Hver uge går Malene Ryberg med en gruppe på mellem 7 og 25 deltagere – 7 på en regnvejrsdag og 25, når himlen er blå.
Malene startede gåturene op via Facebook, hvor hun og makkeren Tove Hanghøj skrev lidt om, hvad GÅ MED-projektet handler om. Og siden har det taget fart.
– Det er, når vi bevæger os og får ilt til hjernen, at problemerne bliver knust. På en helt anden måde end når vi sidder med en kop te hjemme i sofaen, siger Malene Ryberg.
Det giver mening for de to hjertesygeplejersker at tage et socialt ansvar. For de ved, hvad hjertesygdom gør ved psyken. Især når det begynder at blive mørkt udenfor, og man måske har tendens til at få dystre tanker.
– Det ligger mig meget på sinde, at vi skal have den mentale del med. Jeg har bevidst prøvet at få nogle af dem med, som mangler et socialt netværk og har svært ved at komme afsted. Det er fx tilflyttere, som ikke rigtig har haft held med at skabe nye sociale relationer, førtidspensionister, som sidder alene derhjemme, og enkelte på barsel, som føler sig alene med deres baby, fortæller Malene Ryberg.
Udover Facebook har Malene Ryberg og hendes makker søgt deltagere til gåturene på et socialt medie for ensomme, kaldet Boblberg. Her er det lykkedes at få nogle stykker med.
– Det er jo ikke noget problem at få alle de mennesker ud at gå, som allerede er aktive og sociale. Ikke at de ikke også er velkomne, det er alle. Men min makker og jeg har især snakket med nogle mennesker, hvor vi bare har tænkt: ”Du trænger til nogle at komme ud at gå sammen med”, siger hun.
-Nogle gange er det de helt store ting i
livet, vi taler om. Det kan fx være,
hvordan det er at være førtidspensionist,
når ens drømme og forestillinger om livet
ikke er gået i opfyldelse.
Malene Ryberg
Svært at holde fast i de gode vaner
At få fasttømret de gode vaner og en aktiv livsstil kan være en udfordring. Det oplever Malene Ryberg bl.a. i sit arbejde som sygeplejerske med ansvar for hjerterehabilitering på Sundhedscenter Frederikshavn.
– I mit arbejde med hjertepatienter kan jeg se, hvor svært det kan være at komme ud og motionere, efter de er blevet udskrevet. Mange er bange for at belaste hjertet. Vi prøver derfor at give dem tillid til kroppen igen – så de fysisk kan mærke, hvor meget hjertet faktisk stadig kan holde til. Gåturene er så simpel en motionsform, at de fleste kan være med, siger hun.
Alligevel kan det ifølge Malene Ryberg være rigtig svært for mange at komme afsted, når først de har afsluttet deres genoptræning.
– Så når jeg ser nogle patienter, hvor jeg tænker: ”Her er en lille my af noget, der kan få gejsten eller gnisten frem hos de andre”, så prøver jeg altid at få dem med ud at gå, forklarer hun.


Glæde, sammenhold og åbenhed mellem mennesker er det,
Malene Ryberg oplever, at gåturene kan
BLIV GÅ-VÆRT
Har du lyst til at skabe et aktivt lokalt fællesskab til glæde for dig selv og andre? Så læs mere og tilmeld dig på gaamed.dk
GÅ MED-projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen og TrygFonden
Taler om stort og småt
Malene Ryberg oplever, at det bliver nemmere at tale, når vi går. Når vi ikke behøver at kigge på hinanden hele tiden, og der sker lidt i omgivelserne. Det gør, at vi kan tale mere frit.
– Selvom vi i gruppen er vidt forskellige, finder vi ofte ud af, at vi har meget tilfælles. Nogle gange er det de helt store ting i livet, vi taler om: Det kan fx være, hvordan det er at være førtidspensionist, når ens drømme og forestillinger om livet ikke er gået i opfyldelse. Braste drømme og håb, slutter hun.