Den bedste måde, hvorpå du kan forebygge at blive smittet med coronavirus (COVID-19) og at undgå at give smitten videre til andre, er ved at følge Sundhedsstyrelsens seks generelle råd. 

Har du spørgsmål til artiklen, er du altid velkommen til at skrive os en mail - klik her.
(Du må meget gerne indsætte link til artiklen i din mail.)

Artiklen er blevet opdateret 20. april 2021.

 

Sundhedsstyrelsen opdaterer løbende deres anbefalinger om forebyggelse af smittespredning af coronavirus. Det sker, når der kommer ny viden om coronavirus, revidering af internationale anbefalinger og aktuelle risikovurderinger samt de erfaringer, der gøres både i Danmark og internationalt med smitteforebyggende tiltag.  

Foråret er over os, der er god kontrol over epidemien og samfundet begynder så småt at åbne op igen. Derfor er det nu muligt at gå tilbage til den anbefaling om afstand, som var gældende i begyndelsen af epidemien. Samtidig er der kommet ny viden om at udluftning og luftskifte har stor betydning for at reducere risikoen for smitte. Dråbesmitte har større betydning for smitte fra person til person end kontaktsmitte fra overflader eller ting, som mange personer rører ved. Derfor har Sundhedsstyrelsen ændret i rækkefølgen på deres gode råd for at undgå smitte. 

Det er fortsat vigtigt at holde fast i de goder vaner. Det går godt, men COVID-19 epidemien er ikke ovre endnu. 

   

Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd  

1) Hold 2 meters afstand når muligt og altid mindst 1 meter. Undgå håndtryk, kys og kram. 

2) Hvis du får symptomer så bliv hjemme og bliv testet 

3) Luft ud og skab gennemtræk og undgå at være for mange sammen 

4) Host og nys i ærmet 

5) Husk at vaske hænder tit eller brug håndsprit 

6) Gør rent, særligt overflader som mange rører ved. 

 

Selvisolation betyder:  

– at du skal blive hjemme og ikke mødes med personer, som du ikke bor sammen med  

– at du skal undgå tæt kontakt med personer, som du bor sammen med  

– at du skal være særligt opmærksom på god hygiejne og rengøring.  

 

Generelt bør du begrænse din sociale omgang med andre. Det gælder både hvor mange du mødes med, hvor længe i er sammen og hvor mange forskellige mennesker, som du ser.  

Ved sang, råb, fysisk anstrengelse og i andre situationer, hvor der er øget risiko for smittespredning, anbefales det fortsat at holde mindst 2 meters afstand. Desuden anbefales personer, som er i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, også til at holde mindst to meters afstand til andre. 

Man ser generelt mindre smittespredning, når aktiviteter holdes udendørs eller i lokaler med god plads og hyppig udluftning.  

Sundhedsstyrelsens råd skal indtænkes i alt hvad du foretager dig. Både derhjemme, på arbejdspladsen og i offentligheden.  

Hvis er er ét af rådene, som du ikke kan overholde, så hver ekstra forsigtig med at overholde de øvrige.  

Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens råd, og om hvordan du bedst forebygger smitte her