Det kommer ikke til at ske fra den ene dag til den anden, men med vedtagelsen af den nye sundhedsreform vil en række tiltag blive iværksat i sundhedsvæsenet i de kommende år. Mange af dem kan formentlig få stor betydning for dig, hvis du er hjertepatient eller pårørende til personer med hjertesygdom.
Her gennemgår vi 3 af de største nyheder for hjertepatienter i den nye sundhedsreform.
1) Der kommer 17 nye sundhedsråd
Hjerteforeningen har i mange år kæmpet for at sikre mere sammenhæng i hjertepatienters behandlings- og rehabiliteringsforløb. Det bliver adresseret i den nye sundhedsreform, hvor der i fremtiden vil blive oprettet 17 nye såkaldte sundhedsråd.
Her skal regioner og kommuner arbejde tættere sammen. Regionerne har flertal i rådene. De får myndighedsansvaret for alle opgaver i rådenes regi, og kommunerne afgiver en række opgaver til rådene. Det gælder opgaver som akutsygepleje, patientrettet forebyggelse og midlertidige ophold på nye regionale sundheds- og omsorgspladser. Sundhedsrådene får også det umiddelbare ansvar for regionens opgaver på socialområdet.
”Sammenhængen og overgangene i sundhedsvæsenet styrkes markant med oprettelsen af de 17 sundhedsråd, der skal sikre et godt samspil mellem almen praksis, hospitaler og patientrettet forebyggelse og rehabilitering. Det er meget positivt, for alt for mange patienter er hidtil faldet ned mellem to eller flere stole,” siger adm. direktør i Hjerteforeningen, Anne Kaltoft.
2) Patienter får lettere lægekontakt og der kommer flere speciallæger på mindre hospitaler
Hjerteforeningen har også over lang tid arbejdet på at mindske den geografiske ulighed i sundhed for hjertepatienter i forhold til kvalitet i behandlingen og adgang til sundhedspersonale. Det bliver i den nye sundhedsreform imødegået ved, at mange flere danskere med hjertesygdom, der ikke har egen læge eller har svært ved at få tid hos egen læge, i de kommende år vil få lettere adgang til lægehjælp.
Særligt udkantsområder får et markant løft. Sundhedsreformen lægger op til, at der kommer 1500 flere alment praktiserende læger på landsplan. Det vil øge antallet på landsplan til 5000.
Samtidig kommer der flere speciallæger ud på de mindre hospitaler i landet, så mennesker med hjertesygdom hurtigere kan blive tilset af fx en kardiolog. Dette skal sikre, at færre oplever, at kvaliteten af deres behandlingstilbud afhænger af deres postnummer.
3) Der kommer en ny kronikerpakke målrettet hjertepatienter
Hjerteforeningen har arbejdet for, at hjertepatienter får et sammenhængende og individualiseret forløb af høj kvalitet for den enkelte, og hvor der er fokus på at bringe digitale værktøjer i spil på de områder, hvor det giver mening for alle parter.
Det får hjertepatienterne nu med indførelsen af de såkaldte kronikerpakker, hvor en række sundhedsindsatser samles i en klar, individualiseret behandlingsplan med én tovholder, således at hjertepatienter fremover kun har én indgang til behandlingstilbuddene og undgår at falde mellem to stole i sundhedsvæsenet.
Kronikerpakken på hjerteområdet forventes lanceret i 2029.
Hjertet kalder på dig
1 ud af 5 dør af hjertesygdom. Derfor kalder hjertet på din støtte, så flere kan overleve. Din støtte sikrer midler til hjerteforskning og nye behandlingsformer.