Forside > Foråret er en åben invitation til at motionere 
Gode råd

Foråret er en åben invitation til at motionere 

Se, hvordan du kan overvinde barrierer, der kan stå i vejen for motion, og få 5 tips til at gøre det lettere for dig selv at snøre skoene og løbe ud i foråret.

Foråret er over os. Træerne står i fuldt flor i lysegrønne farver og overalt pibler blomster og planter op af jorden. Naturen inviterer os udenfor, så vi kan nyde synet og få vækket sanserne. Foråret er også en oplagt tid på året til at komme i gang med motionen, især hvis man mærker kroppen har været i hi i vintermånederne, og det har stået lidt stille på motionsfronten. 

Her får du gode råd og tips fra Hjerteforeningens motionsvejleder, Anne Kristine van der Zaag. Se, hvad der kan stå i vejen for at motionere, hvordan du måske kan overvinde de barrierer, og få 5 tips til at gøre det så let som muligt for dig selv at snøre skoene og løbe ud i foråret. 

Hvad kan stå i vejen for at få motioneret? 

Dårlige knæ, ondt i ryggen eller måske hjertesygdom kan gøre, at man er ekstra forsigtig og måske tænker: ”Jeg skal passe på min krop, så den ikke går i stykker, jeg må hellere holde mig i ro og undgå motion.”  

I langt de fleste tilfælde må man gerne træne, for kroppen kan holde til meget mere, end vi tror. Træning kan faktisk være med til at holde eksempel vis smerter i knæ og ryg i skak og det er velkendt, at motion mindsker risikoen for hjertesygdom.   

Nogle gange står vores egne overbevisninger imidlertid i vejen for, at vi får motioneret. Man kan måske have en idé om, at man skal træne på en helt bestemt måde, et vist antal gange om ugen eller det skal være en sveddryppende træning – hvis ikke, så forbedres ens kondition eller muskelstyrke ikke. Nogen kommer slet ikke i gang med træningen, måske fordi ens krav til sig selv er for store.   

Fastgroede overbevisninger kan på den måde sætte en stopper for, at man overhovedet kommer i gang. Når vi ændrer vores overbevisning, får vi ofte øje på nye muligheder. Det kan fx være at sætte målene lidt lavere. Når du har taget det første skridt, så er du allerede i gang.  

Hvad står i vejen for, at du kommer i gang? 

Find din motivation 

Hvis du vil blive klogere på, hvad der motiverer dig til motion, kan du fx spørge dig selv: Hvilken bevægelsesform eller træningsform gør mig glad? Hvilke aktiviteter kan få mig op af sofaen og ud ad døren? Er det at mødes og gå en tur med en god ven?  Er det at lege med børn eller børnebørn? Er det vandring, løb eller cykling i det fri? Er det når solen skinner? 

Du kan også spørge dig selv, hvorfor du gerne vil motionere, og finde din egen indre grund til, hvorfor det er vigtigt for dig: Er det et ønske om en sund krop eller et sundt liv? Vil du motionere for at holde sygdom fra døren, for at få flere oplevelser i naturen, eller for at få flere og anderledes sociale oplevelser med dine venner?  

Når du har fundet dine grunde til at motionere, vil du stå stærkere på din beslutning og chancen for succes øges. 

Tag det første skridt 

Her får du 5 tips til at gøre det let for dig selv, sætte små og realistiske mål, og forberede det første (og de næste) skridt. 

5 tips til at komme i gang – med lethed: 

 

  1. Gør det let for dig selv. Så er sandsynligheden for at få trænet større. Sæt træningsskoene og træningstøjet frem ved sengen, så det er det første du tager på om morgenen. Eller stil dem klar i entréen, til du kommer i eftermiddag, eller du har overstået aftensmaden. Når først træningsskoene står fremme og kigger på dig, er det blot at tage dem på og tage et skridt ud af døren, så er du i gang. 
  2. Tænk bevægelse ind i din hverdag. Det er de små ting, der tæller. Prøv fx så ofte som muligt at tage trapperne. Gå en tur i rask tempo efter et måltid. Slå græsplænen eller tag cyklen. Find de små aktiviteter i hverdagen, der kan gøre dig let forpustet undervejs, så øger du din kondition og dermed din hjertesundhed. 
  3. Tæl dine skridt.  Sæt dig et mål – er det 3.000 skridt eller måske 8000 skridt på en dag? At tælle skridt kan motivere dig til at nå dagens mål. Brug en skridttæller eller en app på din telefon.  
  4. Skab en rutine. Vær fysisk aktiv i kombination med en hverdagsaktivitet. Gå fx en tur før eller efter din morgenmad eller frokost. Lav 5 min. øvelser, hvor du får pulsen op, fx englehop, rejse-sætte sig øvelsen eller dans til din yndlingsmusik. Når noget bliver en vane, tænker vi ikke over det, og det bliver let – måske endda en leg – at motionere. 
  5. Find en træningsmakker eller træn i fællesskab med andre. Har man en aftale, er der større sandsynlighed for, at man kommer afsted. Måske skal du have en fast gå-aftale med din veninde? Eller tilmelde dig et motionshold? En dygtig træner kan gøre træningen sjov og motiverende. Når du laver aftaler med andre og planlægger tid i kalenderen til motionere, er der ofte langt større sandsynlighed for, at du kommer afsted.  

Vil du have mere inspiration? 

Hvis du vil have mere inspiration til motion om foråret, så er der masser at hente hos Hjerteforeningen. Alle kan ringe til Hjertelinjen og få en samtale om motion, og du kan også læse mere om nogle af Hjerteforeningens motionstilbud herunder:  

Her finder du en masse praktiske motionsvideoer. På denne side kan du få inspiration til at træne i det fri, og elsker du at gå ture i naturen med andre, så er gå-fællesskaberne hos Gå Med det perfekte sted at starte. 

God fornøjelse – og nyd foråret.