Forside > Forskning i kvinders hjerter skal redde liv
Forskning Kampagner

Forskning i kvinders hjerter skal redde liv

Hvorfor er kvinder mere udsatte end mænd, når det gælder hjerte-kar-sygdom? Få svaret her fra en række af Hjerteforeningens kvindelige ambassadører, når de sammen kæmper for kvinders hjerter.

VIDEO (1 min.):

Hjerteforeningens kvindelige ambassadører kæmper for mere forskning i kvinders hjerter. Bodil Jørgensen, Birthe Kjær m.fl. forklarer her, hvorfor kvinder er mere udsatte end mænd, når det gælder hjertesygdom, og hvorfor det er vigtigt at støtte forskning i kvinders hjerter. 

Eva Prescott har specialiseret sig i forskning af kvinders hjerter

Læge og professor i kardiologi, Eva Prescott, og hendes hold af forskere kan se, at der i dag er brug for at vide meget mere om kvinders hjerter. Fx vil forskerne rigtig gerne vide, hvorfor kvinder i så høj grad lider af spasmer og dårlig funktion af de helt små kar omkring hjertet.

Det kan både give voldsomme smerter i bryst, arme, hals og ryg og fører også til større risiko for blodprop og nedsat pumpefunktion. Det vil Eva Prescott og hendes forskerteam gøre noget ved.

De kæmper for at finde nøglen til et bedre liv for denne udsatte gruppe af kvindelige patienter, der ligeså godt kunne være dig, din kone, mor eller datter. Derfor er hun støttet af Hjerteforeningen.

VIDEO (1 min.):

Her forklarer Eva Prescott, hvordan kvinders hjerter adskiller sig fra mænd, og hvordan din støtte gør en stor forskel for hendes forskning.

Underdiagnosticeres kvinder for blodprop i hjertet?

Det ser ud til, at kvinder er i risiko for at blive underdiagnosticeret for blodprop i hjertet. Lige nu er Kasper Iversen derfor i gang med at undersøge, om kvinder får tilstrækkelig behandling for blodprop i hjertet.

Diagnosen bliver stillet ved at måle, om troponin-niveauet i blodet overstiger den farlige grænseværdi. Denne grænseværdi er dog hovedsageligt baseret på data fra mænd, hvilket kan føre til fejlbehandling af kvinder.  

Kasper Iversen og hans hold af forskere er derfor i gang med at undersøge den kliniske effekt af at indføre kønsspecifikke grænseværdier for troponin i Danmark. På baggrund af blodprøver fra et stort antal raske danskere fastsættes nye, kønsspecifikke grænseværdier for troponin.

Trinvist vil grænseværdierne blive indført på et hospital ad gangen, og herigennem kan man sammenholde de nye grænseværdier med de eksisterende. Resultaterne af studiet vil potentielt ændre retningslinjerne for diagnosticering af blodprop i hjertet.

 

Forhåbningen er, at studiet vil føre til en forbedret og mere præcis diagnostik af blodprop i hjertet, så flere kvinder i fremtiden får den rette behandling. Samtidig vil studiet også medvirke til at reducere antallet af mænd, der overdiagnosticeres for blodprop i hjertet. 

Derfor er han støttet af Hjerteforeningen.

VIDEO (1 MIN.):

Hør professor og læge ved Herlev Hospital, Kasper Iversen, fortælle hvorfor, og hvordan hans forskning håber at gøre en forskel.

10 mio. dollar til forskning i hjertesygdom hos kvinder

Hjerteforeningen lancerer – i samarbejde med 11 andre internationale organisationer inden for hjerteområdet – en ny international forskningsmulighed med støtte på op til 10 millioner dollar (ca. 67 mio. kr.) over fem år til forskning i kvinder og hjertesygdom.

Global Cardiovascular Research Funders Forum (GCRFF) er en international alliance af 12 anerkendte organisationer fra ni forskellige lande, der arbejder for at forbedre den globale hjerte-kar-sundhed gennem helt nytænkende forskningsindsatser.

Formålet er at adressere kritiske videnshuller inden for kvinders hjertesundhed, og forskningen skal være relevant i forhold til en bredere global anvendelse og samtidig tydeligt vise, hvordan forskningsresultaterne kan gøre en forskel for patienterne fremover.

“Det er en kæmpestor forskningsbevilling, som er særdeles relevant. Vi mangler ganske enkelt viden om kvinders hjertesundhed, så det er en virkelig god nyhed, at der nu for alvor skrues op for forskningen på dette område. Jeg er særdeles stolt over, at vi har fået etableret dette samarbejde med mange vigtige aktører inden for hjerteforskning. Man skal huske på, at hjerte-kar-sygdom er den hyppigste dødsårsag på globalt plan for både kvinder og mænd,” siger Gunnar Gislason, forskningschef i Hjerteforeningen.

Ikke haft opmærksomhed på kønsforskelle

Man har indtil for få år siden i forskningsøjemed ikke haft den store opmærksomhed på de markante forskelle, der er mellem mandekroppen og kvindekroppen. Meget af forskningen har således været baseret på den tese, at hvis en behandling var effektiv for en mand, ville den også være effektiv for en kvinde. Men man er blevet mere opmærksom på, at det langtfra altid er tilfældet.

Derfor ændrer man nu fokus og vil fremover allokere flere midler til forskning i hjerterelaterede problematikker i kvindekroppen.

Initiativet opfordrer til forskningsprojekter, der fokuserer på at forbedre kvinders hjertesundhed inden for områder, der er underforsket eller kræver bedre forståelse, eksempelvis:

  1. Risikofaktorer og forebyggelse af hjertesygdomme på tværs af kvinders forskellige livsfaser
  2. Klinisk diagnose og behandling af sygdomme, der er mere udbredte eller alvorligere hos kvinder
  3. Kønsbestemte mekanismer i hjertesygdomme hos kvinder

Bevillingen på de 10 mio. dollar vil blive uddelt til det forskningsnetværk med den bedste ansøgning, og initiativet tilskynder til internationale, tværfaglige og multi-institutionelle samarbejder for at skabe forskning med global betydning.

Hjertet kalder på dig

1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer. 

Støt i dag og red liv

Untitled(Påkrævet)