En myokardieskintigrafi er en undersøgelse af blodforsyningen til hjertemusklen. Formålet er at fastlægge, om der opstår iltmangel i hjertet under anstrengelse.

Undersøgelsen foregår oftest på en klinisk fysiologisk afdeling på hospitalet og foretages over to forskellige undersøgelsesdage.

På den ene dag undersøges dit hjerte, mens det er belastet. Hjertet belastes ved, at du er fysisk aktiv enten på en motionscykel eller et løbebånd, eller ved at der gives medicin i en blodåre i armen. Medicinen øger belastningen på hjertet og kan således simulere, at du er fysisk aktiv.

Når hjertet er belastet, indsprøjtes en lille mængde radioaktivt materiale i blodårerne. Det radioaktive materiale optages i de hjertemuskelceller, der fungerer normalt. Herefter skal du ligge under et gamma-kamera, som kan følge den radioaktive aktivitet i hjertemusklen.

Hvis en del af hjertet ikke får normal blodforsyning, vil det blive afsløret ved et underskud af det radioaktive materiale i cellerne i den del af hjertemusklen.

På den anden undersøgelsesdag foretages samme test, blot i hvilende tilstand, og de to undersøgelsesresultater sammenlignes.

Der er ingen bivirkninger af det radioaktive sporstof andet end, at du bliver udsat for en lille dosis radioaktiv stråling. Medicinen, der skal øge belastningen af hjertet, kan give åndenød eller brystsmerter.

Undersøgelsen bruges bl.a. til at diagnosticere hjertesygdom hos patienter med moderat risiko for iskæmisk hjertesygdom.