker på, hvor mange patienter, der udsættes for det her verden over, så er det jo pludselig millioner, vi taler om. Det kunne få et enormt impact.”
- Over de kommende år vil mere end 100 læger på seks danske hospitaler tilbyde patienter med en mindre blodprop eller truende blodprop i hjertet, at indgå i projektet.
- Siger patienten ja, afgøres det ved lodtrækning, om man får hjerte-CT lokalt eller overflyttes til en invasiv undersøgelse af hjertets kranspulsårer på en specialiseret hjerteafdeling.
- Målet er nået, når 2300 danske patienter har deltaget i TRACTION, hvorefter resultaterne sammenfattes og offentliggøres.
TRACTION er støttet med i alt 3.720.000 kr. Hjerteforeningens støtte udgør 1.860.000 kr., mens Snedkermester Sophus Jacobsen og hustru Astrid Jacobsens Fond også har støttet projektet med tilsvarende beløb.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.